Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Circa 1.200 de orfani şi de persoane cu handicap din judeţul Galaţi, lăsaţi fără bani. Gaura: 8 milioane de euro

0
29 May 2020 10:08:14
Autor: Costel Crangan
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Conform legii, fondurile ar trebui să fie asigurate în proporţie de 90% de către Guvern, însă Executivul a alocat mai puţin de jumătate din sum ape care ar fi trebuit să o achite. O vreme, deficitul a fost acoperit de Consiliul Judeţean, însă şi acolo s-au terminat banii.

Vin veşti foarte proaste dinspre Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi. Instituţia a confirmat că nu mai are bani pentru funcţionare decât pentru aproximativ două săptămâni, aşa că viitorul celor 1.200 de asistaţi din judeţ (orfani, bătrâni, persoane cu handicap) devine incert.

În principiu, banii ar trebui să vină în proporţie de 90% de la Guvern, iar restul de 10% să fie acoperit de Consiliul Judeţean, însă Executivul a alocat mult mai puţine fonduri decât ar fi trebuit.  Conform datelor oficiale, DGASPC a primit până acum (aferent a cinci luni) 2,8 milioane de euro de la bugetul naţional, deşi cota sa pentru această perioadă (bugetul anual total fiind de 19 milioane de euro, dintre care 17 milioane de la Guvern şi 2 milioane de la CJ) este 7 milioane de euro, adică de două ori şi jumătate mai mare.

Lucrurile s-au complicat şi mai mult din cauza pandemiei de Covid-19, care a impus creşterea cheltuielilor peste cele prognozate (din cauza măsurilor de protecţie), iar până acum diferenţa a fost acoperită de Consiliul Judeţean, care însă deja a epuizat cota proprie de cheltuieli pentru tot anul la capitolul respectiv.

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea a explicat că dincolo de faptul că a cheltuit fondurile aferente DGASPC pe tot anul, nici nu mai dispune bani în plus deoarece, din cauza pandemiei, a fost nevoit să cheltuiască sume uriaşe pentru spitale.

„Până la sfârşitul anului ar mai fi nevoie de 8 milioane de euro, ceea ce în momentul de faţă nu avem posibilitatea să îi punem.  A venit această pandemie şi am alocat de la bugetul CJ o sumă de 5 milioane de euro pentru materiale de protecţie şi aparatură de la spitale. Dacă nu vine un ajutor de la bugetul de stat, din luna iunie suntem în situaţia de a nu mai putea asigura funcţionarea şi finanţarea DGASPC”, ne-a explica Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi. 

Oficialul a precizat că a trimis o informare în acest sens către Guvern, solicitând deblocarea de urgenţă a fondurilor pentru DGASPC.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările