Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Colegiul Vasile Alecsandri, lider incontestabil în topul liceelor

0
14 Mar 2010 11:25:55
Autor: adevarul
Liderul autoritar al liceelor gălăţene – CNVA, Foto: Bogdan Dimofte
Liderul autoritar al liceelor gălăţene – CNVA, Foto: Bogdan Dimofte

Cel mai prestigios liceu din oraş se mândreşte cu "exporturi" consistente de elevi către universităţi cu renume. Clasamentul instituţiilor de învăţământ liceal, pe care vi-l prezentăm, a fost realizat ţinându-se cont de mediile de admitere din anii precedenţi.

Primul loc al "Top 5" este ocupat, fără nicio îndoială de Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri". În 2008, ultima medie la admiterea computerizată a fost 9.21, la profilul Uman - ştiinţe sociale, iar în 2009, aceasta a fost 9.17.

La profilul real, tradiţional în cazul acestui liceu, la Matematică-informatică în limba engleză, ultima notă la admitere a fost 9.74, iar la ştiinţele naturii, ultimul admis a obţinut 9.42.

„Având în vedere faptul că, în ultimii ani, am avut rezultate bune şi foarte bune la concursurile naţionale şi internaţionale, este firesc ca gălăţenii să viseze să-şi înscrie copiii la noi. Între 18 şi 25% dintre elevii noştri din anii terminali primesc anual burse la universităţi din străinătate", spune directorul Colegiului, Vasile Ciuchină.

Ultimul exemplu este cel al Alexandrei Coclează, fostă elevă la CNVA, care a primit de la Yale University o bursă anuală de 47.000 de dolari.
Locul secund în Topul primelor cinci licee este ocupat de Colegiul Naţional „Costache Negri" sau Liceul Pedagogic cum este mai cunoscut opiniei publice. Ultima medie la admiterea din 2009, la profilul Filologie, a fost 8.86, iar în 2008, a fost 8.52.

„Este foarte greu să zdruncini de pe poziţia de lider CNVA-ul, dar ne mândrim şi noi că, anual, îl învingem la matematică. Şi asta datorită colectivului de cadre didactice, care nu se axează doar pe obţinerea performanţei, ci urmăreşte în acelaşi timp şi valoriaficarea potenţialului individual al fiecărui elev", spune Mitică Dudău, profesor de matematică la „Pedagogic".

Colegiul „Costache Negri" este singurul din oraş care are profilul Învăţători-educatori.

Podiumul este completat de Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu". Diferenţa dintre „Pedagogic" şi CNMK la ultima medie de admitere este foarte mică, doar cinci sutimi, între cele două instituţii de învăţământ existând o veche concurenţă, în condiţiile în care ca profiluri sunt asemănătoare. În 2008, ultima medie de admitere la Filologie a fost 8.23.

Locul al patrulea în clasament este ocupat de un alt colegiu de tradiţie din Galaţi: Alexandru Ioan Cuza. La profilul Filologie, ultima medie de admitere a fost, anul trecut: 8.31.

„La noi atractive sunt clasele de filologie binlingve. Absolvenţii susţin examenul de Bacalaureat în două limbi şi acced foarte uşor apoi la universităţi francofone din Franţa, Belgia sau Elveţia", spune directorul Colegiului „Cuza", Gabriel Enache.

Mai mult, Colegiul „Cuza" se poate mândri cu cel mai bun an în materie de premii: 14 la olimpiadele naţionale. Şi echipa didactică este una performantă, formată din profesori cu experienţă, dar şi tineri care s-au remarcat.

Locul al cincilea în clasament este ocupat de Liceul Teoretic „Emil Racoviţă", acolo unde ultima medie la admitere de anul trecut a fost 8.30 la profilul Ştiinţele Naturii.

Concurează şi la gimnaziu!

Colegiul Pedagogic şi Colegiul Naţional „Al. I. Cuza" sunt la mare căutare şi pentru învăţământul gimnazial. Pedagogicul de pildă, scoate anual la concurs doar două clase întâi, care se ocupă în doar câteva minute. Şi Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri" scoate anual la concurs câteva clase de gimnaziu, cei mai mulţi elevi provenind de la şcolile de renume din Galaţi, cum ar fi Şcoala 29, Şcoala 25 sau Şcoala 28. De multe ori, elevii din gimnaziu au continuitate până la terminarea ciclului liceal în aceleaşi unităţi de învăţământ.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările