Ce se întâmplă când pictura şi muzica se întâlnesc. Dublu eveniment la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul care va găzdui evenimentul FOTO Arhiva Adevărul
Muzeul care va găzdui evenimentul FOTO Arhiva Adevărul

Sala Sergiu Dumitrescu de la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos găzduieşte, joi, 19 septembrie, deschiderea expoziţiei „Mir şi borangic” a artistei plastice Camelia Ionescu Popa şi concertul valorosului pianist Cătălin Răducanu. Intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile.

Joi 19 septembrie 2019, începând cu ora 18,00, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, va fi gazda unui dublu eveniment cultural. 

Vernisajul expoziţiei temporare „Mir şi borangic”, din colecţia îndrăgitei artiste gălăţene, cu studii de specialitate în ţară şi peste hotare, Camelia Ionescu Popa, va fi urmat de un recital extraordinar susţinut de Cătălin Răducanu, unul dintre cei mai valoroşi tineri pianişti ai României.

La evenimentul organizat de Muzeu în colaborare cu Asociaţia Pro Valores, intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, accesul făcându-se prin strada Domnească, nr. 141, începând cu ora 17,15. Activitatea se va desfăşura în Sala Sergiu Dumitrescu.

Mir şi borangic este o expoziţie de pictură şi iconografie. Artista Camelia Ionescu Popa, cu studii la Galaţi, Bucureşti şi în Europa, mai ales în Italia, unde a şi pictat în sfinte lăcaşuri, alături de soţul său, zugravul de biserici Ioan Popa, ne propune ”o perspectivă proprie şi asumată duhovniceşte asupra artei, o retrospectivă, o etapă a maturizării”.

Camelia Popa rezonează perfect cu cei pentru care moştenirea încă palpabilă, lăsată nealterată de cei de demult, este un nesecat izvor de inspiraţie pentru generaţiile simţitoare, gânditoare şi creative.

Născută pe 16 ianuarie 1979 la Galaţi, Camelia Ionescu Popa a început studiile de specialitate la Liceul de Artă “Dimitrie Cuclin”, Galaţi (1993-1997), urmând apoi cursurile Facultăţii de Arte Decorative şi Design, Secţia pictură monumentală (profesor Viorel Grimalschi) din cadrul Universităţii Naţionale de Artă, Bucureşti (1997-2002).

Pianistul Cătălin Răducanu vă propune un program inedit care îmbină armoniile clasice, cu sonorităţile contemporane. Vor putea fi audiate alături de opusuri de: Frederic Chopin, Alexandr Skriabin şi Claude Debussy, dar şi piese de: Thelonius Monk, George Gershwin, Chick Corea sau Stevie Wonder.

Pianistul Cătălin Răducanu este discipol al lui Viniciu Moroianu. Din 2007, până în prezent a obţinut peste 20 de premii la concursuri nationale şi internationale. A fost bursier al Fundaţiei Principesa Margareta, precum şi al UNIMIR. A susţinut recitaluri în Germania, Italia şi în foarte multe spaţii culturale româneşti. 

A participat la cursuri de măiestrie susţinute de: Imre Rohmann, Tunde Kurucz, Gabriel Amiraş, Cristian Beldi, Martin Hughes, Andrei Gavrilov, Gerlinde Otto, Tilmann Kremer. Din anul 2017 este membru al ansamblului Traffic Strings şi de asemenea face parte din proiectul CONNECTARTS, de promovare a tinerilor muzicieni, susţinut de Asociaţia Culturală Izvor.

Recitalul este inclus în cadrul Turneului „Citadele muzicale”, iar toate manifestările din cadrul evenimentului itinerant sunt caritabile, fondurile strânse prin donaţii la manifestările amintite fiind destinate campaniei “Viitorul artei”, având ca scop sprijinirea tinerilor muzicieni foarte valoroşi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite