Circulaţia pe Dunăre se desfăşoară în continuare cu dificultate. 50 de nave sunt blocate, iar prognozele nu sunt optimiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform directorului de navigaţie al Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, Alexandros Galiaţatos, debitele scăzute ale Dunării continuă să facă probleme navigatorilor. Pe sectorul Dunăre, între km 300 şi km 570, sunt peste 50 de unităţi fluviale (împingătoare, remorchere, şlepuri) blocate. Prognoza nu este optimistă nici pentru zilele următoare.

Ca urmare a situaţiei hidrologice a Dunării, pe sectorul Dunării fluviale cuprins între km 610 (Turnu Măgurele) şi km 375 (Călăraşi) se înregistrează, în prezent, adâncimi de 1,20 metri -1,40 metri faţă de 2,50 metri adâncimea minimă de navigaţie recomandată de Comisia Dunării. Debitul Dunării a scăzut deja la sub 2.400 de metri cubi pe secundă (la jumătate faţă de normal), iar navele cu pesajul de peste trei metri deja au probleme în porturile gălăţene.

Foto: Cosmin Costache

image

CELULĂ DE CRIZĂ

„50 de unităţi fluviale (împingătoare, remorchere, şlepuri) blocate pe Dunăre. Aşteptăm ca Dunărea să crească, însă prognozele nu sunt deloc optimiste. Comitetul pentru situaţii de urgenţă a luat decizia să se devieze şenalul actual de navigaţie pe un şenal cu o adâncime de doi metri, care să permită deblocarea circulaţiei pe Dunăre. Prognozele sunt în scădere. Nu avem motive să fim veseli până când nu va începe sezonul ploios”, ne-a declarat Alexandros Galiaţatos.

În momentul de faţă, AFDJ are trei complexe de dragare care execută lucrări pentru ca traficul să se desfăşoare în condiţii normale.
Pe Dunărea fluvială, între Km 287-km 292, se interzice întâlnirea, depăşirea sau navigaţia la aceeaşi înălţime, producerea de valuri, tărărea ancorelor, lanţurilor sau parâmelor.

LISTA NAVELOR BLOCATE

Conform informaţiilor furnizate de AFDJ Galaţi, la kilometrul 390 staţionează S/M „Mekanik Suskov", pavilion Ucraina de la Ismail la Lintz cu 5 unităţi, 7831 tone de sare şi minereu.
La kilometrul 382 staţionează remorcherul „Bala", pavilion România, asistenţă la trei barje încărcate, armator C.N.F.R. Navrom SA Galaţi.

La kilometrul 378-379 staţionează, S/M „Zvetaia Anna", pavilion Bulgaria, de la ismail la Ruse cu 2000 de tone de fontă, S/M „Bogdan" , pavilion Serbia, de la Ismail la belgrad, cu o unitate, 1056 tone de sare şi metal, împingătorul „Kaimacealan", pavilion Serbia, de la Ismail la Pancevo cu 6 unităţi, 4377 tone de motorină, împingătorul „Petro Varadin", pavilion Serbia, de la Reni la Pancevo cu 8 barje tank, 4 unităţi cu 3350 tone de benzină şi 4 unităţi urmând să sosească de la kilometrul 67 Braţ borcea.

Reamintim că pe 14 septembrie, la nivelul Ministerului Transporturilor s-a luat decizia instituirii unei celulă de criză din care să facă parte specialişti ai structurilor care au competenţe în gestionarea situaţiei create. De asemenea, s-a înfiinţat o comisie de constatare a condiţiilor pentru deschiderea navigaţiei pe timp de noapte pe sectorul Dunării cuprins între rada Sulina şi Mm 34.

Atribuţiile Comisiei sunt acelea de a constata dacă sistemul de semnalizare plutitor şi costier asigură navelor maritime condiţii pentru navigaţia pe timp de noapte de la rada Sulina până la Mm 34 şi întocmirea în termen de 5 zile de la finalizarea constatării, a unui raport în care vor fi prezentate concluziile din care să reiasă dacă sunt îndeplinite condiţiile de desfăşurare în siguranţă a navigaţiei pe timp de noapte.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite