Ciobanii care îşi foloseau angajaţii ca pe sclavi. „Păi, dacă îi dau eu douăzeci de pumni în cap, îl omor!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Galaţi a stabilit ca procesul gălăţenilor Popov Octavian-Marian şi Popov Nicolae-Ionuţ să înceapă pe 22 martie, aceştia fiind trimişi în judecată pentru trafic de persoane în formă continuată.

Procurorii DIICOT Galaţi i-au trimis în judecată pe fraţii Popov pentru trafic de persoane în formă continuată, primul termen de judecată din procesul acestora fiind stabilit pe 22 martie.

Pe 19 octombrie 2017, procurorii DIICOT Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore  a gălăţenilor  Popov Octavian-Marian şi Popov Nicolae-Ionuţ.

”În cauză, există suspiciunea rezonabilă că  în perioada 2015-2017, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale comune, la diferite intervale de timp, inculpaţii au recrutat, transportat, transferat, adăpostit  şi  primit cinci persoane vătămate majore, cu vârste cuprinse între 40 şi 50 ani, prin inducere în eroare şi profitând de starea de vădită de vulnerabilitate a acestora”, au precizat procurorii DIICOT Galaţi.

Anchetatorii au stabilit că Popov Octavian-Marian şi Popov Nicolae-Ionuţ  au recrutat de-a lungul timpului persoane cu o situaţie materială precară, din mediul rural, pe care, cu promisiunea unor condiţii de salarizare şi muncă normale, le-au exploatat prin supunerea la muncă la stâna pe care o deţin şi, cu pretextul necesităţii recuperării unor pagube, nu le-au achitat drepturile salariale şi nu le-au acordat zile libere.

”S-a reţinut că, după recrutare, odată realizat primul pas în aservirea victimelor, prin lăsarea acestora fără acte de identitate, inculpaţii Popov Octavian-Marian şi Popov Nicolae-Ionuţ se completau în reuşita activităţilor de aducere în stare de dependenţă a persoanelor vătămate. Astfel, ambii inculpaţi participau la acţiunile de intimidare a victimelor care încercau să fugă sau să reclame autorităţilor tratamentul la care sunt supuse, cu precizarea că, în mod majoritar, acţiunile de intimidare a victimelor prin agresare fizică era apanajul inculpatului Popov Nicolae-Ionuţ”, susţin procurorii..

După ce reuşeau anihilarea libertăţii de mişcare a victimelor, cei doi traficanţi de persoane organizau în incinta stânei repartizarea forţei de muncă, la un efectiv de animale mult prea mare pentru puterea de muncă a victimelor traficate. Deşi, iniţial, pentru a putea convinge persoanele vătămate să vină să muncească la ei, inculpaţii le promiteau că nu vor avea grijă decât de ovine, că vor beneficia de salarii rezonabile (700 RON/lună), că vor primi patru zile libere pe lună, aceste promisiuni nu numai că erau uitate când începeau munca, dar dacă vreuna dintre victime îndrăznea să-şi ceară drepturile, indivizii le umileau şi le aplicau corecţii fizice.

Loviţi cu pumnii şi picioarele 

Angajaţii celor doi ciobani ajungeau să constate că aceştia nici nu se gândeau să respecte normele legale privind salarizarea, sănătatea şi condiţiile de muncă, fiind cazaţi în locuri insalubre şi trăind la limita subzistenţei, nefiindu-le plătit salariul. ”În situaţia în care îşi manifestau nemulţumirea sau solicitau întoarcerea la domiciliu, victimele se regăseau aservite prin datorii reale (distrugeri la stână, decesul unor animale din presupusa vină a ciobanilor), ori imaginare  iar uneori erau  ameninţate şi agresate, astfel că nu puteau decât să urmeze conduita impusă de traficanţi”, explică procurorii DIICOT Galaţi regimul de teroare instituit de Popov Octavian-Marian şi Popov Nicolae-Ionuţ.

În urma anchetei, oamenii legii au constatat că ciobanii exercitau agresiuni fizice şi psihice şi atunci când li se părea că angajaţii nu depun destule eforturi pentru ca stâna  „să meargă bine”, li se părea că închid oile prea devreme sau că sunt prea lente în activităţile desfăşurate, situaţii în care îi loveau cu pumnii şi picioarele şi nu îi lăsau să se odihnească suficient.

”Da’ nu pun eu mâna pe el?”

„Vezi că boschetarul ăsta de Costel a plecat… A lăsat tot. Haine ce a avut de p’aici, de pe la stână... Toate le-a lăsat aici, pe masă, ca să le văd”, îi spunea într-o discuţie telefonică Marian Popov fratelui său care a izbucnit: „F...u-i morţii mamei lui! Da’ nu pun eu mâna pe el? Să vezi ce-i scot părul din cap. Nu i-a convenit... Ei, lasă-l în pace! Hai că văd ce fac. Hai! Băi frate, băi...”, reiese din interceptările convorbirilor telefonice ale celor doi fraţi.

Potrivit interceptărilor DIICOT, „Costel” fugise la un alt cioban, deoarece nu mai suporta munca şi pedepsele la era supus de către fraţii Popov. El a lăsat acolo actele de identitate, hainele şi salariul neîncasat timp de mai multe luni. „Că cică... i-a tăiat trenul două oi şi l-ai bătut numai cu pumnii în cap... şi de aia a plecat de acolo”, spunea Octavian-Marian  Popov.„ Îi f..t bătaie de se cacă pe el!... Băga-mi-aş p..a-n boschetarul mă-tii. Mi-a lăsat vacile în... în saivan. F..u-l în gură de zdreanţă!”, a continuat Ionuţ Popov când a auzit unde a plecat angajatul.

”Mi-a zis că se spânzură”

Ciobanul care-l găsise pe „Costel”, îi spunea unuia dintre fraţii Popov, că fugarul avea tendinţe suicidale. „El mi-a zis că se spânzură. Când este încolţit aşa de... şi cu bătaia şi cu una... n-are nici unde... unde să se ducă. Şi anul trecut când l-a bătut Pavel, tot la fel... că el n-are unde să se ducă, el se spânzură. Mie mi-e şi frică într-un fel să nu facă vreo prostie pe acolo, pe la...”, a încercat o explicaţie ciobanul.

”Păi, dacă îi dau eu douăzeci de pumni în cap, îl omor! Dă-l în morţii mamei lui”, ameninţa Ionuţ Popov.

„Mă, tu vino cu poliţia şi ia-mă de aici, băi! Că n-am cum să scap de la golanii ăştia. Tu înţelegi?... Iei poliţia de la Scânteieşti... Te mai sun eu şi vii să mă iei. Păi, tre’ să-mi dea vreo cincizeci de milioane. Vreo cincizeci de milioane tre’ să-mi dea măi, femeie!”, i se plângea o altă victimă soţiei sale la telefon. 

Pe 19 octombrie 2017, au fost efectuate patru percheziţii domiciliare pe raza  comunei Vânători şi a municipiul Galaţi, ocazie cu care au fost ridicate bijuterii şi suma de 25.000 lei provenită din activitatea infracţională. 

Când au fost duşi în faţa procurorilor, Marian şi Ionuţ Popov au declarat că sunt nevinovaţi, că au respectat în totalitate drepturile angajaţilor şi că nu i-au agresat verbal sau fizic. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite