Caz revoltător la Galaţi: patru automate foarte scumpe de bilete, distruse la câteva zile după ce au fost montate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile cer sprijinul populaţiei pentru identificarea autorilor vandalismelor. La Galaţi există o îndelungată „tradiţie” în distrugerea bunurilor publice, cazul vandalizării statuii lui Mihai Eminescu (de peste 20 de ori în ultimele două decenii) fiind cel mai cunoscut.

Aflat în curs de implementare (teoretic ar trebui să fie funcţional prin noiembrie 2019) noul sistem de ticketing din Galaţi – o investiţie de 26,2 milioane de lei (circa 5,6 milioane de euro), din care fonduri europene de 23,9 milioane de lei - se confruntă deja cu probleme grave.

După cum au anunţat autorităţile locale, patru dintre sofisticatele sisteme de distribuire automată a biletelor de transport public (denumite pe scurt TVM) au fost deja distruse, deşi de-abia ce au fost montate.

„Deşi am dispus monitorizarea lor de către Poliţia Locală, se pare că nu a fost suficient, iar sâmbătă a fost distrus cel de-al patrulea automat, situat în strada Regiment 11 Siret. Degeaba încercăm să facem schimbări şi modernizări ale infrastructurii urbane dacă la nivelul mentalităţii şi conştiinţei civice rămânem repetenţi”, a declarat Sorin Enache, unul dintre viceprimarii oraşului.

„Ce resorturi interioare îl poate împinge pe un gălăţean să îşi reverse furia pe automatele de vânzare a biletelor? Hai să zicem ca un nebun inconştient sparge un automat, dar să spargi 4 bucăţi eu cred ca este prea greu de explicat şi de crezut că ar fi o întâmplare! Se fac cercetări în această cauză de către echipe comune ale poliţiei locale şi naţionale şi aşteptăm rezultatele anchetei. Dacă cineva ne poate oferi date şi informaţii referitoare la aceste incidente, rugăm să ne contacteze la primărie”, a mai spus viceprimarul.

Anunţul, făcut de viceprimar pe contul său de pe o reţea de socializare, a stârnit un val de furie printre gălăţeni, care s-au întrecut în a-şi imagina pedepse pentru vandali. Au fost destui, însă, cei care au criticat municipalitatea pentru că nu a luat măsurile necesare pentru a proteja aparatele în timpul montării, respectiv până când va fi instalat şi sistemul de supraveghere video aferent.

Trebuie spus că un astfel de aparat costă aproape 20.000 de euro, deci fapta se încadrează la distrugere cu consecinţe deosebit de grave, infracţiune care este pedepsită cu închisoarea.

Sistemul de ticketing de la Galaţi ar trebui să fie, după ce va fi gata, unul dintre cele mai moderne din România. Conform proiectului, plata călătoriei se va putea face direct în mijloacele de transport (cu cardul sau cu telefonul), dar cardurile şi biletele de călătorie vor putea fi obţinute şi prin reţeaua TVM amplasată în 84 de zone.

City managerul Humelnicu prezentând o parte dintre facilităţile sistemului eticketing FOTO PMG

De asemenea, informarea pasagerilor cu privire la traseele şi frecvenţa mijloacelor de transport public local se va face prin 102 panouri de informare a pasagerilor amplasate în tot atâtea staţii ce vor fi panouri led multilinii cu 3 şi 6 linii de informare şi dotate cu senzor de lumină ambientală pentru reglarea automată a luminozităţii. În plus, călătorii vor avea la dispoziţie şi o aplicaţie mobilă cu ajutorul căreia îşi pot planifica traseul călătoriei.

Sistemul va dispune de dispozitive de numărare a pasagerilor care vor fi instalate în mijloacele de transport public în comun. Această soluţie va furniza rapoarte precise cu privire la numărul călătoriilor pe fiecare linie în parte. O reţea CCTV compusă din 140 de camere va fi amplasată în reţeaua de transport în tot atâtea staţii.

Trebuie amintit şi că Galaţiul are o îndelungată „tradiţie” în ceea ce priveşte vandalismele. Cel mai cunoscut caz este cel al statuii lui Mihai Eminescu, dintr-un par ultracentral, care în ultimele două decenii a fost vandalizată de peste 20 de ori. Un autor neidentificat a rupt şi a furat în mod repetat o parte a statuii (mâna muzei), seria fiind întreruptă anul trecut, după ce a fost montat un sistem de supraveghere complex.

De asemenea, noile adăposturi pentru pasageri din staţiile de autobuze, montate în 2018, au fost în mare parte vandalizate, sparte, mâzgălite, la fel ca şi coşurile de gunoi montate acum doi ani.

Poliţia locală spune că nu dispune de suficienţi angajaţi pentru a asigura paza întregului inventar urban de la Galaţi, însă o statistică a activităţii amintitei instituţii arată că pentru ordinea publică sunt alocaţi mai puţin de o treime dintre angajaţii Poliţiei locale, restul având alte atribuţiuni (siguranţa rutieră, mediu, control agenţi economici samd), care deja sunt în atribuţiunile unor instituţii specializate.

Această dublare de competenţe a fost criticată în câteva rânduri de consilierii locali ai Opoziţiei, care au solicitat ca Poliţia Locală să se ocupe doar de ordinea şi liniştea publică, însă propunerile au fost ignorate de majoritatea formată din PSD, UNPR şi ALDE.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite