Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Ce cred viitorii ofiţeri jandarmi despre meseria lor. Confesiunile oamenilor prinşi la mijloc în „jocul democraţiei”

0
25 Jul 2017 10:44:12
Autor: Costel Crangan
Cei patru viitori ofiţeri jandarmi de la Galaţi FOTO IJJ Galaţi
Cei patru viitori ofiţeri jandarmi de la Galaţi FOTO IJJ Galaţi

Maria Georgiana Ailoaie, Mihai Procop, Ilie Alexandru şi Bogdan Cristian Mănăilescu, studenţi la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti, specializarea jandarmi, au povestit ce-i „mână în luptă” în privinţa meseriei pe care au ales-o. În perioada 24 iulie–4 august, cei patru se află în stagiu de practică la Jandarmeria Galaţi.

Sunt tineri, frumoşi, ambiţioşi şi responsabili. Au considerat că o carieră în Jandarmerie se pliază perfect pe ambiţiile şi idealurile lor şi că purtarea uniformei de jandarm impune onoare şi respect. 

Se numesc Maria Georgiana Ailoaie, Mihai Procop, Ilie Alexandru şi Bogdan Cristian Mănăilescu. Sunt studenţi la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti, Facultatea de Jandarmi şi au povestit (în perioada 24 iulie–4 august, cei patru se află în stagiu de practică la Jandarmeria Galaţi) ce-i „mână în luptă” în privinţa meseriei pe care au ales-o, una de o responsabilitate maximă dacă ţinem cont că jandarmii sunt mereu prinşi la mijloc atunci  când „jocurile democraţiei” scot oamenii în stradă. 

„Am vârsta de 22 de ani, sunt din Focşani şi încă din liceu am dorit să port uniformă. Am susţinut doi ani la rând, în 2014 şi 2015, examen la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimu Mureşan” Cluj Napoca datorită perspectivelor oferite de carieră, dar şi de oraşul Cluj Napoca. În ambele situaţii am eşuat, însă, acest lucru nu m-a dezamăgit ci m-a ambiţionat. După al doilea examen picat am gândit că divinitatea nu mă doreşte poliţist, ci jandarm, iar în 2016, după o pregătire intensă,  am fost admisă la Facultatea de Jandarmi din cadrul Academiei de Poliţie şi nu am regretat niciun moment”, a spus Maria Georgiana Ailoaie. 

„Respectul şi onoarea de a purta uniforma militară a primat în noua mea alegere. Nu m-am temut să vin într-o lume unde bărbaţii sunt predominanţi, unde condiţiile desfăşurării misiunii sunt mai vitrege decât în poliţie, ci am considerat că o femeie poate face faţă tuturor provocărilor impuse de rigorile militare. Îmi doresc ca din acest stagiu de practică să învăţ cât mai multe secrete, astfel încât, să mă pot întoarce la Academie mult mai pregătită şi conştientă de menirea pe care o am”, a adăugat tânăra.

Mihai Procop este din Galaţi, are 22 de ani şi a absolvit Colegiul Economic „Virgil Madgearu”. „Sunt la al doilea stagiu de practică în unitatea din Galaţi, după cel din iarnă. Cariera de jandarm am ales-o după ce am urmărit pe tot parcursul liceului pagina de facebook a Jandarmeriei Galaţi şi după ce i-am văzut la misiuni. Atunci am conştientizat că aceasta este cariera pe care mi-o doresc. Important în toată această evoluţie a fost şi suportul familiei, care m-a încurajat şi susţinut permanent”, a mărturisit viitorul ofiţer de jandarmi Mihai Procop.

Alexandru Ilie este din Galaţi, are 25 de ani şi este absolvent al Liceului Teoretic „Dunărea”. „Pentru mine haina militară şi privaţiunile impuse de serviciul militar nu au un secret. Am încercat să urmez tradiţia militară a familiei, tatăl meu fiind subofiţer în cadrul Batalionului 284 Tancuri. De ce în loc de tancuri, jandarmeria? Ei bine, tocmai pentru că Jandarmeria este o armă care se remarcă printre celelalte arme, o instituţie cu o tradiţie bogată şi cel mai important, respectată de cetăţeni, iar eu asta îmi doresc,să servesc Patria şi cetăţeanul”, a spus Alexandru.

Bogdan Cristian Mănăilescu are 22 de an, este to gălăţean şi a absolvit Colegiul Naţional „Al. I. Cuza”. „Încă din liceu am ştiut că vreau să devin jandarm. Motivul a fost dat de mândria cu care aceşti oameni poartă uniforma, respectul care le este acordat de către cetăţeni şi faptul că jandarmii sunt mereu acolo unde societatea îi cheamă. Chiar dacă uneori sunt blamaţi”, a spus Bogdan.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările