Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Cazul escrocului cu talent de actor, care a păcălit mai multe bătrâne vorbind pe mai multe voci

0
10 Oct 2020 06:07:03
Autor: Valentin Trufasu
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Un bărbat de 30 de ani a fost condamnat la închisoare cu executare pentru înşelăciune în formă continuată. El îşi făcuse un obicei din a suna persoane în vârstă, pe care reuşea să le convingă să îi dea toţi banii pe care îi aveau în casă.

Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv, pe 8 octombrie, pe Ionel Duţan (30 de ani), un brăilean recidivist, la 4 ani de închisoare. Pedeapsa i-a fost redusă substanţial după ce Judecătoria Galaţi îl condamnase iniţial la 10 ani şi 4 luni de închisoare pentru şase fapte de înşelăciune.

Judecătorii instanţei superioare au decis rejudecarea cazului, reţinând în sarcina bărbatului o singură infracţiune de înşelăciune în formă continuată. Individul a fost obligat şi să le restituie victimelor peste 127.000 de lei, adică mai mult de 26.000 de euro. Individul a fost trimis în judecată pentru comiterea a şase înşelăciuni prin metoda ”Accidentul” comise în perioada iunie-noiembrie 2017.

Victimele lui Duţan au fost şase brăilence şi gălăţence, cu vârste cuprinse între 65 şi 79 de ani, pe care a reuşit să le păcălească cu talentul său de actor. Individul are abilitatea de a vorbi pe mai multe voci, iar în naivitatea lor victimele l-au crezut şi i-au dat toţi banii din casă. 

“Pentru a fi convingător, Duţan şi-a schimbat vocea şi s-a recomandat ca fiind <doctorul Barbu> de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, care i-a confirmat că fiul său a fost accidentat grav, necesitând o intervenţie chirurgicală la Bucureşti, dar că are nevoie de bani pentru a-l transporta. Persoana vătămată i-a confirmat că are în casă suma de 11.000 lei şi că o poate pune la dispoziţie, după care i-a precizat acestuia adresa unde locuieşte, pentru a veni să ridice banii”, a precizat procurorul de caz în rechizitoriu.

În alte cazuri, şocul emoţional a fost atât de mare, încât bătrânele nu s-au mai gândit la altceva decât să îşi scape apropiaţii de necazurile în care intraseră.

“Pe fondul şocului emoţional, victima a fost convinsă de cele relatate de interlocutor, precizându-i acestuia că are în casă suma de 10.000 lei şi 1.000 euro. La cererea <medicului>, victima i-a comunicat adresa unde locuieşte (...) În această zonă, s-a întâlnit cu persoana vătămată şi a ridicat sumele de 10.000 de lei şi 1.000 de euro”, se menţionează în rechizitoriu.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Bătrână, la un pas să fie escrocată prin metoda ”Accidentul”. Un şofer a descoperit înşelăciunea şi a anunţat Poliţia

„Regele” metodei Accidentul s-a ales cu 27 de ani de închisoare. Dialog halucinant între escroc şi un copil de 12 ani

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările