Cinism administrativ la Galaţi: impozit uriaş pentru pensionarii dintr-un bloc cu „faţada nevăruită şi tâmplăria veche“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocul suprataxat faţă în faţă cu ruinele de hectare fără penalizare la impozit FOTO Costel Crângan
Blocul suprataxat faţă în faţă cu ruinele de hectare fără penalizare la impozit FOTO Costel Crângan

Locatarii dintr-un bloc de pensionari din Galaţi (clădire care arată ca marea majoritate a blocurilor din oraş) vor plăti, conform deciziei Consiliului Local, impozite majorate cu 500% pentru că „imobilul este inestetic”. În acelaşi timp, proprietarii ruinelor industriale care sluţesc şi otrăvesc oraşul de ani de zile nu sunt sancţionaţi în niciun fel.

Consiliul Local Galaţi a aprobat, cu o majoritate zdrobitoare, ca proprietarii a şase imobile din oraş să plătească impozite mai mari cu 500% din cauza stării deplorabile a clădirilor, însă modalitatea prin care au fost stabiliţi cei care sunt sancţionaţi astfel a născut controverse.

Autorităţile sunt acuzate că oferă o lecţie de cinism administrativ şi că se aplică un tratament discriminatoriu proprietarilor de imobile „care nu asigură un aspect urbanistic civilizat clădirilor pe care le deţin”, având în vedere că în oraş există sute de clădiri aflate într-o stare mult mai proastă (unele sunt chiar situri poluate grav), însă pentru acestea nu s-a luat vreo măsură.

Dacă cinci dintre imobilele suprataxate (toate situate pe strada Domnească, unde se află şi Primăria) sunt foste case naţionalizate, redobândite de urmaşii celor de la care au fost confiscate şi aproape ruinate, în unul dintre cazuri, (blocul „C”, strada Domnească nr. 144) lucrurile sunt diferite.

Imobilul a fost construit acum circa 70 de ani (imediat după Al Doilea Război Mondial) şi iniţial acolo au locuit „specialiştii sovietici” prezenţi la Galaţi pentru a se ocupa de recuperarea despăgubirilor de război pe care România le avea de plătit URSS. Ulterior, după ce ruşii au plecat, apartamentele (34 la număr) au fost repartizate către locuitori ai Galaţiului, iar după 1989 aceştia le-au cumpărat.

În prezent, în bloc locuiesc familii obişnuite, cu venituri modeste. Cei mai mulţi sunt pensionari, iar vestea că de la 1 ianuarie 2019 vor plăti impozit cu 500% mai mare i-a bulversat pur şi simplu. După cum ne-au spus câţiva dintre proprietari, majoritatea nu au banii necesari pentru a renova faţada blocului şi pentru a înlocui tâmplăria (costurile ar fi de circa 2.500 de lei de apartament), aşa cum le cere Primăria, aşa că acum alergă pe CAR-uri în speranţa că până vine iarna vor rezolva măcar parţial problema şi vor scăpa de penalizare.

Dincolo de faptul că recunosc că imobilul lor nu arată tocmai frumos, oamenii spun însă că la fel ca blocul respectiv sunt zeci, dacă nu cumva sute de blocuri din Galaţi, însă nimeni nu a luat vreo măsură în cazul celorlalţi. „Aţi văzut blocurile acelea din Micro 40 şi Micro 38, unde s-au făcut balcoane atârnate de faţadă şi sunt scoase pe geam burlane de sobe? După mintea celor de la Primărie alea arată bine, deci nu le pune impozit suplimentar. Oricum nu avem bani, că suntem bătrâni şi bolnavi. O să lăsăm totul baltă şi o să ne mutăm în bordeie”, ne-a spus Gică Chiriac, unul dintre proprietari.

În acelaşi timp, proprietarii au mai dat şi alte exemple, cum ar fi Palatul Gheorgiu de pe aceeaşi stradă Domnească, dar mai spre Centru, pe care Primăria l-a lăsat să se dărâme pe jumătate, sau fostul seminar catolic de pe strada Mihai Bravu (tot în Centru), care arată deplorabil.

De partea proprietarilor din amintitul bloc s-au poziţionat şi câţiva consilieri locali din Opoziţie, care au arătat că majorările ar fi trebui să se aplice în special pentru ruine. „Când luăm această măsură vizavi de Mehid (N.R.: o fostă uzină mecanică aflată în plină zonă rezidenţială, despre care există încă din 2008 un raport de Mediu alarmant, legat de reziduurile toxice)? Este mult mai urâtă decât toate clădirile de pe Domnească”, a intervenit consiliera PMP Nicoleta Badiu.

În replică, primarul municpiului Galaţi, social-democratul Ionuţ Pucheanu, a argumentat că toate deciziile au fost luate în urma unor expertize realizate de Serviciul „Disciplina în Construcţii”. „Vom mai sancţiona şi alţi proprietari, dar în cazul unora n-am putut lua măsuri deoarece au autorizaţii de demolare şi nu putem interveni pe durata valabilităţii acestora”, a spus edilul.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite