Ce trebuie să ştii pentru ca ieşirea la iarbă verde şi distracţia să nu se transforme într-un coşmar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ieşirea la iarbă verde vă poate costa, dacă nu sunteţi atenţi la reguli, mult mai mut decât credeaţi. FOTO C. Crângan
Ieşirea la iarbă verde vă poate costa, dacă nu sunteţi atenţi la reguli, mult mai mut decât credeaţi. FOTO C. Crângan

Distracţia în mijlocul naturii de Paşte vă expune câtorva riscuri de care trebuie să ţineţi seama dacă nu vreţi să daţi veselia pe supărare. Bunăoară, încălcarea reglementărilor legii picnicului vă poate ustura serios la buzunar, căci amenzile depăşesc în multe cazuri salariul mediu pe economie. În acelaşi timp, medicii şi pădurarii au şi ei sfaturi preţioase pentru românii ieşiţi la iarbă verde.

Vremea bună din zilele libere de Paşte (care pică de 1 şi 2 Mai, deci va profita de situaţie cam toată lumea, nu doar ortodocşii) va scoate la iarbă verde, cu siguranţă, milioane de români. Şi cum simpla ieşire în decor, la aer curat, nu-i niciodată de ajuns, în următoarele zile vor fumega zeci de mii de grătare, berea şi vinul vor fi la putere, iar muzica va condimenta totul, în spiritul tradiţiei.

Teoretic, România va fi invadată de bună dispoziţie. Practic, însă, distracţia se poate oricând transforma într-un coşmar dacă nu ţineţi cont de câteva lucruri asupra cărora vă vom atrage atenţia în articolul de faţă.

Grătarul se poate face doar în locurile special amenajate

Orice activitate de tip picnic ori grătar (sau orice tip de distracţie de acest fel), este reglementată în ţara noastră de Legea nr. 54/2012. Este bine să ştiţi că amintitul act normativ prevede amenzi drastice pentru cei care fac grătare în zonele neamenajate sau pentru nerespectarea regulilor în zonele special amenajate.

Spre exemplu, aprinderea focului în spaţii neamenajate sau chiar şi aprinderea focului în spaţii amenajate, însă fără supravegherea acestuia se sancţionează cu între 2.000 şi 5.000 de lei amendă.

Şi desfăşurarea activităţilor de picnic în afara zonelor special amenajate şi/sau a zonelor indicate pentru acestea se amendează, cu între 1.000 şi 3.000 de lei amendă, în vreme ce lăsarea resturilor menajere sau a oricăror alte gunoaie în spaţiul de picnic, aruncarea ţigărilor, chibriturilor sau oricăror alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajat, precum şi nerespectarea ordinii publice „costă” între 300 şi 3.000 de lei.

În pădure n-aveţi voie să vă comportaţi chiar ca-n codru

Cine crede că în pădure, la iarbă verde, ori în spaţiul de camping poate să facă tot ceea ce-i tună prin cap se înşeală grav. Legislaţia prevede amenzi „grase” pentru fapte care, să recunoaştem, au cam intrat în obiceiul multor români.

Astfel, distrugerea, modificarea, degradarea panourilor informative, a marcajelor, indicatoarelor, construcţiilor, împrejmuirilor din spaţiile special amenajate se sancţionează cu de la 100 la 500 de lei amendă.

Amenzi de la 100 la 200 de lei riscă cei găsiţi în culpă pentru nerespectarea orarelor zonelor de picnic, parcarea în zone neamenajate, satisfacerea necesităţilor fiziologice în zone neamenajate, folosirea produselor de igienă personală la o distanţă mai mică de 30 de metri de cursurile de apă, spălarea vaselor în apele din vecinătate, vărsarea pe jos sau în apele din vecinătate a apei uzate rezultate în urma picnicului.

Iar asta nu-i tot. Se dau amenzi de la 200 la 400 de lei şi pentru „hrănirea animalelor sălbatice, îndepărtarea, rănirea sau distrugerea plantelor, animalelor, rocilor sau a altor elemente ale cadrului natural şi/sau construit”. Acelaşi cuatum are şi amenzile pentru „postarea de semne sau mesaje, nepăstrarea liniştii, deranjarea comunităţilor locale, a vieţii sălbatice sau a altor vizitatori”.

Conform Legii nr. 54/2012, cei care pot constata contravenţiile menţionate mai înainte şi pot aplica sancţiuni sunt: reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu, ai administraţiei publice locale şi personalul împuternicit al acestora, ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române sau agenţii Poliţiei locale.

Amenzile nu-s singurele posibile necazuri

Medicii de la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi avertizează că ieşirea la iarbă verde poate să vă expună riscului unor îmbolnăviri grave.

Ca atare, sunteţi sfătuiţi să alegeţi cu atenţie locul unde vă instalaţi „tabăra”, deoarece căpuşele au început deja să mişune. Cele mai riscante din acest punct de vedere sunt în apropierea fermelor, a ţarcurilor de animale, a locurilor de hrănire sau de adăpare a animalelor sălbatice, dar şi din apropierea vizuinilor sălbăticiunilor.

Nici ţânţarii nu vor fi chiar cuminţi, mai ales că deja sunt la a doua generaţie ajunsă la maturitate (asta ca să nu mai spunem de periculosul virus Zika), aşa că medicii vă recomandă să aveţi la îndemână un repelent.

Dacă aveţi de gând să campaţi peste noapte în natură, specialiştii Agenţiei Naţionale a Pădurilor avertizează că există riscul să pătrundeţi pe teritoriul unor animale în căutare de hrană, cum ar fi urşii, lupii şi bursucii.

Pentru a evita neplăcerile, este bine să campaţi doar în spaţii special amenajate, să păstraţi mâncarea în vase închise bine (mirosul este principala „busolă” a urşilor) şi să ţineţi cont de toate recomandările făcute de pădurari.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite