Ciment inovator, cu poluare redusă, produs din zgură de furnal, la Combinatul siderurgic Liberty din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zgura de furnal, folosită la
producerea de ciment inovator, sursa: Liberty Galaţi
Zgura de furnal, folosită la producerea de ciment inovator, sursa: Liberty Galaţi

Zgura de furnal de la combinatul siderurgic Liberty Galaţi este folosită la producerea de ciment cu amprentă redusă de carbon. Zgura este trimisă unui producător de ciment din Franţa care foloseşte o tehnologie inovatoare.

Liberty Galaţi anunţă că a exportat recent 50.000 de tone de zgură granulată de furnal, un produs secundar al Combinatului care este acum utilizat şi pentru a produce un ciment inovator, cu o amprentă redusă de carbon. Materialul utilizat este o zgură granulată de furnal, produsă în staţiile proprii specializate, prin prelucrarea zgurii lichide fierbinţi. 

„O navă încărcată cu zgură a fost trimisă în Franţa, către un prestigios producător de ciment care foloseşte o tehnologie inovatoare ce combină zgura, argila şi ghipsul într-un proces de producţie fără cuptor şi clincher. 

Astfel, se protejează mediul înconjurător deoarece nu se mai extrage calcar, nu se emit gaze în atmosferă şi – într-un final – se reduce cu 80% amprenta de carbon a cimentului. 

Procesul clasic utilizează un cuptor rotativ în care materiile prime sunt încălzite până la 1.450 de grade Celsius, care generează şi clincher, un produs secundar responsabil – în mare parte - de amprenta de carbon a cimentului”, anunţă Liberty Galaţi. 

Combinatul de la Galaţi produce anual circa jumătate de milion de tone de zguri de furnal. Zgura de furnal granulată  este, mai apoi, folosită de producători de ciment din România, dar şi din alte ţări din Europa şi Africa. Utilizarea zgurii în industria cimentului reduce utilizarea materiilor prime naturale şi – implicit – amprenta de carbon.

“Ambiţia de a deveni neutri de carbon până în 2030 este deja bine cunoscută în cadrul conceptului nostru Greensteel, care implică o nouă rută metalurgică (folosind reducerea directă a fierului şi topirea acestuia în cuptoare cu arc electric), volume mai mari de fier vechi reciclat, precum şi mai multă energie produsă intern, prin tehnologii verzi. Cu toate acestea, suntem foarte încântaţi că putem contribui şi prin produsele secundare, cum sunt zgurile de furnal, la îmbunătăţirea amprentei de carbon a cimentului”, spune Aida Nechifor, directorul general al Liberty Galaţi. 

Liberty Galaţi este cel mai mare combinat siderurgic integrat din România, cu o forţă de muncă de circa 6.800  de oameni şi o capacitate de producţie actuală de aproximativ 3 milioane de tone de oţel pe an pentru clienţi din domeniul construcţiilor, naval, petrolier şi gaze, precum şi cel al producţiei de energie regenerabilă.

Vă recomandăm şi:

Combinatul siderurgic Liberty Galaţi sfidează criza: investeşte 13,5 milioane de euro în modernizări

Oţelul românesc este folosit pentru construcţia noii rute feroviare Gara de Nord-Aeroportul Otopeni

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite