Comisarul-şef care a transformat Poliţia în SRL. Lua şpagă pentru programările la permise şi înmatriculări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Poliţistul primea mită chiar în sediul Serviciul de Permise şi Înmatriculări. În total, procurorii anticorupţie au stabilit că acesta a luat bani, dar şi băutură, produse alimentare şi cosmetice de nu mai puţin de 16 ori în decurs de o lună şi jumătate.

Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv pe Mitică Petcu, comisar-şef de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Galaţi, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată (16 fapte de luare de mită).

Alte trei persoane care l-au mituit pe poliţist au primit pedepse între un an şi şase luni şi doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită. Hotărârea a fost pronunţată pe 17 ianuarie.

”În perioada ianuarie – martie 2020, inculpatul Petcu Mitică, în calitatea menţionată mai sus, ar fi primit, de la mai multe persoane, diferite sume de bani (cuprinse între 50 de lei şi 300 de lei) şi alte bunuri, care nu i se cuveneau, pentru programarea <peste rând> a candidaţilor la examenul pentru obţinerea permisului de conducere, înmatricularea cu prioritate a unor autoturisme şi preschimbarea fără programare a permisului de conducere”, susţin procurorii.

Parchetul a pus sub sechestru mai multe sume de bani ridicate de la comisarul şef Mitică Petcu.  

Anterior, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu cinci persoane puse sub acuzare în acest dosar, în sarcina cărora s-a reţinut că i-au dat mită comisarului-şef de poliţie.

Accepta şi băutură, şi cosmetice

În urma verificărilor, procurorii anticorupţie au descoperit că Mitică Petcu accepta şpaga atât în bani, dar şi în diverse alte bunuri, precum băutură, produse alimentare şi cosmetice.

”Acţionând în mod repetat (prin 16 acte materiale de executare), în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale unice, în perioada 16.01.2020 - 06.03.2020, ofiţerul de poliţie din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.), a primit de la diverse persoane – de fiecare dată în mod direct şi pentru sine, respectiv de fiecare dată în incinta biroului nr. 5 din sediul respectivului serviciu – diverse sume de bani (unele în lei, altele în euro), o sticlă de băutură alcoolică, produse alimentare şi cosmetice – toate care nu i se cuveneau poliţistului – în scopul îndeplinirii / în scopul şi cu rezultatul îndeplinirii / ca urmare a îndeplinirii / în legătură cu îndeplinirea (de la caz la caz) de către ofiţerul de poliţie, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, a unor activităţi”, au stabilit anchetatorii.

Discuţii în şoaptă şi mituire chiar în sediul Serviciului de Permise

Investigaţiile efectuate în acest caz au scos la iveală detalii şocante. Comisarul-şef nu se ferea să îi cheme pe cei care urmau să dea examen de permis şi să ia mită de la ei chiar în sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Galaţi.

Poliţistul îşi nota pe bileţele numele celor care urmau să promoveze examenul fără să fie testaţi cu adevărat dacă au sau nu ablităţile necesare pentru a conduce un vehicul pe drumurile publice.

”în data de 16.01.2020, în jurul orei 07.44, în mod clandestin, ofiţerul de poliţie din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) a primit de la un bărbat neidentificat, în mod direct şi pentru sine, în incinta biroului nr. 5 din sediul respectivului serviciu, o sumă de bani formată din bancnote în cupiură de 50 lei (disimulate într-un plic) care nu i se cuvenea poliţistului – inclusiv în condiţiile în care darea-primirea banilor a fost dublată de o discuţie purtată rapid, în şoaptă şi apropiat între cei doi interlocutori, precum şi de notarea simultană de către a unor menţiuni pe un bileţel (tip post-it) – în legătură cu îndeplinirea de către ofiţerul de poliţie a unui act ce intră în atribuţiile sale de serviciu vizând susţinerea de către un candidat a examinării practice”, se detaliază în rechizitoriu modul în care acţiona comisarul-şef.

Cât costa o ”reexaminare”

România se situează în prezent pe primul loc în Europa ca număr de accidente rutiere produse. În clasamentul morţilor şi răniţilor, ţara noastră se află tot pe prima poziţie, cu 85 de victime la un milion de locuitori, poziţie pe care o deţine de câţiva ani. Numărul victimelor din România este dublu faţă de media Uniunii Europene (42), chiar dacă a scăzut cu 31% în ultimii 10 ani.

Unul dintre principalii factori care conduc la tragediile de pe şosele este lipsa abilităţilor de conducere, dar şi a cunoştinţelor rutiere minime a persoanelor care posedă permise de conducere. Reexaminarea celor care doresc să redobândească permisul de conducere este cu atât mai importantă în contextul amintit, dar pentru comisarul-şef Petcu Mitică era doar o altă afacere.

”În data de 23.01.2020, în jurul orei 14.45, ofiţerul de poliţie din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.), a primit de la instructorul auto, în mod direct şi pentru sine, în incinta biroului nr. 5 din sediul respectivului serviciu, o bancnotă în cupiură de 100 lei care nu i se cuvenea, în scopul îndeplinirii de către ofiţerul de poliţie în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, a următoarelor activităţi: primirea pe loc a dosarului candidatei (primire a dosarului realizată de poliţist imediat după darea - primirea mitei) şi programarea pentru reexaminare a respectivei candidate (operaţiune promisă de ofiţer imediat după darea - primirea mitei, spre a fi efectuată de el în cursul săptămânii imediat următoare şi efectiv implementată de către respectivul ofiţer în data de 27.01.2020”, spun anchetatorii.

Pensionat şi liber

În final, judecătorii au apreciat că faptele comise de poliţist nu sunt grave, deşi DNA a cerut ca acestuia să îi fie aplicată o pedeapsă orientată spre maximul special, care să fie executată efectiv.

”Curtea apreciază că pedeapsa de 3 ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării, este în mod corespunzător individualizată şi este aptă să îşi atingă funcţia preventiv-educativă. Este adevărat că fapta comisă de inculpat prezintă o gravitate ridicată prin prisma numărului mare de acte materiale însă, în acelaşi timp, trebuie observat că bunurile primite de inculpat aveau o valoare relativ redusă, nu erau solicitate de inculpate, ci erau oferite din proprie iniţiativă de mituitori, iar în unele cazuri primirea lor chiar a fost refuzată de inculpat”, este motivarea Curţii de Apel Galaţi.

După ce a fost descoperit, Mitică Petcu s-a pensionat.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Comision din şpagă, o inovaţie în materie de corupţie. Cât ajunge mita pentru angajare la o companie naţională

Caz incredibil! Şpaga luată de un medic este scoasă la vânzare de judecători. Descoperiri la percheziţii

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite