Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Ce trebuie să ştie românii care sunt în căutarea unui loc de muncă în străinătate. Agenţiile de plasare nu mai pot percepe comisioane sau alte taxe

1
21 Mar 2018 18:14:24
Autor: Valentin Trufasu
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Mulţi conaţionali s-au trezit în postura de a plăti sute sau chiar mii de euro pentru oportunitatea de a munci în Occident, pentru a constata ulterior că au fost înşelaţi sau, mai rău,  că sunt exploataţi în condiţii asemănătoare sclaviei.

Inspectorii de muncă derulează, în cursul anului 2018, acţiuni de informare şi conştientizare a cetăţenilor români aflaţi în căutarea unui loc de muncă în străinătate. Asta după ce, pe 5 martie 2018, au intrat în vigoare prevederile legii nr. 232 din 29 noiembrie 2017 pentru modificarea şi completarea legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate.
 
Prezentăm noile modificări şi completări ale Legii nr. 156/2000. Conform prevederilor Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate – republicată, cu modificările şi completările ulterioare, activitatea de plasare forţă de muncă în străinătate, o poate desfăşura un agent de plasare a forţei de muncă persoană juridică.
 
Acesta are în principal următoarele obligaţii:
-să se înregistreze la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială îşi are sediul;
-să aibă încheiate cu persoane juridice sau fizice, stabilite intr-un alt stat decât România, care au calitate de angajator conform legislaţiei statului respectiv, contracte care conţin oferte ferme de locuri de muncă;
-să încheie cu solicitanţii locurilor de muncă contracte de mediere;
-să efectueze activităţile de mediere şi plasare în mod gratuit.
 
Contractul de mediere este un contract de natura civilă care se încheie de către agent cu cetăţeanul român. Acest contract de mediere trebuie să conţină: denumirea angajatorului din străinătate/ţara pentru care se face medierea în vederea angajării, adresă, număr de telefon/fax; descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă, durata contractului de muncă, salarizare, condiţiile de transport, de locuit.
 
”Începând cu data de 05.03.2018, agentul de plasare nu mai are dreptul legal de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe. Agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetăţenii români şi angajatorii străini şi în limba română”, a declarat Viorel Dumitru, inspectorul şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi.
 
Ce trebuie să verificaţi la o agenţie care oferă locuri de muncă
 
Recomandări pentru cetăţenii români care caută un loc de muncă în străinătate:
-Să verifice dacă agenţiile care oferă locuri de muncă în străinătate sunt înregistrate la inspectoratul teritorial de muncă;
-Să verifice cu atenţie oferta locului de muncă;
-Să verifice adresa şi existenţa angajatorului străin pentru care au optat;
-Să citească cu atenţie clauzele contractului de mediere;
-Să nu accepte cu uşurinţă ofertele de muncă prin intermediul anunţurilor on-line.
Cetăţenii pot solicita un loc de muncă în străinătate şi Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, prin Reţeaua EURES (http://www.eures.anofm.ro ).
 
Nu plătiţi sume de bani cu titlu de garanţii
 
Persoanele fizice nu au dreptul să exercite activităţi de mediere. Nu acceptaţi achitarea unor sume de bani cu titlu de garanţii, întocmire „curriculum vitae”, traducere documente, procesare acte sau consultanţă. Plata către agentul de plasare a unor sume de bani, reprezintă un risc pentru persoana aflată în căutarea unui loc de muncă;
 
”Nu acceptaţi să plecaţi la muncă în străinătate fără un contract de muncă sau forme legale de angajare acceptate în ţara de destinaţie; Soluţionarea unor conflicte de muncă pentru nerespectarea contractului de muncă de către angajatorul străin, este de competenţa instituţiilor statului respectiv. Pentru informaţii suplimentare cetăţenii pot solicita sprijinul ambasadei României din ţara respectivă, care îi poate îndruma cu privire la demersurile legale pe care le pot urma”, precizează Viorel Dumitru, inspectorul şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi.
 
La nivelul ITM Galaţi, numărul firmelor de mediere şi plasare a forţei de muncă înregistrate este în scădere: de la 16 firme în anul 2016, la 8 firme în anul 2017, iar în prezent mai sunt active 6 firme. Pagina web a instituţiei, www.itmgalati.ro, este actualizată permanent, oferind informaţii gălăţenilor cu privire la munca în străinătate, precum şi lista societăţilor comerciale care desfăşoară activitate de selecţie şi plasare a forţei de muncă în străinătate, active, înregistrate la nivelul judeţului Galaţi.
 
Aceste informaţii pot fi consultate în secţiunea relaţii de muncă, submeniul munca în străinătate/societăţi plasare forţă de muncă în străinătate sau accesând link-ul următor:  https://www.inspectiamuncii.ro/web/itm-galati/societati-plasare-forta-de-munca-in-strainatate1 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Barbu Sorin
23.03.2018, 00:52:27

asemenea mizerii sau facut de ani de zile cu asa zisele firme de intermediere din tara hotilor curvelor si hotelor numita Romania . Au facut milioane de euro pe spatele romanilor ani de zile excroacele si excrocii ordinarii din bucuresti braila constanta galati brasov etc ,, munca in strainatae, comisioane grase . luate prin sperjur minciuna si manipulare de la Romani amarati de asa numitele firme de intermediere . cea mai mare excroaca ordinara este ENESCU NICULINA DE LA BUCURESTI CU FIRMA SC. ENIDE SRL .

Modifică Setările