Căldură pe datorie din Trezorerie. Dacă gălăţenii nu-şi vor plăti întreţinerea, primarul şi consilierii riscă să achite împrumutul din propriul buzunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul sistem nu permite să existe rău-platnici. Foto: Adevărul
Noul sistem nu permite să existe rău-platnici. Foto: Adevărul

Anunţul făcut de premierul Victor Ponta, cum că nu va mai da niciun sfanţ oraşelor care nu-s în stare să-şi organizeze eficient sistemul de termoficare, aruncă în aer planurile Primăriei Galaţi. Municipalitatea va putea ţine sistemul de termoficare în viaţă doar dacă împrumută bani de la Trezorerie sau de la bănci, însă aceşti bani trebuie returnaţi.

Gata cu pomenile pentru rău-platnici! Guvernul a anunţat că nu va mai da niciun leu pentru menţinerea sistemelor publice de încălzire, după ce, în ultimii trei ani, subvenţiile pentru situaţie de urgenţă, în valoare totală de circa 100 de milioane de euro la nivel naţional, nu au reuşit să facă sistemele viabile, iar primarii oraşelor cu probleme au revenit cu mâna întinsă.

Situaţie este de-a dreptul dramatică pentru Galaţi, care este prins de decizia Executivului într-o perioadă de tranziţie, respectiv în timp ce clienţii falimentarei Apaterm sunt în curs de transfer la Calorgal, iar Electrocentrale (CET) încearcă să renască din propria cenuşă.

Din păcate, se pare că renaşterea CET depindea în mare măsură de o subvenţie consistentă de la bugetul naţional (se estima o infuzie de circa trei milioane de euro), iar anunţul că Guvernul a închis robinetul face imposibil programul de retehnologizare a societăţii în vederea reluării producţiei de agent termic.

Fără bani, CET moare. Dar de unde bani?

În acest moment, Primăria Galaţi nu-şi permite (că nu are de unde) efectuarea de plăţi anticipate către CET (aşa cum se angajase primarul Marius Stan, care miza pe banii de la Guvern, după „scenariul” din ultimele două ierni), aşa că soluţiile sunt foarte limitate pentru ca termoficarea oraşului să mai fie pornită.

Soluţia indicată de Executiv este apelarea la credite din Trezorerie sau din bănci, însă acestea trebuie returnate la scadenţă.

„Împreună cu Ministerul Finanţelor, o să avem o modificare legislativă prin care toate oraşele care au nevoie de sprijin pentru încălzire – nu le dăm noi aşa cadou, ci vor putea să se împrumute din Trezorerie, să treacă peste iarnă şi, sigur, să dea înapoi creditul într-o perioadă sustenabilă de timp – că e Bucureşti, că e Galaţi, că Arad, că e altcineva, transparent, egal pentru toţi, să nu se spună că dăm la unul că e de la un partid, la altul nu dăm că e de alt partid, absolut toate consiliile locale sau consiliul general pot să facă solicitare, primesc împumutul şi-l restituie într-o perioadă de timp” a declarat prim-ministrul Victor Ponta.

Asta înseamnă, deci, că populaţia trebuie să-şi plătească facturile la întreţinere, lună de lună, în proporţie de 100%, altfel municipalitatea rămâne datoare, iar Curtea de Conturi stă deja la pândă pentru a imputa decidenţilor (primar, consiliul local) prejudiciul creat.

Mai pe înţelesul tuturor, Primăria are obligaţia de a recupera de la populaţie întreaga sumă pe care o va achita, din credit, pentru pornirea sistemului de termoficare, eventuala diferenţă nerecuperată fiind imputabilă primarului şi consilierilor locali.

În aceste condiţii, este foarte greu de crezut că Marius Stan şi consilierii îşi vor asuma o astfel de răspundere (personală!), chiar dacă aplicarea ei poate aduce partidelor un capital electoral consistent.

100.000 de gălăţeni aşteaptă cu inima la gură o rezolvare

În acest moment, circa 40% din populaţia oraşului Galaţi (aproximativ 100.000 de persoane) este dependentă de sistemul centralizat de încălzire.

Din păcate, însă, mai bine de o treime dintre proprietarii apartamentelor branşate la sistem au şi mari probleme cu plata întreţinerii, aşa că este foarte greu de crezut că vor deveni, peste noapte, buni-platnici. Asta cu atât mai mult cu cât majoritatea celor cu datorii au şi venituri foarte mici, din care nu pot să plătească.

În aceste condiţii, pentru ca măsura creditului din Trezorerie să fie sustenabilă, ar trebui ca ea să vină la pachet cu o reformare radicală a sistemului de subvenţii.

Mai exact, Primăria ar trebui să renunţe la subvenţia pe gigacalorie - care se regăseşte în facturile tuturor clienţilor şi care scade preţul gigacaloriei de la 247 la 200 de lei - pentru  a introduce subvenţia „per capita”, pe bază de anchetă socială şi de tranşe de venit.

În acest fel, persoanele foarte sărace ar putea fi scutite integral de plata căldurii (pe bază de argumente solide, ca la pensiile pe caz de boală şi la ajutoarele sociale), iar cei cu venituri mari ar plăti căldura la preţul de cost, fără reducere.

Însă implementarea acestei măsuri este însă foarte dificilă şi în niciun caz nu se poate face acum, în prag de iarnă, ci cel mai devreme în iarna viitoare. Până atunci, deci, este foarte greu de spus cum se va descurca municipalitatea gălăţeană cu sistemul de termoficare, mai ales că, spre deosebire de anii trecuţi, fiecare leu este acum numărat şi nu mai poate fi aruncat, la grămadă, ca-ntr-o gaură neagră, pentru acoperirea datoriilor rămase de pe urma neplăţii facturilor de către populaţie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite