Cât de benefic este pentru organism să visezi cu ochii deschişi. Situaţiile în care reveria ne poate costa viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Mulţi dintre noi visează cu ochii deschişi în timp ce sunt la serviciu sau sunt implicaţi în alte activităţi. Psihologii au ajuns la concluzia că acest lucru se întâmplă când creierul este suprasolicitat sau are nevoie să evadeze din cotidian, fiind deci o manieră simplă prin care se destresează.

Nu există persoană care să nu fi visat măcar o dată cu ochii deschişi. Mulţi dintre noi fac asta chiar de mai multe ori într-o zi. „Visul este un loc în care natura emoţională intră în joc, se manifestă. Visul este o cale de acces către mintea subconştientă Acesta reprezintă o cale pentru a evada din cotidian sau este un mecanism de adaptare al organismului”, explică psihologul Stelian Chivu.

De pildă, suntem implicaţi într-o situaţie tensionată, iar mintea ne fuge către cu totul altceva pentru a ne proteja de stresul şi emoţiile negative care vin la pachet într-o astfel de conjunctură.

Cum poate apărea reveria sau visatul cu ochii deschişi? Deşi pare greu de crezut, plictiseala ne poate aduce în postura de a visa cu ochii deschişi pentru că organismul doreşte să se elibereze astfel de starea de lâncezeală care îl încearcă la un moment dat. Aceeaşi stare apare şi când suntem foarte obosiţi, iar lucrurile devin cu adevărat delicate dacă suntem la volan pentru că riscăm să provocăm un grav accident de circulaţie.

„Visarea cu ochii deschişi apare şi la persoanele care creează, fie că vorbim de pictori, sculptori sau alţi artişti. Ei fac artă având o anumită stare care îi inspiră foarte mult în ceea ce fac. Când lucrăm intens, reveriile măresc creativitatea şi stimulează memoria. Sunt persoane care proiectează în minte cum vor face ceva sau va arăta un anumit lucru şi abia apoi îl pun pe hârtie”, susţine psihologul Stelian Chivu.

De pildă, un tânâr cuplu visează la casa pe care vrea să şi-o construiască, iar asta face ca organismul să secrete endorfine, numite şi moleculele fericirii, acestea fiind neurotransmiţători produşi de creier, având rolul de analgezic, care vizează suprimarea durerii de orice fel.

Visând, ne vindecăm

Când vine vorba de reverii, există trei situaţii: vise care ne controlează, noi ne controlăm gândurile şi persoane care controlează ce gândim. Nu e nimic rău în a visa cu ochii deschişi, cu condiţia să nu rămânem aşa prea mult timp. De pildă, urmează să plecăm într-o excursie la munte şi visăm cum va fi acolo.

”Visarea cu ochii deschişi este indicată şi pentru persoanele bolnave. Acestea se pot vizualiza acasă, înconjurate de prieteni, sau oriunde se simt cel mai bine. Mintea le ajută să se deplaseze într-un mediu cu o încărcătură benefică şi asta face ca vindecarea să se realizeze mai rapid. Este un mic truc pe care psihologii îl aplică cu rezultate spectaculoase, mai ales că nu are niciun fel de efecte adverse”, ţine să puncteze psihologul Stelian Chivu.

Reveria este un excelent remediu contra stresului. De altfel, creierul ne scoate din rutina zilnică prin visarea cu ochii deschişi ori de câte ori stresul ne pune în pericol sănătatea. Visarea cu ochii deschişi reprezintă un prim pas spre îndeplinirea scopurilor pe care ni le-am propus. Înainte de a se materializa, ne vom vizualiza proiectele prin vise şi chiar mijloacele prin care le vom pune în practică.

Reveriile ne pot ajuta chiar să ne schimbăm la nivel profund viaţa. Poate că acum nu avem jobul sau statutul social pe care ni-l dorim, dar asta nu ne împiedică să visăm, astfel că, în timp, vom ajunge să trăim ceea ce doar ne-am imaginat.

„Pentru a înţelege mai bine cum acţionează visarea cu ochii deschişi, trebuie să analizăm puţin frecvenţele cu care operează creierul. Starea beta o întâlnim între 14 şi 28 de herţi pe secundă. Starea alfa se manifestă între 7 şi 14 herţi pe secundă, iar în această stare persoana este extrem de concentrată, primeşte o cantitate foarte mare de informaţii, iar imaginaţia şi intuiţia sunt la cote maxime. Când suntem în această stare, ne alimentăm cu energie vitală şi ne putem proiecta cu precizie viitorul”, enumeră psihologul Stelian Chivu câteva dintre beneficiile visatului cu ochii deschişi când accesăm stările înalte de conştiinţă.

Nu toate efectele reveriilor sunt pozitive

Reveriile au însă şi efecte negative. Acestea pot afecta echilibrul mental al unei persoane, mai ales în cazul celor care visează cu ochii deschişi şi uită să mai iasă din această stare. Ajung asfel defocusaţi, incapabili să reţină noţiuni elementare. Este de domeniul evidenţei că nu putem visa cu ochii deschişi la volan. Chiar dacă credem că putem şofa şi aşa, este recomandat să ne păstrăm reveriile pentru perioadele când ieşim în natură sau suntem la o discuţie cu familia sau prietenii, altfel riscăm să producem grave accidente de circulaţie. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul joburilor care necesită o atenţie sporită.

”Visarea cu ochii deschişi nu este indicată în cazul celor care pierd contactul cu lumea reală. Am avut pacienţii care după o lungă perioadă de reverie tindeau să aibă manifestări schizoide, ceea ce, evident, nu este deloc în regulă”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Pe acest fond, poate apărea şi deficitul de atenţie şi hiperactivitate (ADHD), iar persoana în cauză tinde să devină iritabilă şi instabilă emoţional. Explicaţia este foarte simplă. Cei care s-au obişnuit să viseze cu ochii deschişi prea mult i-au contact cu o lume exterioară care este cu totul altfel decât există aceasta în imaginaţia lor.

”Apar astfel tulburări de adaptare, iar persoanele respective ajung să aibă şi manifestări obsesive. Dacă cei în cauză constată că nu au o voinţă suficient de puternică pentru a reduce măcar perioadele de reverie, este recomandat să apeleze la un specialist pentru o psihoterapie. Dacă respectivii consumă şi substanţe halucinogene, trebuie să renunţe imediat la ele pentru că vor ajunge să piardă aproape total contactul cu realitatea, deoarece acestea măresc receptivitatea şi slăbesc controlul”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite