Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Ceaiul Kombucha, reinventat de un student la Chimie Alimentară din Galaţi. Băutura „vie”, care ajută digestia

0
20 May 2022 03:10:07
Autor: Cornelia Mazilu
sursa: C.Mazilu
sursa: C.Mazilu

Un student de la Facultatea de Chimie Alimentară, din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi, a testat proprietăţile ceaiului Kombucha, care se consumă de peste 2000 de ani în China, şi a găsit o modalitate prin care acesta ar putea fi comercializat fără să i se piardă proprietăţile.

Mihail Balaban, masterand anul II Nutriţie la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi, a testat proprietăţile ceaiului Kombucha şi a găsit un procedeu de realizare a acestei băuturi fermentate, astfel încât să-şi păstreze toate proprietăţile. 

 „Produsul inovativ pe care îl prezint este Kombucha sau ceaiul fermentat. Am pregătit două mostre, un Kombucha aromatizat cu mentă marocană şi unul cu fructe de aronia. Inovaţia constă în găsirea unui procedeu de realizare a acestei băuturi fermentare care să poată fi consumată cât mai rapid, să ajungă la consumator cât mai repede, astfel încât toate calităţile acestei băuturi să poate să îşi facă efectul aşa cum ne dorim noi.

Folosim un ceai verde pentru obţinerea bazei. Se produce o fermentare cu ajutorul unor compoziţii de bacterii şi drojdii. Aceste bacterii şi drojdii fermentează ceaiul respectiv, după o anumită perioadă ceaiul este filtrat şi poate fi consumat ca atare sau aromatizat, astfel încât să adăugăm nişte principii nutritive suplimentare acestei băuturi răcoritoare”, spune Mihai Balaban. 

Ceaiul are o concentraţie de alcool de sub 0,1 la sută, aşadar nu este recomandat persoanelor sub 14 ani. În plus, ajută digestia şi flora intestinală.

„Fiind o băutură vie, întrucât înăuntru sunt bacterii şi drojdii, cu cât stă mai mult, cu atât ele evoluează. Recomandarea noastră este că ar trebuie consumat într-un termen de maximum o săptămână, cu condiţia să fie păstrat la frigider, sub 10 grade, pentru a nu fermenta.

Este similar cu braga, doar că în bragă este fermentaţia unor cereale, pe când aici este o fermentaţie a unui ceai. Ajută la flora intestinală a organismului. Este aproape un probiotic, însă noi îl folosim, deocamdată, doar ca o băutură răcoritoare”, explică Mihail Balaban.

sursa: C.Mazilu 

Produsul urmează să fie prezentat într-o sesiune de comunicări ştiinţifice şi într-un concurs gastronomic destinat produselor bio inovatoare.

Studenţii şi masteranzii de Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi sunt renumiţi în ţară pentru produsele lor. Ei au mai inventat pateul 100% vegetal, iîngheţata de afine cu ulei esenţial de trandafir, ciocolata dietetică şi berea din coajă de vânătă. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Universitatea Stanford: Un medic gălăţean, printre cei mai influenţi oameni de ştiinţă din lume
 
Doctorand din Galaţi, ales între cei 200+  români extraordinari. A participat la programe educaţionale, de cercetare şi voluntariat în 28 de ţări, pe 5 continente


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările