Ceaţa dă mari bătăi de cap şoferilor. Iată ce trebuie şi ce nu trebuie să faceţi pe timp de ceaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii rutieri spun că cea mai periculoasă manevră, pe timp de ceaţă,  este depăşirea. Aceasta trebuie făcută doar în condiţii de maximă siguranţă.

Din cauza temperaturilor diurne destul de ridicate, ceaţa este un fenomen extrem de des întâlnit în utlimele zile, în special în zonele de câmpie şi în depresiuni.

În condiţiile unui trafic aglomerat, ceaţa poate determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Poliţiştii rutieri le recomandă şoferilor să-şi păstreze calmul, să nu uite de politeţea rutieră şi să nu bloccheze intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate.

În condiţii de ceaţă este necesar să se ruleze cu viteza redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, iar fiecare manevra în trafic să se facă numai dupa o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie sa fie reglate corespunzator. Obligaţia conducătorilor de vehicule este aceea de a circula cu o viteza care să nu depaşească 30 de km/h în localităţi sau 50 de km/h în afara localităţilor, când ceaţa reduce vizibilitatea sub 100 de metri. Aceasta viteză permite oprirea în condiţii de siguranţă, atunci când pe drum apare o situaţie de pericol. În aceste condiţii se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule

De asemenea, în cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mult mai mare. Poliţiştii rutieri le reamintesc şoferilor de autovehicule cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone să poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când execută intervenţii la vehiculul care se află pe partea carosabilă a drumului public.

Pietonii, bicicliştii şi cărutaşii trebuie să fie conştienţi de faptul că pe ceaţă sunt mai greu vizibili în trafic.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite