Combinatul siderurgic de la Galaţi va construi două unităţi de producere a energiei electrice în parteneriat cu Romgaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Noile unităţi de producere a energiei electrice vor asigura consumul în bandă de energie electrică al Liberty Steel Galaţi la un preţ mult mai avantajos pentru combinatul siderurgic faţă de tariful pe care îl plăteşte în prezent.

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a anunţat miercuri, 9 iunie, la Galaţi că Guvernul va susţine proiectul combinatului siderurgic de construcţie a unui centrale electrice pe gaz, în colaborare cu Romgaz, care să producă energia electrică de care are nevoie Liberty Steel Galaţi.

Societatea Naţională de Gaze Naturale „ROMGAZ” S.A. Medias şi LIBERTY GALATI S.A. au convenit, pe 10 iunie 2020, să încheie un Memorandum de Înţelegere care are în vedere înfiinţarea unei societăţi în comun, de tip „joint venture”, în perspectiva dezvoltării unor proiecte de investiţii de tip greenfield („de la zero”), respectiv dezvoltarea unei unităţi de producere a energiei electrice pe baza de gaze naturale („CCGT”) şi a unor unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile,

folosind atât tehnologii eoliene cât şi fotovoltaice. Perioada de implementare a acestor proiecte de investiţii va fi cuprinsă între 3,5 şi 4 ani.

„Pe baza acordului pe care le-am semnat astăzi cu Romgaz, vom putea livra energia competitivă pe termen lung, necesară susţinerii acestui proiect fascinant, de a produce la Galaţi oţel cu o amprentă redusă de carbon. Nu am nicio îndoială că acest proiect va avea un mare succes şi va pune Galaţiul pe hartă, nu doar în Europa, ci la nivel global, ca o unitate de fabricare a oţelui cu conţinut scăzut de carbon, durabil, pentru o nouă epocă, construită pentru generaţiile următoare”, a declarat Sanjeev Gupta, proprietarul Liberty Steel Galaţi.

”În primul rând, va trebui să avem o discuţie de calibrare cu managementul Liberty pentru că putem spune acum orice putere: 600 de megawaţi, 800 de megawaţi. Cert este că Liberty va avea nevoie de consum în bandă peste câţiva ani de circa 350-400 de megawaţi. Vom vedea cât de bine calibrăm această centrală. Urmează studii de prefezabilitate, de fezabilitate, care să dea soluţiile exacte şi optime pe care vom merge. Ştim exact consumul în bandă al Liberty Galaţi şi mai ştim că în sistemul energetic naţional este loc de a introduce energie. Guvernul contribuie la realizarea acestei construcţii şi dacă este posibilă şi implicarea Eximbank-ului în finanţarea acesteia, va fi şi mai bine. Vom discuta şi cu Eximbank-ul. O centrală, depinde de mărime, poate să coste între 500.000 sau un milion de euro megawatul. Fiind o centrală mare, va costa mai ieftin pe megawat. Electrocentrale este într-o procedură şi adunarea creditorilor decide ce se va întâmpla mai departe”, a declarat Adrian Constantin Volintiru, directorul general al Romgaz.

Combinatul siderurgic de la Galaţi este al doilea consumator industrial de energie electrică din România după ALRO Slatina. Electrocentrale Galaţi este producător de energie electrică şi termică. Adunarea Generală a Acţionarilor de la Electrocentrale a depus un plan de reorganizare a societăţii, cel mai important creditor al acesteia fiind chiar Romgaz, care s-a implicat acum în construcţia noilor unităţi de producere a energiei electrice. La Electrocentrale mai lucrează în prezent 220 de gălăţeni.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite