Care este principala cauză a singurătăţii. Psiholog: „Oamenilor le este frică de ce se află în interiorul lor“. Şapte paşi pentru a ieşi din starea de izolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi oameni se confruntă cu singurătatea, motivele fiind dintre cele mai diverse. Singurătatea se poate transmite şi genetic, prin fotocodificare la nivel de ADN. În bună măsură, singurătatea este însă rezultatul influenţei familiei şi anturajului asupra individului. Există şapte paşi simpli, pe care orice persoană îi poate pune în aplicare pentru a scăpa de singurătate.

Frica de singurătate are două surse: fie ne naştem cu ea, fie o dobândim. Frica cu care ne naştem este fotocodificată la nivel de ADN şi e nevoie de cele mai multe ori de un specialist pentru a o vindeca. Frica dobândită depinde în exclusivitate de individ.  E necesar ca el să vrea să scape de acest program negativ, să acţioneze în acest sens şi să fie perseverent.

Cum poate fi dobândită frica de singurătate? De la naştere şi până la vârsta de doi ani, copilul are emisferele cerebrale perfect echilibrate. Până la vârsta de şapte ani, el acumulează ca un burete informaţiile din jur.

”Dacă părinţii, fraţii, rudele trăiesc această frică de singurătate, copilul o va asimila şi o va manifesta mai târziu. Asta înseamnă că noi primi programul de singurătate de la familie, de la şcoală şi de la societate. Din aceste zone noi suntem alimentaţi zilnic cu acest gen de frică”, explică psihologul Stelian Chivu.

Frica de singurătate se manifestă mental, emoţional şi fizic. Mental, această temere se exprimă printr-un program, care într-o situaţie cronică devine obsedant. Făcând o comparaţie, frica de singurătate la nivel mental este asemeni unui disc zgâriat, care se tot învârte. Aceste gânduri nu fac altceva decât să susţină acest program negativ, iar ulterior să îl şi materializeze, în sensul că ceea ce gândeşti, se va şi întâmpla.

Cea mai întâlnită afecţiune în situaţia bolnavilor cronici de singurătate este tulburarea bipolară, ce înseamnă că persoana în cauză dezvoltă o dublă personalitate.

La nivel emoţional, frica de singurătate crează tot felul de stări, cum ar fi anxietate, depresie, fobii, chiar devitalizare, pentru că această temere deja îşi face simţite efectele la nivel fizic.

Frica de singurătate la nivel fizic acţionează ca un virus, ca un parazit, şi se manifestă prin producerea în exces a hormonului de stres, cortizonul. Acesta afectează imunitatea organismului, influenţează tensiunea arterială şi acţionează asupra circulaţiei sanguine, dar are un efect negativ şi asupra somnului.

”Persoanele singure, datorită mentalului, ce repetă <<sunt singur, sunt singur>>, vor avea mereu insomnii”, declară psihologul Stelian Chivu.

Şapte paşi spre vindecare

Primul pas spre vindecarea fricii de singurătate este conştientizarea faptului că eşti singur, pentru că mulţi dinte noi preferă să se amăgească când vine vorba de acest aspect al vieţii lor personale. În egală măsură, este necesar să acţionezi pentru a depăşi această frică prin activităţi de grup, ce înseamnă socializare.

”Dacă constat că îmi este greu să socializez, cel puţin la început, este recomandat să îmi iau un animal de companie cu care să vorbesc, acesta fiind un alt pas spre depăşirea acestei frici. Singurătatea se manifestă de multe ori prin faptul că individul nu are curaj să socializeze şi atunci preferă să se închidă în el”, explică psihologul Stelian Chivu.

Al treilea pas, extrem de important, sunt ieşirile în natură. Reconectarea la natură este esenţială pentru vindecarea fricii de singurătate, pentru că nimeni nu este singur în natură. Al patrulea pas este să ajuţi alte persoane, evident dezinteresat, care au nevoie de ajutor, sau prin ONG-uri, ce duc lipsă mai mereu de voluntari.

Pasul cinci înseamnă gândire pozitivă, pentru că doar astfel se poate realiza vindecarea fricii de singurătate. Crează şi dăruieşte reprezintă pasul al şaselea. Ce înseamnă asta? Descoperă-ţi un talent şi foloseşte-l pentru a-i ajuta şi pe cei din jur. Poate eşti bun la făcut plăcinte şi atunci poţi dărui din ele celor nevoiaşi. Poate eşti un bun orator, situaţie în care îi poţi alina cu câteva vorbe bune pe bătrânii de la un azil. Fericirea celui care primeşte îi va fi transmisă şi celui care dăruieşte. Poate părea banal, dar e departe de a fi aşa. E suficient să încerci o dată pentru a constata energia pozitivă care vine spre tine la astfel de acţiuni.

Pasul al şaptea îl reprezintă starea de abandon. Ai obţinut rezultate, continuă, nu ai obţinut, continuă. ”Singurătatea este trăită pentru că ţi-e frică de ce este în interiorul tău. De cele mai multe ori frica de singurătate se instalează pentru că ţi-e frică ţie de tine. Eşti singur pentru că tu nu îţi vorbeşti ţie.  Am pacienţi care în urma psihoterapiilor pe care le-am făcut cu ei, au ajuns să stea singuri şi în peşteră. Un om puternic este fericit şi singur”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.  

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite