Ce a păţit un chinez stabilit în România care a vrut să-şi facă o supă asiatică. Imagini de coşmar cu ingredientul de bază, cumpărat dintr-un magazin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată gheare de pui afectate de pododermita şi puse la vânzare  FOTO C Crângan
Aşa arată gheare de pui afectate de pododermita şi puse la vânzare  FOTO C Crângan

Omul a depus, ajutat de iubita lui româncă, reclamaţii la mai multe instituţii de control, cerând să se verifice modul în care produsul alimentar a fost autorizat la comercializare, deşi are grave probleme de siguranţă alimentară.

Chinezul stabilit la Galaţi de câţiva ani a avut o surpriză extrem de neplăcută după ce a cumpărat dintr-un magazin local, situat în zona Pieţei Centrale, ingredientele necesare pentru a-şi găti o supă energizantă asiatică tradiţională. Li Feng (43 ani) este un mic comerciant şi obişnuieşte să consume un astfel de preparat, preferând să se ocupe singur de gătit deoarece supa respectivă nu este în meniul niciunui restaurant din oraş.

„Se face cu gheare de pui. Se mai pun goji, ghimbir şi mai multe lucruri asiatice. Se fierbe foarte mult, dar este foarte bună. Mai bună decât ciorba de burtă. Face bine şi la sănătate. Reface energia jing”, ne-a povestit asiaticul într-o română aproximativă.

Problema este că în România nu se vând gheare de pui proaspete pentru consumul uman decât în extrem de puţine magazine. Unul dintre acestea se află în Piaţa Centrală din Galaţi, fiind specializat în comerţul de carne de pasăre. Acolo, se vând pungi la un kilogram cu capete şi gheare de pui, congelate, acestea fiind ambalate de o firmă din judeţul Vaslui.

Aparent, produsul pare în regulă. Pe etichetă sunt trecute toate elementele cerute de lege, inclusiv trei standarde de calitate acceptate de Uniune Europeană, însă în pungă lucrurile nu sunt tocmai cum s-ar aştepta un cumpărător de bună credinţă. Mai exact, absolut toate ghearele de pui erau cu ulceraţii (cangrene) provocate de o boală produsă de un stafilococ ce trăieşte în fermele de pui.

„Este o pododermită, care apare mai întâi ca o inflamaţie, apoi se agravează, iar ţesutul se înegreşte şi se cangrenează. Arată foarte urât şi poate fi o sursă de infectare cu stafilococ dacă ajunge în stare crudă în alimentaţia umană. Prin fierbere, microbii sunt distruşi, ceea ce este bine, însă nu cred că astfel de produse ar trebui să fie autorizate pentru consumul uman. Dacă ghearele arată aşa, nici restul cărnii de pui nu e chiar în regulă, căci e clar că boala a fost scăpată de sub control în ferma de provenienţă”, ne-a lămurit medicul veterinar Cristian Radu.

Iniţial, Li Feng a mers cu produsul înapoi la magazin, unde i s-au returnat banii, nu înainte de a i se preciza că „aşa a venit marfa de la furnizor”. Interesant este că ghearele erau ambalate astfel încât leziunile să nu se vadă. Ulterior, iubita chinezului, care este româncă, l-a ajutat să depună reclamaţii la instituţiile de control pentru ca acestea să stabilească de la ce fermă provine marfa şi în ce condiţii a fost autorizată ambalarea şi comercializarea produselor respective.

Un caz similar a mai fost semnalat pe reţelele de socializare, în luna martie a acestui an, de un alt gălăţean, care a returnat produsul la magazin, însă a preferat să nu formuleze plângere către autorităţile competente, deoarece a considerat că este prea multă bătaie de cap.

Ghearele de pui afectate de pododermita, semnalate în martie 2019  FOTO Facebook

Gheare de pui afectate de pododermita  FOTO C Crângan

De asemenea, în luna aprilie, o româncă a depus însă reclamaţii la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor  şi la Protecţia Consumatorului după ce a descoperit că puiul „organic”, galben şi frumos, tocmai cumpărat, s-a decolorat şi a devenit vânăt după ce a stat câteva minute în saramură.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite