Chifteluţe brăilene din peşte. De ce este de preferat ştiuca în locul crapului, iar carnea trebuie tocată de două ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chifteluţe de peşte brăilene Foto: brailapebune.net
Chifteluţe de peşte brăilene Foto: brailapebune.net

Preparatul face deliciul pescarilor din oraşele limitrofe Dunării şi se găteşte extrem de uşor. Ideea a pornit de la pescarii brăileni, care s-au gândit să ia o parte din carnea de peşte folosită la tradiţionala ciorbă de peşte şi să o folosească pentru pregătirea unor chifteluţe delicioase.

Pentru a realiza chifteluţele de peşte avem nevoie de peşti cu oase fine, cum ar fi ştiuca, carasul sau crapul, astfel încât acestea să se dizolve prin fierbere sau să se rupă în bucăţi foarte mici când tocăm carnea. Ştiuca este în capul listei, dacă putem alege ce peşte să cumpărăm.

”Peştele va fi fiert în prealabil, se vor scoate oasele, iar apoi va fi tocat de două ori, pentru a fi siguri că nu rămâne niciun os întreg în carnea de peşte. Peste acesta se va adăuga ceapă, cartof fiert şi ras, puţin miez de pâine, mărar, ouă, sare şi piper după gust, dar şi puţin ardei gras roşu şi ardei iute uscat”, detaliază Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ardeiul gras roşu se adaugă pentru a da culoare şi aromă preparatului, iar ardeiul iute uscat are rolul de a face chifteluţele puţin picante.

Ingrediente pentru a obţine un kilogram de chifteluţe de peşte:

-Un peşte la 700 de grame, dar la fel de bine se poate folosi şi coada acestuia, cu condiţia să aibă cam 500 de grame de carne;

-Ceapă-500 de grame;

-Mărar-o legătură;

-Două, trei felii de pâine;

-Cartofi-300 de grame;

-Sare, piper-după gust;

-Două ouă;

-Făină-50 de grame;

-Ulei de floarea-soarelui-500 de mililitri.

Ingrediente pentru sos, dacă dorim să marinăm chfteluţele:

-Pastă de tomate-două linguri;

-Sare-după gust;

-Foi de dafin;

-Apă.

După ce am amestecat compoziţia până se omogenizează, ea va fi lăsată în repaos la rece preţ de 30 de minute. În acest interval de timp putem pregăti sosul, dacă dorim să facem astfel preparatul, dar şi salata cu care vom mânca chifteluţele. Vorbim de o salată verde, peste care putem adăuga ceapă verde şi un castravete.

Sosul se preparară la fel de uşor. Se pune pasta de tomate peste puţină apă, sare după gust şi o foaie sau două de dafin. După ce sosul se omogenizează, foile de dafin se vor scoate.

Chifteluţele de peşte se pot modela sub formă rotundă sau aplatizată, cum se fac, de regulă, cele din carne. Ele se rumenesc bine şi se servesc cu salata amintită anterior.

”Dacă aţi optat pentru varianta cu sos, chifteluţele vor fi adăugate în ultimele cinci minute de fierbere şi se vor servi apoi cu o garnitură de legume”, conchide maestrul Nichi Mărăcine. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite