Consiliul local decide miercuri soarta sistemului de încălzire de la Galaţi. Sindicatul şi CET cer păstrarea acestuia, deşi este o gaură neagră pentru buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Sindicaliştii din Calorgal SA şi Electrocentrale SA au trimis o scrisoare deschisă către autorităţi, prin care cer anularea planurilor municipalităţii de a renunţa la sistemul public de încălzire, pe motiv că sistemele individuale ar fi ineficiente. Realitatea este că cei 65.000 de gălăţeni care depind de sistem au costat bugetul public 40 milioane de euro în ultimii cinci ani, iar ceilalţi 200.000, cu sisteme individuale, n-au costat nimic.

Miercuri, 12 aprilie 2017, Consiliul Local al municipiului Galaţi va decide, în şedinţă extraordinară, soarta sistemului public de încălzire a locuinţelor şi de furnizare a apei calde.

Surse CL ne-au mărturisit că majoritatea înclină pentru închiderea definitivă a sistemului centralizat şi pentru subvenţionarea achiziţiei de sisteme individuale, după ce o analiză economică amănunţită a arătat că sistemul centralizat nu mai este sustenabil.

În ultimii cinci ani, menţinerea în viaţă a sistemului centralizat a costat bugetul local în jurul a 40 de milioane de euro, bani care s-au dus pe subvenţionare preţului gigacaloriei, pe acoperirea pierderilor din sistem (care au ajuns la ameţitorul procent de 80%), pe lucrările de întreţinere a ţevilor sau la subvenţii sociale pentru cazuri punctuale.

În vreme ce cei 65.000 de gălăţeni care locuiesc în apartamente branşate la sistemul centralizat au costat bugetul public 40 de milioane de euro, în acelaşi interval de timp, cei 200.000 de gălăţeni cu sisteme individuale de încălzire au cotizat la bugetul public fără să primească vreo subvenţie, ba chiar au plătit pentru reţeaua centralizată (între 5 şi 25 de lei pe apartament) pe motiv că ţevile Calorgal trec prin subsolurile blocurilor.

Sindicaliştii Calorgal se opun

În timp ce aleşii se pregătesc să ia o decizie, sindicaliştii Sindicatul Lucrătorilor din Servicii Publice "Solidaritatea" de la Calorgal (societatea de distribuţie a căldurii şi apei calde) au lansat un apel public către autorităţile centrale şi locale pentru menţinerea sistemului. 

Apelul este adresat către Guvernul României, Autoritatea Naţională de Reglementare in Domeniul Energiei, Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Comisia Europeană, Prefectura Judeţului Galaţi şi Primăria Municipiului Galaţi şi cere menţinerea şi funcţionarea cu caracter de permanenţă şi siguranţă a sistemelor publice de alimentare cu energie termică, care, în opinia sindicaliştilor „reprezintă cea mai bună soluţie pentru încălzirea locuinţelor şi furnizarea apei calde menajere către populaţia localităţilor româneşti şi în cazul municipiului Galaţi singura soluţie care răspunde atât  necesitaţilor sociale ale populaţiei, cât şi obligaţiilor legale ce revin autorităţilor publice locale şi centrale”.

Sindicaliştii cer amânarea luării unei decizii de către Consiliul Local în cadrul şedinţei extraordinare programată pentru miercuri privind viitorul sistemului de încălzire al oraşului. 

„Solicităm amânarea luării deciziei de către Consiliul Local cu privire la închiderea sistemului de termoficare programată pentru 12 aprilie 2017 şi constituirea unei echipe comune de lucru Guvern - Primăria Galaţi pentru a se analiza toate variantele posibile. O astfel de echipă cu specialişti şi responsabili implicaţi ar putea stabili 1) soluţii eficiente pentru gestionarea unui sistem public de termoficare cu un parcurs realist sau 2) închiderea sistemului cu pregătirea tuturor măsurilor necesare astfel încât să fie realizate obligaţiile guvernamentale şi ale administraţiei locale şi respectate normele comunitare faţă de cetăţeni", se spune în document.

Propunerea este considerată aberantă de cei mai mulţi dintre aleşi, care cred că amânare decizie nu va face altceva decât să complice lucrurile, dat fiind că sistemul este departe de a putea fi găsite soluţii eficiente pentru ca sistemul să nu mai înghită bani publici cu nemiluita.

CET l-ar prelua, dar cu garanţii de plată

Interesant este că administratorul special al producătorului de agent termic Electrocentrale (CET), Sinan Mustafa, a anunţat, luni, că Romgaz, principalul creditor al societăţii, este de acord cu strategia de preluare a distribuţiei agentului termic în municipiul Galati de către CET. 

„Vom depune la Consiliul Local în, mod oficial, propunerea de preluare a acestui serviciu. Ea se va face totuşi în anumite condiţii  legate de numărul de consumatori şi modalităţi de plată care, în principiu, nu ar trebui să difere faţă de cele de anul trecut. Urmează mâine şedinţa în comisia de specialitate şi apoi miercuri votul decisiv din cadrul sedinţei Consiliului Local", a spus Sinan Mustafa,

Cu alte cuvinte, CET ar prelua sistemul dacă Primăria ar garanta că nu încurajează debranşarea şi se angajează să plătească în continuare subvenţiile apăsătoare pentru acoperirea găurilor din producţie şi distribuire.

Mai este de spus că în cazul în care Consiliul Local va decide să închidă sistemul centralizat de termoficare, proiectul de hotărâre prevede să se acorde de la bugetul public, fiecărei familii din apartamentele branşate la sistemul centralizat, un ajutor financiar în valoare de 2.700 de lei pentru achiziţionarea unei surse încălzire. 

Efortul financiar s-ar ridica la circa 18 milioane de euro, sumă care reprezintă, în fapt, subvenţia plătită actualmente sistemului centralizat pe doi ani.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite