Cazul aiuritor al controlorului vamal care a vândut 170.000 de pachete de ţigări din camera de corpuri delicte ca să-şi întreţină noua iubită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Controlorul vamal a reuşit să inducă în eroare mai mulţi vameşi şi poliţişti FOTO Adevărul
Controlorul vamal a reuşit să inducă în eroare mai mulţi vameşi şi poliţişti FOTO Adevărul

Operaţiunea a fost gândită de controlorul vamal până în cele mai mici detalii, falsurile fiind atât de credibile încât s-a ajuns să fie ajutat de un inspector vamal şi un agent şef de Poliţie ca să scoată ţigările din camera de corpuri delicte a Poliţiei.

Tribunalul Galaţi l-a condamnat pe 17 ianuarie pe Sorin Camil Niţă, control vamal, la 7 ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă calificată, fals material în înscrisurile oficiale, fals intelectual şi uz de fals. Iubita lui, Mirela Mocanu, a primit 6 ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă calificată. Maria Avădanei, mama Mirelei Mocanu, şi Maria Bâldigău, o contrabandistă cunoscută de ţigări, au fost condamnate tot la 6 ani de închisoare pentru aceleaşi infracţiuni.

Judecătorii au dispus confiscarea a câte 217.610  de lei de la fiecare dintre protagoniştii acestui caz desprins parcă din filme în contul sumelor de bani obţinute din vânzarea ţigărilor scoase din camera de corpuri delicte a Poliţiei. Decizia instanţei nu este definitivă.

Sorin Camil Niţă este controlor vamal superior la Direcţia Regională Vamală Galaţi, fiind repartizat să îşi desfăşoare activitatea în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Galaţi. În această calitate, Niţă avea printre atribuţiile de serviciu controlul ulterior al actelor de constatare vamală şi totodată pe aceea de gestionar al magaziei de bunuri ridicate/confiscate de autoritatea vamală.

În calitatea pe care o deţinea în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, Sorin Camil Niţă a primit o sentinţă penală pronunţată de către Judecătoria Târgu Bujor, prin care se dispunea „confiscarea în favoarea Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi a cantităţii de 267.480 de pachete de ţigări (...) bunuri ce au fost indisponibilizate de lucrătorii din cadrul IPJ Galaţi – Serviciul de Investigaţii Fraude la sediul IPJ Galaţi.

Cu toate că potrivit art. 431 Cod fiscal „tutunurile prelucrate confiscate ori intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului se predau de către organul care a dispus confiscarea, pentru distrugere, antrepozitarilor autorizaţi pentru tutun prelucrat, destinatarilor înregistraţi sau importatorilor autorizaţi de astfel de produse,” această sentinţă a rămas definitivă în forma pronunţată de Judecătoria Târgu Bujor, sub aspectul măsurii confiscării, astfel că s-a procedat la punerea sa în executare în această formă, motiv pentru care ţigările confiscate au fost predate către antrepozitarii pentru tutun prelucrat de Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi (actualmente Direcţia Regională Vamală Galaţi) după ce, în prealabil, au fost preluate de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi.

Este de menţionat faptul că Sorin Camil Niţă a avut cunoştinţă despre existenţa şi conţinutul sentinţei penale pronunţată de Judecătoria Târgu Bujor şi a procedat la ridicarea de la Camera de Corpuri Delicte a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi a cantităţii de ţigări şi la predarea acestora către antrepozitarii autorizaţi, conform dispoziţiilor Codului fiscal, având în vedere calitatea de gestionar al magaziei de bunuri ridicate/confiscate pe care o deţinea.

A creat un grup infracţional ca să-şi întreţină iubita

În cursul anului 2015, Sorin Camil Niţă a cunoscut-o, prin intermediul unei reţele de socializare, pe Mirela Mocanu, o femeie cu care a iniţiat o relaţie care a evoluat, cei doi ajungând ulterior să se întâlnească. Întrucât avea probleme financiare generate de cheltuieli care nu puteau fi acoperite din veniturile obţinute în mod licit (întreţinerea familiei, plata pensiei de întreţinere pentru copilul din căsătoria anterioară, cheltuielile ocazionate de relaţia afectivă în derulare, pe care o avea cu noua iubită), controlorul vamal s-a gândit la un mod prin care să facă rost repede de bani.

”Cunoscând conţinutul sentinţei penale pronunţate de către Judecătoria Târgu Bujor, inculpatul Sorin Camil Niţă a ajuns la concluzia că putea obţine importante profituri materiale prin preluarea din Camera de Corpuri Delicte a Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Galaţi a unor cantităţi de ţigări de contrabandă ridicate de organele de urmărire penală în dosarele instrumentate şi valorificarea ulterioară a acestora prin utilizarea, în acest scop, a unor hotărâri judecătoreşti falsificate. Având în vedere relaţia apropiată pe care o avea cu inculpata Mirela Mocanu, inculpatul Sorin Camil Niţă i-a înfăţişat acesteia posibilitatea de a-şi spori veniturile prin valorificarea unor cantităţi de ţigări de contrabandă la preţuri mult inferioare, explicându-i faptul că în calitatea sa de lucrător vamal putea procura astfel de bunuri”, au stabilit anchetatorii.

Unde ajungeau ţigările preluate din camera de corpuri delicate a Poliţiei

Când a auzit că poate câştiga zeci de mii de lei fără prea mari dureri de cap, Mirela Mocanu a fost de acord să se implice în preluarea, transportul, depozitarea, predarea şi valorificarea ţigărilor de contrabandă. Pentru că nu voia să fie prinsă cu ţigări de contrabandă asupra sa, dar şi pentru că nu voia să se facă legătura între ea şi afacerea ilegală pe care o pusese pe picioare cu iubitul său, femeia a implicat-o pe mama sa, Maria Avădanei.

”Conform modului de lucru convenit de către inculpaţii Sorin Camil Niţă şi Mirela Mocanu, cel dintâi urma să transporte ţigările de contrabandă la locuinţa mamei inculpatei din comuna Lieşti, judeţul Galaţi, unde acestea trebuiau să rămână depozitate o perioadă scurtă, respectiv până la preluarea acestora de către destinatarii care urmau să se ocupe de valorificarea en-detail a acestora. În paralel, inculpata Mirela Mocanu a abordat-o pe mama sa, inculpata Maria Avădanei, căreia i-a solicitat să primească şi să păstreze la locuinţa sa cantităţi de ţigări de contrabandă care urmau să-i fie aduse de inculpatul Sorin Camil Niţă pe care i l-a prezentat ca fiind „un cunoscut”. Totodată i-a solicitat acesteia să identifice o persoană care era dispusă să preia şi să valorifice cantităţile de ţigări care urmau să fie aduse la locuinţa sa, ambele cunoscând-o pe inculpata Maria Bâldigău, originară din comuna Lieşti, judeţul Galaţi. Pe raza localităţii susmenţionate era de notorietate faptul că inculpata Maria Bâldigău ocupa cu vânzarea de ţigări de contrabandă, aceasta fiind cercetată într-un dosar penal aflat pe rolul DIICOT Galaţi pentru comiterea aceluiaşi gen de infracţiuni.” se arată în rechizitoriu.

Maria Avădanei a contactat-o pe inculpata Maria Bâldigău, explicându-i acesteia că putea să-i ofere spre valorificare cantităţi de ţigări de contrabandă pe care trebuia să le preia de la locuinţa sa din comuna Lieşti, judeţul Galaţi. Având în vedere faptul că a fost asigurată că preţurile de vânzare a cantităţilor de ţigarete urmau să fie mult sub cel obişnuit şi urmărind obţinerea de profituri material, Maria Bâldigău a decis să se implice în preluarea, transportul şi valorificarea ţigărilor de contrabandă.

Cum falsifica hotărârile judecătoreşti

Pe 03.01.2017, calitatea de gestionar al Camerei de Corpuri Delicte a fost preluată de către inculpatul N. V., agent şef adjunct în cadrul Serviciului Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative. Profitând de lipsa de experienţă a acestuia în gestionarea camerei corpurlor delicte, Sorin Camil Niţă i-a propus să îl ajute pentru  a crea spaţiul necesar pentru depozitarea altor cantităţi de ţigări. 

Având încredere în susţinerile controlorului vamal, N. V. a întocmit un înscris olograf, pe o copertă de carton format A4, în care a inserat un număr de nouă rubrici separat în cuprinsul cărora erau înscrise numerele de dovadă de introducere în Camera de Corpuri Delicte, numărul dosarelor penale în care erau efectuate cercetările şi numele şi CNP-ul persoanelor de la care fuseseră ridicate cantităţile de ţigări. Ulterior, acesta i-a transmis lui Niţă şi fotografii după etichetele aplicate pe sacii în care se păstrau ţigaretele ridicate de către organele de urmărire penală.

”Având în vedere faptul că deţinea datele necesare pentru obţinerea ţigareteor de contrabandă pe care le putea valorifica, prin intermediul inculpatelor M. M., A. M. şi B. M., inculpatul Sorin Camil Niţă a conceput un mod de lucru apt de a determina predarea de către inculpatul N. V. a unor importante cantităţi de ţigarete de contrabandă care se aflau în păstrare la Camera de Corpuri Delicte a Inspectoratului de Poliţie al judeţului Galaţi. Astfel, acesta a decis să plăsmuiască o serie de sentinţe penale în care să insereze aspecte nereale legate de măsura confiscării pe care apoi să le prezinte la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Galaţi.  În vederea falsificării hotărârilor judecătoreşti inculpatul Sorin Camil Niţă a accesat site-ul http://portal.just.ro/ introducând în criteriile de căutare numele persoanelor cercetate, astfel cum fuseseră indicate de către inculpatul N. V.  După identificarea dosarelor penale, inculpatul Sorin Camil Niţă a procedat la accesarea acestora, în sensul că proceda la copierea minutelor publicate pe site-ul susmenţionat întocmind ulterior documente în format Word. Ulterior, acesta proceda la întocmirea în fals a unor hotărâri judecătoreşti utilizând minutele copiate şi datele din cuprinsul acestora inserând aspecte legate de confiscarea specială, respectiv faptul că se dispunea confiscarea cantităţilor de ţigări în folosul/favoarea autorităţii vamale. Pentru a crea o aparenţă de legalitate, inculpatul a aplicat, peste documentele astfel falsificate, ştampile scanate provenite de la instanţele de judecată executând semnături pretinse ca fiind ale preşedinţilor instanţelor de judecată”, susţin procurorii DIICOT Galaţi.

După întocmirea sentinţelor falsificate, controlorul vamal se deplasa la locul de muncă unde, de pe sistemul de calcul alocat, întocmea adrese din partea Biroului Vamal de Frontieră Galaţi către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi, prin care se solicita predarea către unitatea vamală a cantităţilor de ţigări cuprinse în sentinţele penale ataşate (falsificate). Pentru ca adresele emise în numele şi pe seama Biroului Vamal de Frontieră Galaţi să producă efecte juridice acestea trebuiau semnate de şeful instituţiei, respectiv de către I. M., şi să poarte ştampila autorităţii vamale.

L-a indus în eroare şi pe şeful vămii

Sorin Camil Niţă a decis să profite de lipsa de personal din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, de multitudinea de documente care se întocmesc la această unitate respectiv de supraaglomerarea şefului vămii, I. M., precum şi de lipsa mijloacelor de transport. Astfel, controlorul vamal preda la mapa şefului Biroului Vamal de Frontieră Galaţi adresele emise în numele şi pe seama instituţiei la care se aflau ataşate sentinţele penale falsificate în modalitatea descrisă mai sus. I. M. semna adresele de înaintare, fără a verifica veridicitatea sau autencitatea sentinţelor penale ataşate, după care preda mapa către secretara Biroului Vamal de Frontieră Galaţi. 

După finalizarea acestei proceduri, Niţă cerea secretarei adresa de înaintare şi sentinţa penală ataşată, aplicând peste semnătura lui I. M. ştampila biroului Vamal de Frontieră Galaţi şi precizând că urma să se deplaseze personal pentru a remite corespondenţa către Inspectoratul de Poliţie al judeţului Galaţi. Controlorul vamal mergea apoi la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi unde preda, fie la registratură, fie direct lui N. V., adresa emisă în numele şi pe seama Biroului Vamal de Frontieră, la care se afla ataşată sentinţa penală falsificată. 

După recepţionarea lucrării, N. V. întocmea un raport prin care solicita scoatere din Camera de Corpuri Delicte a cantităţilor de ţigarete menţionate în cuprinsul hotărârilor judecătoreşti falsificate, în vederea predării către Biroul Vamal de Frontieră Galaţi, astfel cum era menţionat în cuprinsul adresei întocmite în fals de către Sorin Camil Niţă. După efectuarea acestei proceduri, N. V. putea remite efectiv ţigările de contrabandă către Sorin Camil Niţă, sens în care îl contacta telefonic, solicitându-i să se prezinte la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi.

”Pentru a crea o aparenţă de legalitate, inculpatul Sorin Camil Niţă  prelua cantităţile de ţigări de la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, transportându-le şi depozitându-le temporar în magazia de bunuri ridicate/confiscate a Biroului Vamal de Frontieră Galaţi. Această „procedură” era derulată de către inculpatul Sorin Camil Niţă  pentru a da senzaţia persoanelor care îl ajutau la manipularea şi transportul ţigărilor că urma să procedeze la preluarea mărfurilor în vederea predării către antrepozitarii autorizaţi dar şi pentru a putea pretinde, în cazul unui control inopinat al inculpatului I. M. că ţigările solicitate prin adresele semnate de acesta erau preluate şi păstrate în magazie până la predare”, se arată în actul de acuzare.

Au crezut că acţiona legal

Pentru manipularea şi transportul şi cantităţilor de ţigări, Sorin Camil Niţă  a apelat la trei persoane, dintre care una dintre ele deţinea funcţia de inspector vamal, susţinând în faţa acestora că acţionează în vederea preluării şi transportului ţigărilor de la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi către Biroul Vamal de Frontieră Galaţi pentru a proceda ulterior la predarea acestora către antrepozitarii autorizaţi. 

Modul în care Sorin Camil Niţă a acţionat, respectiv prezentarea la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie al Judeţului Galaţi unde era aşteptat de către N. V. (agent şef de poliţie), înscrierea mijloacelor de transport în registrul de acces auto, întocmirea proceselor verbale de predare a cantităţilor de ţigarete, precum şi calitatea acestuia de inspector vamal superior la Biroul Vamal de Frontieră Galaţi, au creat impresia că acesta acţionează cât se poate de legal, în baza unor hotărâri judecătoreşti autentice.

După depozitarea cantităţilor de ţigări în incinta magazia de bunuri ridicate/confiscate a Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, controlorul vamal aştepta momentul optim pentru a realiza transportul acestora către locuinţa Mariei Avădanei.

”În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că inculpatul Sorin Camil Niţă a acţionat în şase împrejurări distincte, ocazii cu care a utilizat un număr de şase hotărâri judecătoreşti falsificate şi un număr de şase adrese emise în numele Biroului Vamal de Frontieră Galaţi falsificate de acesta cu ocazia întocmiri în scopul preluării de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi a cantităţii totale de 170.948 de pachete de ţigarete,de diferite mărci, provenite din contrabandă. Ca urmare a înţelegerii prealabile pe care o avea cu inculpatele Mirela Mocanu şi Maria Avădanei, inculpatul Sorin Camil Niţă a transportat şi depozitat, prin acţiuni repetate, întreaga cantitate de ţigarete la locuinţa celei din urmă inculpate de unde au fost preluate şi valorificate, în diferite tranşe, de către inculpata Maria Bâldigău”, au stabilit anchetatorii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite