Cel mai important sit de epocă romană din sudul Moldovei, reabilitat cu bani europeni. Costă 3 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările vor trebuie finalizate până la sfârşitul lunii octombrie a anului 2020. Castrul roman Tirighina-Barboşi este clasificat ca monument de categoria A (importanţă naţională), în conformitate cu Ordinul Ministrului Culturii nr. 2361/2010.

Cel mai important sit de epocă romană din sudul Moldovei, situl arheologic Tirighina – Barboşi, va fi pus în valoare de către Primăria municipiului Galaţi, care a semnat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice un contract de finanţare cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

„Obiectivul general al proiectului este punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina-Barboşi pentru conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural, în vederea impulsionării dezvoltării locale prin conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi a identităţii culturale”, a transmis primăria Galaţi.

Obiectivele specifice sunt restaurarea, conservarea şi dotarea sitului arheologic Tirighina–Barboşi (în termen de doi ani de la semnarea contractului de finanţare) şi punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina–Barboşi la finalizarea implementării proiectului.

Valoarea totală a contractului de finanţare este de 15.416.890,99 de lei (circa 3 milioane de eurr), din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată reprezintă 8.583.145,78 lei. Proiectul va fi implementat până la data de 31 octombrie 2020.

Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi, a declarat: „Graţie acestui proiect, situl arheologic va fi reabilitat şi pus în valoare, va avea un muzeu de sit şi centru de informare, va găzdui expoziţii permanente şi temporare. Totodată, se vor organiza diferite evenimente: festivaluri, concerte, lansări de carte şi alte acţiuni culturale. Vom pune astfel, pentru prima dată, acest sit arheologic de importanţă naţională pe harta turistică şi culturală”.

În cadrul proiectului, o atenţie specială se va acorda prelevării materialului arheologic descoperit cu ocazia cercetării arheologice (vase ceramice, vase de sticlă, obiecte de metal –unelte, arme, podoabe, monede etc), o bună parte a acestora, după efectuarea procesului de conservare şi restaurare de către specialiştii Muzeului de Istorie ”Paul Păltănea” din Galaţi, urmând a fi expuse în muzeul de sit.

Principalele lucrări care vor fi executate vor avea în vedere: intervenţii de conservare – restaurare şi valorificare a vestigiilor arheologice, conservarea şi protejarea zonelor reprezentative şi a amprentelor utilizării zonei în sec. II-III; construcţii noi – muzeu, punct de informare, construcţii de protecţie, pasarelă; amenajări exterioare – vor fi organizate inclusiv trasee tematice şi de circulaţie.

Complexul arheologic, cuprinzând cetăţuia dacică, castellum – ul şi castrul, aşezarea civilă şi necropola, este de departe cel mai important sit de epocă romană din sudul Moldovei. Practic, complexul de fortificaţii romane de la Barboşi este format dintr-o davă dacică suprapusă de un Castellum roman, delimitate de dealul Tirighina.

Condiţiile favorabile locuirii au fost determinate de avantajele strategice, prin poziţia dominantă a dealului Tirighina, la confluenţa Dunării cu Siretul şi deschiderea către Dobrogea. Apoi, din antichitate până în târziu în epoca medievală, Galaţi şi implicit Barboşi a fost un nod de comunicaţie pe drumul care venea din Tyras (Cetatea Albă) şi mergea pe valea Siretului şi Trotuşului spre Breţcu în Dacia. Astfel că, încă din secolul al XVIII- lea, aşezarea antică a devenit vizibilă şi accesibilă, fiind printre primele de pe teritoriul României care au intrat în atenţia învăţaţilor vremii sa a călătorilor străini.

Reamintim că o echipă de arheologi de la Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” din Galaţi a realizat cercetarea arheologică preventivă, în perioada mai - iunie 2017, pe o suprafaţă de 800 mp. În cursul săpăturilor au fost descoperite zidurile turnului central al Castellumului roman, folosit ca punct de observaţie şi supraveghere a navigaţiei pe Siret şi Dunăre. De asemenea, au fost descoperite ziduri de incintă ale Castrului roman, locuinţe romane, dar şi un bogat material ceramic şi numismatic.

Castrul roman Tirighina-Barboşi este clasificat ca monument de categoria A (importanţă naţională), în conformitate cu Ordinul Ministrului Culturii nr. 2361/2010.

Proiectul Primăriei municipiului Galaţi a venit la aproape 26 de ani de când Muzeul de Istorie din Galaţi a solicitat reînceperea cercetării arheologice la situl Tirighina-Barboşi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite