Cel mai secetos an. Debitul Dunării a scăzut la jumătate, iar navigaţia este pusă în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pescarii spun că nu au mai văzut nivelul fluviului atât de mic, în luna mai, de mai bine de 20 de ani. Circulaţia pe Dunăre se desfăşoară cu dificultate din cauza scăderii accentuate a cotelor apei , iar AFDJ execută lucrări pentru adâncirea şenalului navigabil.

Dunărea le dă bătăi de cap navigatorilor. Nivelul apei este cu 30% mai redus faţă de anul trecut şi cu mult sub media anuală a lunii mai.

Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi execută lucrări de dragare pe sectoarele maritim şi fluvial pentru ca navele să tranziteze fluviul în condiţii normale.

Într-adevăr, debitul Dunării s-a redus la jumătate. Se efectuează lucrări de dragaj pentru a asigura adâncimile corespunzătoare. În momentul de faţă, AFDJ are trei complexe de dragare care execută lucrări pentru ca traficul să se desfăşoare în condiţii normale", ne-a declarat Alexandros Galiaţatos, directorul de navigare al AFDJ Galaţi.

Scăderea accentuată a nivelului fluviului a dus la îngustarea şenalului navigabil astfel că navigatorii sunt permanent atenţionaţi printr-o serie de avize pe care AFDJ le transmite comandanţilor de nave. Conducerea instituţiei a impus chiar ca navigaţia în zonele critice să se desfăşoare în convoaie formate din maxim patru unităţi (şlepuri) în două dane duble, faţă de şase, câte erau permise în mod normal.

În vederea asigurării fluenţei navigaţiei pentru această perioadă cu niveluri scăzute şi tendinţe de scădere accentuată a cotelor Apelor Dunării, recomandăm ca navigaţia în zonele critice să se desfăşoare în convoaie formate din maxim patru unităţi. Comandanţii navelor care nu respectă avizele riscă să răspundă administrativ, disciplinară sau chiar penal", se arată într-un aviz către navigatori, emis de AFDJ Galaţi.

Dacă nivelul apelor Dunării va continua să scadă, şenalul navigabil ar putea pune probleme serioase navigatorilor din cauza traficului extrem de îngreunat pe fluviu.

Deocamdată, nu avem o prognoză potrivit căreia Dunărea va continua să scădă, ci mai degrabă că va stanga, însă vom continua lucrările de dragare. Revenirea la normal a nivelului fluviului depinde foarte mult de precipitaţii", ne-a mai declarat directorul de navigare al AFDJ Galaţi.

Pescarii se declară uimiţi

Gălăţenii care pescuiesc de-o viaţă în Dunăre spun că n-au mai văzut fluviul atât de scăzut, în luna mai, de aproape 20 de ani.

Pescuiesc de aproape 15 ani şi niciodată nu am văzut-o atât de scăzută în luna mai. Pe perioada prohibiţiei era mare, chiar inunda. Era până aproape de mal", ne-a spus domnul Vasile , un pescar în vârstă de 61 de ani.

image

Cotele scăzute ale Dunării nu afectează doar navigatorii, ci şi pescarii. Aceştia spun că din cauza nivelului scăzut al apei nu mai pot prinde peşte.

De vreo 20 de ani nu am mai văzut Dunărea atât de îngustă primăvara. Eu pescuiesc de peste 23 de ani şi primăvara era mai lată ca oricând. De dimineaţă stau aici şi nu am prins decât trei-patru peşti cărora le voi da drumul la plecare. Când apa scade, peştii se retrag, se duc acolo unde a apa mai adâncă", ne-a spus Bobi Muşat, în vârstă de 57 de ani.

Potrivit site-ului Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, la Galaţi sunt înregistrate două puncte critice, la kilometrii 153 şi 155, unde adâncimea apei măsoară sub 2,5 metri şi se fac lucrări de dragaj.

În Portul Galaţi Dunărea are o cotă de 208 metri, la Brăila 205 metri, iar la Tulcea 129 metri.

Vox: „AFDJ are trei complexe de dragare care execută lucrări pentru ca traficul să se desfăşoare în condiţii normale" Alexandros Galiaţatos, director de navigaţie AFDJ Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite