Campanie „Adevărul de Seară” Ştii ce mănânci? Baza unei alimentaţii sănătoase: laptele şi legumele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nutriţioniştii spun că zilnic trebuie să mâncăm aceste alimente strict necesare care ne asigură necesarul de vitamine, minerale şi proteime. O alimentaţie exclusiv vegetariană este considerată nesănătoasă, la fel ca şi nerespecarea a cel puţin trei mese pe zi.

După o serie de materiale în care v-am prezentat ce se ascunde de fapt în spatele etichetelor frumos colorate ale alimentelor pe care le consumăm zilnic fără să ştim cum ne afectează sănătatea, numeroşi cititori ne-au întrebat, pe bună dreptate: „ Şi atunci ce să mâncăm ?". Aşadar a avenit timpul să răspundem la această întrebare cu ajutorul medicului nutriţionist.

image

Obligatoriu, trei mese

Alimentaţia sănătoasă este absolut necesară pentru funcţionarea normală a organismului nostru. Nevoile alimentare se stabilesc în fucţie de greutate şi de natura şi intensitatea activităţii zilnice.

Persoanele cu activităţi intense au nevoie de o cantitate mai mare de alimente. O persoană obeză, sedentară, are nevoie de o cantitate mică de alimente. Trebuie să fim atenţi la conţinutul caloric. Teoretic proporţiile sunt următoarele: 60% glucide, 11 - 15% proteine şi 25% grăsimi.

image

Important este nu doar ce mâncăm, ci şi de câte ori pe zi.

„Distribuţia meselor este unul dintre cele mai importante aspecte al sănătăţii. Este sănătos să mâncăm de trei ori pe zi, să nu lipsească micul dejun şi o mică gustare între mese. Pentru că suntem în era epidemiei de obezitate trebuie să mâncăm puţin şi să facem multă mişcare. Serviciul pe care îl avem ne afectează cel mai mult alimentaţia. Chiar şi cei care au ieşit la pensie îşi păstrează prostul obicei de a mânca dezordonat", afirmă dr. Magdalena Moroşanu, medic diabetolog-nutriţionist.

image

Înainte de a descrie cum ar trebui să mâncăm în cursul zilei, este important să ştim care sunt alimentele sănătoase.

„Alimentele cu care putem trăi sănătos sunt laptele şi produsele lactate (cele fără aditivi, cu grad mic de prelucrare industrială), ouăle, legumele, fructele şi carnea. Acestea sunt cele care reprezintă sursa naturală de energie pentru supravieţuire. Trebuiem să evităm pe cât posibil carnea grasă, prăjită în ulei, anumite iaurturi grase, alimentele congelate sau conservate", declară dr. Moroşanu.

image
image
image
image
image
image

Micul dejun

O primă masă a zilei sănătoasă poate consta dintr-un pahar cu lapte, un ou fiert şi două felii de pâine sau un preparat din carne slabă. Fireşte, în funcţie de ceea ce îşi permite fiecare să aibă în frigider. De asemenea micul dejun ar trebui să cuprindă şi o legumă sau un fruct.

„Asta nu însemnă că trebuie să ne umplem farfuria cu mâncare", precizează medicul nutriţionist.

Masa de prânz

„Prânzul înseamnă întotdeauna trei feluri de mâncare. Felul unu trebuie să fie compus dintr-o salată, o supă sau o ciorbă din legume prospete (plus carne sau peşte).

Vegetarienii convinşi sunt subnutriţi

O mare importanţă în alimentaţia noastră o are zona din care provenim, obiceiurile familiei sau religia. O altă problemă societăţii actuale este ideea de a deveni vegetarian. În ceea ce priveşte această alternativă, medicii nu o privesc cu ochi buni.

„Problema alimentaţiei vegetariene este aceea că poate provoca deficite sau tulburări ale sănătăţii ca urmare a inadaptării organismului. La organismele care au funcţionat pe un tipar pot apărea probleme la nivelul ficatului, la nivelul muşchilor. Nu a fost bine înţeleasă această idee de a fi vegetarian în România. Eu nu o recomand, clar", spune dr. Moroşanu.

Felul doi însemnă mâncarea din care trebuie să nu lipsească alimentul care să conţină carne slabă sau peşte şi o garnitură fie de orez, paste, spanac, păstăi, varză, conopidă.

Acestea sunt alimentele care constituie cea mai sănătoasă garnitură. Carnea trebuie să fie la grătar, fiartă sau la cuptor. Desertul cel mai sănătos este reprezentat de o fructă proaspătă", susţine Magdalena Moroşanu.


Seara

„Seara, masa nu trebuie să fie voluminoasă. Toată lumea întreabă la cât se mănâncă ultima masă. Asta depinde de fiecare persoană. Într-adevăr, nu trebuie să fie la ora 11 noaptea. 19.00, 20.00 este o oră bună. Important este să fie sănătoase alimentele. Masa de seară trebuie să fie alcătuită dintr-un preparat de carne slabă , de peşte sau de brânză. Poate să fie un preparat lactat. O salată este sănătoasă seara. O budincă de paste sau de orez este foarte bună. Desertul de seară cel mai sănătos este tot fructul", spune medicul despre masa de seară.

Un alt lucru interesant în ceea ce priveşte alimentaţia este acela că există o serie de alimente bune la toate. Mai exact, este vorba de dovleac, ardei gras şi salată verde.

„Aceste legume sunt bune la toate. Trebuie consumate cât de poate de des şi cât se poate de mult. Pot fi considerate un secret al vieţii lungi şi sănătoase", mai spune Magdalena Moroşanu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite