Ce putem învăţa din durere. Croşetul mental care ne îmbolnăveşte dacă nu este conştientizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Mulţi dintre noi preferă să sufere în tăcere, fie că vorbim despre viaţa personală, fie despre job, fără să acţioneze pentru a pune capăt acestei stări negative. Abia când suferinţa devine de neîndurat, decid să facă ceva pentru a ieşi din această situaţie.

Mulţi dintre noi nu fac diferenţa între durere şi suferinţă. Conform specialiştilor, durerea este fizică, în timp ce suferinţa poate fi mentală, emoţională şi spirituală.

”În corp există şi un traseu al recepţionării durerii. Când resimţim o durere în organism, acest lucru se întâmplă prin nişte senzori, ca să le spunem aşa, care transmit informaţii ADN-ului, iar acesta face acelaşi lucru la nivelul creierului. Când vorbim despre suferinţă, avem atât un ADN fizic, dar şi unul subtil, informaţional, care nu este detectabil”, explică psihologul Stelian Chivu.

Universitatea din California a făcut mai multe cercetări legate de durere începând din 2006 şi chiar a identificat gena durerii. Ştiinţa care se ocupă de asta se numeşte editare epigenomică (CRISPR). Gena durerii (SCN9A)  transmite informaţii către creier, dar dacă este monitorizată atent, poate să scadă durerea pe care o resimţim în corp, mergând chiar până la eliminarea ei.

Ca să înţelegem şi mai bine, suferinţa poate fi mentală, emoţională şi spirituală, cum aminteam şi anterior, dar dacă aceasta continuă, va somatiza în corpul fizic, transformându-se în durere sub forma unei boli.

”Sunt persoane care au dezvoltat sau asimilat programe negative care le induc suferinţa în organism. De pildă, spun <<nimic nu merge bine în ţara asta>>, <<sufăr pentru ca nu sunt băgat în seamă>> sau  <<sufăr pentru că nu am ultimul model de telefon>>. Toate acestea sunt suferinţe mentale. Sunt şi suferinţe emoţionale manifestate sub formă de depresii, anxietăţi şi angoase. Aceste suferinţe nu sunt detectabile într-o primă etapă din punct de vedere fizic”, ţine să puncteze psihologul Stelian Chivu.

Blocaţi în suferinţă

Afecţiunile mintale domină în prezent în ceea ce priveşte suferinţele. Oricât de neverosimil ar părea, mulţi dintre noi sunt pur şi simplu blocaţi în suferinţă. Sunt persoane care s-au despărţit sau au fost părăsite de persoanele iubite, ori au suferit o traumă asemănătoare şi nu mai reuşesc să treacă peste acest eveniment. Mai mult decât atât, îşi fac şi mai mult rău, rememorând constant evenimentul traumatic.

”Când îşi aduc aminte de ce s-a întâmplat în trecut, mintea subconştientă nu trăieşte nici în trecut, nici în viitor, ci în prezent. Dacă cei în cauză îşi aduc aminte de evenimentele negative din trecut, mintea subconştientă va lua informaţia ca şi cum ar avea loc în prezent”, detaliază psihologul Stelian Chivu un aspect de care mulţi dintre noi nu sunt conştienţi.

Pentru a scăpa de suferinţă şi implicit de durere, e necesar ca mai întâi să identificăm factorii declanşatori. În urma unei autoanalize serioase, vom constata că propria noastră minte lucrează împotriva noastră. De cele mai multe ori, mintea este plină de idei şi scenarii negative, fiind numită croşet mental în termeni de specialitate.

”Dacă permitem acestui croşet mental să ruleze o perioadă lungă de timp, ne vom îmbolnăvi şi fizic. Important de reţinut este că trebuie să trăim mereu în prezent, să ne eliberăm de suferinţă, astfel încât să nu mai ajungem la durere”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Ţipatul, una din modalităţile care ne eliberează

Sunt şi persoane care nu acceptă realitatea sau o neagă. De pildă, o persoană dragă a murit sau au pierdut o sumă importantă de bani. Sunt persoane care spun <<am suferit atât de mult, încât mă doare inima>>, iar la un moment constată că ajunge să le doară fizic inima. Suferinţa psihică amplifică durererea de cele mai multe ori. Important este să conştientizăm situaţia care ne provoacă suferinţă şi să o acceptăm, astfel încât să putem trece mai departe.

”Căutăm apoi să vedem ce anume ne linişteşte mental şi emoţional, iar pe pe acest fond va veni şi încrederea că pot să o iau de la capăt, încrederea care mă va salva de durere. Este necesar, totodată, să ne schimbăm atenţia de la evenimentul traumatizant la ceva pozitiv. De asemenea, este important să ne relaxăm. Cei care suferă, nu ştiu să se relaxeze pentru că au rămas blocaţi într-un program de suferinţă, într-un tipar care are vibraţii negative”, explică psihologul Stelian Chivu.

Deşi poate părea ciudat, ţipatul vă poate elibera de suferinţă pentru că permite eliberarea unei cantităţi de stres, dar şi de toxinele acumulate în organism, precum şi de gândurile şi programele negative. Sportul este o altă modalitate prin care putem alchimiza suferinţa, permiţându-ne totodată să intrăm pe o altă frecvenţă.

Este important, de asemenea, ca fiecare dintre noi să descopere ceea ce se numeşte ABC-ul fericirii, mutând focusul de pe ce ne aduce suferinţă pe ceea ce ne trezeşte bucuria interioară. ”Atunci când mintea este fericită şi liberă, sănătatea fizică şi fericirea sunt prezente”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite