Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Controversa roşiilor contaminate cu pesticide dintr-unul din cele mai cunoscute bazine legumicole din România

5
21 May 2019 12:41:17
Autor: Valentin Trufasu
Roşii de Matca Foto: arhivă Adevărul
Roşii de Matca Foto: arhivă Adevărul

Roşiile de Matca sunt printre cele mai căutate atât în România, cât şi în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, în ultimii ani au fost vehiculate pe piaţă informaţii conform cărora roşiile şi în general legumele produse în bazinul legumicol ar conţine mari cantităţi de pesticide. Specialiştii agricoli susţin însă că sunt doar zvonuri şi sunt complet neadevărate.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Galaţi a ţinut să dezmintă informaţiile conform cărora roşiile din bazinul legumicol Matca, unul dintre cele mai importante din România, ar fi contaminate cu pesticide. O şesime dintre solariile din România se găsesc la Matca. Cifrele indică faptul că la nivel naţional sunt aproape 5.000 de hectare de solarii, dintre care 800 de hectare se găsesc în Matca. 

”Roşiile de Matca sunt foarte sănătoase şi gustoase. Cine spune că sunt contaminate cu pesticide, nu ştie despre ce este vorba. Le cer tuturor celor care vor să afle astfel de informaţii să se adreseze Direcţiei pentru Agricultură pentru că avem toate datele legate de aceste roşii. Produsele sunt de o excepţională calitate. În bazinul legumicol Matca se face agricultură de înaltă performanţă şi unde fiecare ţară din Uniunea Europeană ar trebui să vină şi să ia lecţii. Nu exagerez absolut deloc. Sunt culturi perfecte din punct de vedere al execuţiei lucrărilor, care se fac la timp şi de cea mai bună calitate”, susţine directorul DAJ Galaţi.

Director Direcţei pentru Agricultură Judeţeană Galaţi FOTO Valentin Trufaşu

Conform acestuia, roşiile de Matca se găsesc în supermarketuri şi pieţele din Galaţi şi din ţară, dar sunt şi exportate în cantităţi foarte mari. Nu există o cifră exactă în ceea ce priveşte cantitatea de legume produse la Matca, ci doar estimări.

Ar fi undeva cam la 80.000 de tone de legume de solar şi peste 120.000 de tone de legume de câmp. Pe an, de la Matca pleacă, aşadar, către lumea largă, aproximativ 200 de milioane de kilograme de legume. Jumătate ia calea exportului. 

Număr dublu de fermieri care produc roşii cu finanţare de la stat

În programul guvernamental ”Tomata 2017” s-au înscris 1.212 producători din judeţul Galaţi, care au încasat 16,5 milioane de lei. Un an mai târziu, depuneau cereri 2.815 fermieri gălăţeni, pentru care s-au alocat 39 de milioane de lei.

În prima parte a lui 2019, 2.748 de agricultori au depus solicitări de subvenţionare şi ar urma să încaseze aproximativ 38 de milioane de lei, numărul de fermieri care produc roşii şi primesc finanţare de la stat dublându-se practic în ultimii doi ani în judeţul Galaţi.

Plăţile se fac în primele zile ale lunii iunie din fiecare an, în luna iulie fermierii putând să depună cereri de subvenţie pentru ciclul al doilea al programului. Conform Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Galaţi, alţi 1.500 de producători gălăţeni vor solicita sprijin financiar pentru înfiinţarea de roşii până la sfârşitul acestui an.

”Este un program foarte important atât pentru producători, cât şi pentru consumatori. Agricultorul care vine la tarabă cu marfa trebuie să poarte o minipancartă pentru a dovedi că este înscris în program şi că produsul este rezultatul aplicării acestuia”, explică Valentin Huciu, directorul DAJ Galaţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Ilisie Ioan
21.05.2019, 13:26:28

Demența demențelor numite subvenții. Va fi producție mare de roșii pentru porci, capre și la gunoi.

+3 (3 voturi)
Adrian Foangă
21.05.2019, 15:28:48

Le arunca la gunoi, ca anul trecut. Smecherii astia baga pesticide la greu, nu as cumpara asa ceva.

zero
21.05.2019, 13:49:46

Tovaeasul Direfytor contracareaza vorbele cu alte vorbe. Nu ar fi fost mai simplu sa arate niste buletine de analize? Pesticide .... Negativ Pardon, Pesticide .... Nimic ...

+3 (3 voturi)
ileana iliescu
21.05.2019, 14:21:00

n-au cu ce sa faca analize,dar este stiut ca se adauga la ingrasaminte cat cuprinde ,pesticide si substante de inrosire interzise de UE, dar folosite in Turcia si Bulgaria,asa ca numai rosii sanatoase nu mancam de la Matca.oricum semintele sunt olandeze si rosia nu are cum sa fie gustoasa,este fada si cu coaja groasa.

+4 (4 voturi)
Emil Popa
22.05.2019, 13:24:30

Pentru cei entuziaşti dupa roşiile ţuguiate de la Matca: faceţi o plimbare pe lânga albia pârâului Corozel si veti face o colecţie de substanţe cum nu veti mai vedea nicaieri.Etherel oentru întoşire, Merpan pentru mană, fungicide, insecticide, multe din ele interzise in UE, dar vândute pe tarabe în pietele "de ruşi". altele pe sub mâna in magazinele de pesticide din Matca. Numai in Pagini aurii sunt 20 de magazine, in realitate numarul lor trece de 100 din cele 230 de firme din comuna.

+1 (1 vot)