Galaţi

articolul anterior articolul urmator

O gălăţeancă, ambasador în Italia al reţetelor tradiţionale româneşti: „Poţi să faci sarmale din crocobaur, dar nu pretinde că faci tradiţie!”

5
17 Jul 2015 14:49:32
Autor: Costel Crangan
Gina Bradea, în "exerciţiul funcţiunii". Foto: Arhiva personală
Gina Bradea, în "exerciţiul funcţiunii". Foto: Arhiva personală

Gina Bradea i-a învăţat pe italieni cum se mănâncă „la mama acasă”. Românca are un blog foarte apreciat în Peninsulă (şi nu numai), iar foarte mulţi dintre cei care îl vizitează i-au mărturisit că au învăţat de la ea să gătească româneşte, încercând diverse reţete tradiţionale cum ar fi sarmalele sau cozonacul.

Cine ar fi crezut că o româncă ar putea să-i înveţe ceva despre gătit pe încăpăţânaţii italieni, care cred că bucătăria lor este cea mai tare din lume? Iată însă că acest lucru este posibil, mulţumită gălăţencei Gina Bradea, stabilită de câţiva ani în Pensinsulă şi dornică să arate lumii că tradiţia culinară românească este una cu totul aparte.

Şi-a câştigat publicul cu simplitatea bucatelor

Evident, Gina Bradea nu şi-a propus niciodată să se „bată” cu italienii în paste, pizza sau în bucate sofisticate, specifice unor restaurante cu multe stele Michelin. Nici pomeneală. Ea le-a propus tuturor, prin intermediul unui blog culinar, să înţeleagă că gustul desăvârşit poate veni şi din bucate simple, cu reţete străvechi.

„Eu nu impun reţete. Eu doar povestesc exact ceea ce fac în bucătărie, în felul meu, cu umor. De Paşte, de exemplu, peste 200 de români din toată lumea au făcut cozonac moldovenesc după reţeta publicată de mine şi mi-au trimis pozele”, povesteşte românca.

De altfel, ea şi-a făcut un fel de tradiţie în a lansa provocări celor care-i calcă pragul bucătăriei virtuale (şi sunt câteva mii, în fiecare zi, pe site-ul ei http://pofta-buna.com), pentru a vedea cui îi iese mai bine preparatul.

„Astă iarnă, foarte multe persoane au pregătit cârnaţi, jambon, salam, pastramă, aşa cum le-am publicat eu. Ştiţi ce bucurie ai când vezi că cineva plecat de 20-30 de ani din ţară, pregăteşte sarmale, cozonaci şi afumături, inspirându-se de la tine?”

Gina Bradea

româncă stabilită în Italia

„Ştiu cum se dă gust mâncării”

Ginei i-a plăcut dintotdeauna ca în timpul liber să gătească, mai ales pe baza unor reţete bătrâneşti. A lucrat de toate, a învăţat mult, a avut şi multe meserii: bucătar ospatar în tinereţe, apoi economist, manager în diverse firme de vânzari.

„Atunci când m-am mutat în Italia pentru a fi împreună cu familia, m-am trezit, brusc, că nu mai am ce face. Toata viaţa am muncit de dimineaţa până seara, m-am trezit la ora patru-cinci dimineaţa, aşa că mi-a venit foarte greu să fiu, dintr-odată, casnică. Aveam prea mult timp liber şi mă plictiseam cumplit, aşa că a fost firesc să creez un blog culinar: o carte de bucate virtuală, care se actualizează mereu, de cate ori public o reţetă nouă”, spune Gina, care ne-a mărturisit că are în pregătire şi o carte de bucate tradiţională, pe hârtie, care va apărea anul acesta.

Românca spune că atunci când a creat blogul s-a gândit în primul rând la cei doi copii ai ei - Gabi şi Diana - iar în al doilea rând a considerat că este un moment foarte bun să împărtăşească şi celorlalţi cum pot să gătească o mâncare gustoasă, simplă, după reţetele vechi, de familie, „ca la mama acasă”.

„Am avut norocul să învăţ să gătesc de la femeile din familia mea - mama, bunica, mătuşile – care, toate, erau foarte pricepute în bucătărie. Bunica, o ţărancă de pe linia Bârladului era cât un copil de 10 ani de înaltă, dar harnică şi iute ca un titirez. În Moldova e o tradiţie să fie chematele babele cele mai gospodine din mahala, să ajute la pregătirea mâncărurilor la nunţi, pomeni, cumetrii. Iar când una avea cuptor de pâine, veneau multe femei din vecini, se uneau şi coceau împreuna pâinea. Am invăţat multe învârtindu-mă printre pestelcile lor", spune românca.

"De  altfel, pe blog scriu reţetele vechi, tradiţionale, din zona Galaţilor în special sau de peste Dunăre, de la Revărsarea, unde am o căsuţă. Vreau să readuc în atenţie mâncărurile româneşti, tradiţionale, pentru că bucătăria romanească este extrem de savuroasă, dar nepromovată şi necunoscută. Spre suprinderea mea, foarte mulţi dintre cei care le încearcă, îmi cer detalii, sfaturi”, povesteşte Gina.

Cum tradiţiile nu-s tradiţii dacă nu-s date mai departe, românca şi-a învăţat copiii de mici tainele bucătăriei. "Cel mai bun Cordon bleu il face fetiţa mea, iar băiatul face nişte omlete şi nişte paste de te lingi pe degete", spune ea cu mândrie.


Respect pentru bucatele bunicii

Gina Bradea ne-a mărturisit că este mâhnită de faptul că, în ultimii ani, tot felul de bucătari de renume – de altfel foarte pricepuţi în arta culinară– au început să stâlcească vechile reţete româneşti. Ea crede că stilul acesta de a adăuga ingrediente care nu existau în cămările bunicilor distruge de fapt reţeta.

„Nu spun că e rău să faci mămăligă cu lapte de cocos sau sarmale cu carne de crocobaur, dar asta nu mai înseamnă că faci o mâncare tradiţională.  Eu prefer să gătesc simplu, româneşte, dar în acelaşi timp cât mai curat, natural, fără amestecuri tip Vegeta, fără creme la plic, fără mulţi aditivi. Iubesc aluaturile coapte în cuptorul cu lemne, salamurile pregătite acasă, mâncarea gătită în casă. Am crescut la oraş, dar sunt o ţărancă româncă simplă şi nu mi-e ruşine cu asta".

Gina Bradea

blogger culinar

Gălăţeanca ne-a mai spus că este foarte mândră de un proiect pe care l-a demarat anul trecut -  Tradiţie şi gastronomie românească (http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ -  în care a atras 15 bloggeri culinari români şi câţiva sponsori.

„În fiecare lună scriem despre reţete şi tradiţii specifice lunii respective şi promovăm în toată lumea firme româneşti, produse româneşti. Mai aşteptam firme româneşti, să colaborăm”, spune Gina.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Bubulescu Bubulina
18.07.2015, 00:30:14

doamneeeeee, cate prostii scrie muierea asta. dar unde o descoperirati, frate, ca rade tot facebook-ul de ea!

-1 (3 voturi)
Alfa Omega
18.07.2015, 09:49:09

Din curiozitate i-am vizitat blogul sa imi fac o parere ...este foarte ok in afara de faptul ca in primele secunde iti apare o chestie sa ii dai like pe face book pe care eu am inchis-o ca nu imi formasem nici o parere ! Are retete simple , accesibile , dar in acelasi timp pot fi gatite si de cei care nu le au cu bucataria !

0 (2 voturi)
Gina Bradea
18.07.2015, 11:27:02

Multumesc frumos. Asa am dorit sa fie blogul meu: cu retete povestite in limbaj simplu, pas cu pas, sa poata fi gatite de catre oricine. In plus, raspund la intrebari si ajut cu sugestii. Chestia aceea cu like este necesara :) . Poate fi inchisa, fara probleme si like-ul nu e oblogatoriu. Dar cine da like, primeste notificari atunci cand public ceva nou. Acesta este scopul :) .

0 (2 voturi)
Bubulescu Bubulina
18.07.2015, 13:37:03

da, cum sa nu. imi inchipui ca nu stii sa tii o lingura-n mana si te invata ea cum sa mesteci in oala, dupa ce s-a laudat pe 3 pagini cu gospodaria ei si cum ii da pe italieni pe spate cu sarmalele. O reteta e o reteta, nu povestirea vietii tale la orice reteta. Ca sa nu mai vorbim de aberatiile pe care le face, gen "in Italia reteta de pizza este vanduta cu 3000 de euro"...

0 (2 voturi)
Aurelia Boncut
17.04.2016, 18:52:36

Faina nu trebuie oparita, laptele , uleiul s-au untul topit trebuie sa fie ca laptele de la vaca de caldut, daca sint prea ferbinte se oparaste drojdia si nu mai cresc cozonaci ,nu se pun 20 de galbenusuri la 1kg de faina, se framinta pina aluatul se desprinde de pe miini si se obseacva basicute,