Cel mai controversat moment din timpul Primului Război Mondial, comemorat luni la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceremonie la monumentul Eroilor Galaţiului FOTO C Crângan
Ceremonie la monumentul Eroilor Galaţiului FOTO C Crângan

Evenimentul este organizat de Muzeul Judeţean de Istorie „Paul Păltănea” şi marchează 102 ani de la „Bătălia pentru Galaţi”, un episod de eroism pe care bolşevicii l-au cenzurat decenii de-a rândul.

Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” din Galaţi invită publicul luni, 20 ianuarie 2020, de la ora 12.00, la Monumentul Apărătorilor Oraşului Galaţi, pentru comemorarea eroilor căzuţi pe câmpul de luptă, în luna ianuarie 1918. 

Momentul de aducere aminte se va desfăşura la grupul statuar, situat la intersecţia străzii I.L.Caragiale cu bulevardul Brăilei.  

Evenimentul comemorat este, de altfel, unul dintre cele mai controversate momente din întreg Primul Război Mondial, mai ales că, ulterior, au fost o mulţime de încercări (mai mult sau mai puţin reuşite) de mistificare.

Cert este că, acum 102 ani, Armata a 6-a rusă aflată în retragere de pe frontul din Moldova a încercat să cucerească oraşul de la Dunăre, Galaţi.  În perioada 7/20-09/22 ianuarie 1918, aproape 3.000 de militari români aparţinând marinei militare, trupelor terestre şi aviaţiei militare au dejucat planurile ruşilor, care au fost nevoiţi să accepte să fie duşi sub escortă peste Prut.

Monumentul dedicat memoriei celor care au căzut pe câmpul de luptă în zilele de 7/20-09/22 ianuarie 1918, a fost ridicat imediat după terminarea Primului Război Mondial, însă demolat în 1962 din “raţiuni edilitare”.  În anul 2018, Monumentul Apărătorilor Oraşului Galaţi, a fost refăcut, pe acelaşi amplasament, de către  Consiliului Judeţean Galaţi, prin Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” din Galaţi.

Instituţia de cultură gălăţeană a anunţat că, odată cu amintitul eveniment, deschide „Calendarul cultural 2020 (Anul Alexandru Ioan I Cuza”, an pe care Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” din Galaţi îl dedică personalităţii Domnitorului Unirii Principatelor, de la a cărui naştere se împlinesc 200 de ani (1820-2020).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite