Construcţia unui cartier ANL în Tg. Bujor bate pasul pe loc de doi ani. Din cauza lipsei locurilor de cazare, în zonă nu vin nici medici specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul orăşenesc Tg. Bujor se confruntă cu o lipsă de personal. foto: Diana Deleanu
Spitalul orăşenesc Tg. Bujor se confruntă cu o lipsă de personal. foto: Diana Deleanu

Un cartier ANL care de doi ani trebuia să fie plin cu locuinţe şi tineri este doar un schelet din fier şi beton. Lucrările au fost suspendate după ce firma care a câştigat licitaţia a cerut mai mulţi bani. Proiectul urma să atragă specialişti în oraşul gălăţean Târgul Bujor, pentru a suplini deficitul de personal de la spital dar şi de la angajatorii din zonă.

Lucrările pentru cele trei blocuri ANL din Tg. Bujor au început în 2012. Deşi ele trebuiau finalizate până la sfârşitul anului 2013, niciun bloc nu a fost ridicat în totalitate până în prezent. În zonă se află acum doar un sfert dintr-un bloc şi două gropi pline cu stuf şi apă. Asta deşi au trecut trei ani de la demararea construcţiei în zonă. Lucrările au fost încetinite de constructor în încercarea acestuia de la primi mai mulţi bani de la ANL.

„Reclama dumnealui, că au crescut preţurile, tot felul de chiţibuşuri de astea ale constructorilor când lucrează pe banii statului pentru a nu face treaba pentru care s-au angrenat”, ne-a declarat Laurenţiu Gîdei, primarul oraşului Tg. Bujor. 

Contractul cu firma de construcţie a fost reziliat, iar lucrările vor fi reluate după o nouă licitaţie. Între timp zeci de localnici aşteaptă să primească o locuinţă încă din 2011, de când au depus la primărie solicitări.

„Iniţial m-am bucurat, de fapt toţi tinerii au fost bucuroşi la auzirea acestei veşti. Nu ştim de ce dar lucrările s-au oprit”, ne-a mărturisit o tânără. Un alt localnic este indignat de întreaga situaţie „Sunt şi foarte multe apartamente care stau, uitaţi şi dumneavoastră sunt de vânzare dar sunt nişte preţuri exorbitante nu-şi permite un tânăr din Bujoru, la ce putere financiară este în zonă.”

Nu doar tinerii şi cazurile sociale au nevoie de locuinţe ci şi specialiştii din comună. În prezent, la staţiunea de cercetari viticole, la spital şi la şcoală sunt peste 20 de angajaţi care fac zilnic naveta. Printre ei se află şi Georgiana Paţilea care este profesoară de matematică. Lunar cheltuie pe transport 400 de lei. „Într-o lună plină cu 20, 20 şi ceva de zile, 40% din salariu se duce pe navetă.”

Spitalul Orăşenesc Tg. Bujor, cu o adresabilitate de peste 60.000 de pacienţi, are nevoie de încă minim 8 medici specialişti. Tinerii medici refuză să muncească în zonă iar locuinţele de tip ANL ar fi o şansă pentru instituţie să atragă mai multe cadre medicale.

„Un specialist ne-a plecat. După ce a terminat rezidenţiatul a venit, a profesat câteva luni, însă depărtarea de familie şi lipsa unui spaţiu în care să locuiască aici l-a determinat să plece”, ne-a declarat Doina Cucu, manager Spitalul Tg. Bujor

Printr-o hotărâre de Consiliu Local, unul dintre cele trei blocuri va fi oprit strict pentru specialişti, în încercarea de a-i atrage în zonă. Nu se ştie însă când vor reîncepe lucrările în zonă. Până în prezent, plăţile efectuate pentru acest proiect au fost de 24,72% din valoarea totală de 3 milioane de lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite