Cancerul ovarian, ucigaşul tăcut. Cum poate fi diagnosticată boala care evoluează invizibil, fără semne clinice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Controlul de rutină anual poate salva viaţa unei femei FOTO Adevărul
Controlul de rutină anual poate salva viaţa unei femei FOTO Adevărul

Tot mai multe femei din România ajung să fie diagnosticate cu cancer ovarian. Din nefericire, în majoritatea cazurilor, boala este depistată într-un stadiu avansat din cauza lipsei unor simptome specifice. Tocmai de aceea, cancerul ovarian este cunoscut în lumea medicală drept „ucigaşul tăcut”.

Simptomele asemănătoare tulburărilor gastrointestinale reprezintă primul motiv pentru care femeile amână momentul prezentării la medic. Iar atunci când ajung la specialist, diagnosticul este înspăimântător: cancer ovarian. Din nefericire, peste 70 la sută din pacinte află că în cazul lor s-a instalat deja metastaza.

„De cele mai multe ori, boala evoluează fără un semn clinic, pentru că o formaţiune ovariană nu produce dureri. Pentru a nu ajunge în această situaţie, este indicat ca orice femeie să facă o dată pe an un consult de rutină şi o echografie. În cazul în care este descoperită o formaţiune tumorală, pacienta va trebui să facă şi alte ivestigaţii (RMN şi CT) precum şi markerul tumoral CA-125, o analiză relevantă în cancerul ovarian”, a explicat doctorul Hadi Rahimian, medic primar Obstetrică-Ginecologie.

Diagnosticul tardiv devine o luptă contracronometru pentru supravieţuire.

„Aproximativ 5-10% din pacientele care vin la cabinetul meu cu tumori ovariene sunt diagnosticate cu cancer. Din nefericire, 90 la sută dintre acestea au metastaze”, a spus doctorul Hadi Rahimian, medic primar Obstetrică-Ginecologie.

În prezent nu s-a stabilit legătura directă dintre stilul de viaţă modern şi apariţia cancerului ovarian.

Factorii de risc în apariţia cancerului ovarian

Medicii specialişti au întocmit o serie de cauze care pot duce la apariţia cancerului ovarian:

  • istoricul familial – dacă cineva din familia dumneavoastră a fost diagnosticat cu cancer de orice tip, riscul poate fi mai mare;
  • mutaţiile genetice – purtătorii unor mutaţii ale genelor BRCA1 sau BRCA2 (gene care ajută la refacerea celulelor) au un risc mai crescut de cancer ovarian;
  • vârsta – majoritatea cazurilor de cancer ovarian apar după vârsta de 55 de ani, la femeile care au intrat la menopauză;
  • alţi factori: un risc ridicat îl au femeile care nu au născut niciodată, care n-au luat niciodată contraceptive, care au avut primul ciclu menstrual la o vârstă fragedă sau cele care au intrat la menopauză la o vârstă înaintată.

Simptomele cancerului ovarian

Medicii sfătuiesc femeile să acorde o atenţie deosebită semnelor persistente care durează de mai mult de trei săptămâni şi care nu pot fi explicate:

  • dureri abdominale sau pelvine
  • balonare persistentă
  • senzaţie de saţietate precoce
  • modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipaţie)
  • simptome urinare (micţiuni frecvente sau imperioase)
  • sângerări vaginale neobişnuite
  • dureri în timpul contactului sexual
  • pierdere în greutate
  • oboseală, ameţeală, senzaţie de greaţă.


Urmărirea îndeaproape a stării de sănătate poate fi arma cea mai puternică în prevenirea cancerului ovarian.



Doctorul Hadi Rahimian este prim-autor şi co-autor al 31 de lucrări care au fost comunicate în cadrul unor congrese naţionale şi internaţionale şi publicate în reviste prestigioase medicale şi a contribuit la realizarea unui manual de obstetrică şi a cărţii „Sonografie fetală".
De asemenea, acesta este membru în trei societăţi medicale: Societatea Internaţională de Ecografie Ginecologică şi Obstetricală, Societatea Americană de Obstetrică şi Ginecologie şi Societatea Internaţională de Diagnostic Prenatal.
 

Dr. Hadi Rahimian
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite