Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Ce a păţit o pacientă vindecată de COVID căreia şeful i-a cerut să nu mai tuşească. Opinia medicului

16
16 Oct 2021 07:07:07
Autor: Cornelia Mazilu
sursa: Arhivă Adevărul
sursa: Arhivă Adevărul

Un cunoscut medic de familie, dr. Otilia Ţigănaş, relatează cazul unei paciente vindecată de COVID-19, căreia  angajatorul i-a cerut, după cele două săptămâni de izolare, să nu mai tuşească şi să facă test PCR. „Tusea ca simptom nu-i treaba lui şefu, nici criteriu de excludere de la seviciu”, spune medicul.

Medicul Otilia Ţigănaş susţine că după 14 zile de izolare, o persoană confimată cu COVD-19 nu mai este contagioasă, chiar dacă ar avea un PCR pozitiv  „fiindcă în nas pot rămâne fragmente de virus neviabil”. 

Medic: Poţi tuşi după COVID şi şase luni

„Speţă. Pacientă Covid pozitiv stă în izolare cele 14 zile, acum i se încheie concediul. Mai tuşeşte. Şeful pacientei vrea un PCR negativ, ca dovadă că poate veni la lucru. Dar să nici nu mai tuşească. PCR gratuit prin 112 se face la simptomaticii despre care vrei să afli un diagnostic cert. PCR care să facă dovada că eşti sănătos, nu bolnav, e pe bani, exact ca la ieşitul din ţară. După 14 zile de izolare nu mai eşti contagios, chiar dacă ai avea un PCR pozitiv, fiindcă în nas pot rămâne fragmente de virus neviabil. Poţi tuşi după covid şi şase luni! Deci tusea ca simptom nu-i treaba lui şefu, nici criteriu de excludere de la seviciu”, a scris medicul Otilia Ţigănaş, pe pagina sa de Facebook.  

Postarea medicului a stârnit numeroase reacţii pe reţelele de socializare şi cei mai mulţi cititori critică atitudinea anagajatorului. 

 „Cerinţa şefului o plăteşte...şeful. Legal nu se mai face PCR la ieşirea din izolare! Deci, dacă şeful cere şi angajatul consimte, şeful plăteşte testul! Dacă nu, angajatul poate să deschidă proces pentru cerinţă abuzivă, împotriva normelor legale. Conflict de muncă, se judecă repede şi, din câte ştiam eu, nu se timbrează! (......)

„După Covid, la mai bine de un an,...încă am o tuse spastică, deşi radiografia...e normală. La român, a-i spune că " legea-i lege, nu-i tocmeală" e degeaba, fiecare o aplică cum vrea şi mai şi comentează. Deunăzi, o buna cunostiinţă încercă să mă convingă că - scuzaţi...cacofonia-..." Covid nu există" si că sunt ...manipulat. Asta dupa ce îl operasem, acum vreo 20,... atunci eram medic bun, acuma.... îmi dă el ...lecţii”. 

„Să plătească şefu' PCR şi să îi facă angajatului cadou trei saptămâni concediu plătit, cât ţine de obicei o tuse reziduală”. 

„La astfel de şefi, în alte circumstanţe eu am mers cu legea, regulamentul, printat şi subliniat cu markerul, ca să fie şi pentru juristul lor”, sunt doar o parte din comentariile de pe reţelele de socializare. 

 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Propunerea controversată a unui pneumolog pentru tranşarea crizei COVID:„Sănătate cu forţa nu se poate”
 

 

Medic psihiatru, despre şcoala online:„Nu a dus niciun beneficiu. Va crea nişte viitori tineri antisociali”
 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Creier de cristal
16.10.2021, 07:35:33

Sincer nu am inteles nimic important din acest articol extrem de prost scris...mai bine imi desfac o cutie de bere si-mi aprind o tigara, iar apoi tusesc cat vreau eu..oricum eu sunt vaccinat si spre deosebire de cei nevaccinati care ajung la ATI si sunt in situatia de a pierde lupta cu covidul, eu imi permit sa beau bere si sa fumez cand vrea muschii mei...si m-am si reapucat de tras de fiare...

-20 (22 voturi)
butelie ilie
16.10.2021, 09:43:33

Cam 40% din cei vaccinat fac boala in maxim 10 zile de la injectare. Unii o forma usoara (putini), alti una destul de puternica ajungand chiar la ATI de unde nu mai ies. D-aia tipa sa aiba loc acolo.

-16 (20 voturi)
Stan Toma
16.10.2021, 08:19:28

Problema este reala dupa stigmatizarea unei paturi importante de populatie din cauza aberatie guvernelor . Practic omul este circumspect la cei care tusesc sau ma rog , stranuta si cum nu poti merge cu certificatul de gat ca sa vada publicul si autoritatile suporti consecintele . Stimabilele tari vestice au mai aplicat sistemul dar atunci era clar si vizibil : O stea galbena cusuta vizibil si Șloganul ...Munca te elibereaza!

-7 (13 voturi)
Stan Toma
16.10.2021, 08:24:17

Chiar eu am cerut sefului sa nu mai fac echipa cu un coleg care din diferite motive , tusea . Cu chiu cu vai seful a acceptat . Credem ca este o boala contagioasa si imi infectez familia . Intre timp colegul a decedat . Sper sa ma ierte .

-9 (11 voturi)
butelie ilie
16.10.2021, 09:45:58

Asa este Stan. Sa se invete minte si altii sa nu mai stea langa aia de tusesc. Colegu' era .....vaccinat ?

-17 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările