Cooperativa agricolă făcută după un model danez, care vrea să reînvie laptele la sticlă în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu este o navă spaţială ,ci instalaţia de muls de la Agrimat Matca FOTO Agrimat
Nu este o navă spaţială ,ci instalaţia de muls de la Agrimat Matca FOTO Agrimat

Investiţia în valoare de 4 milioane de euro este în curs de realizare de către cooperativa agricolă Agrolact Moldova, înfiinţată de cinci fermieri din judeţele Galaţi şi Bacău. Fabrica de lapte va fi la Sascut, iar membrii cooperativei vor furniza acolo laptele din fermele lor.

Într-o vreme în care agricultura tinde spre robotizare, iar industria alimentară seamănă tot mai mult cu cea chimică, cinci fermieri din judeţele Galaţi şi Bacău au decis să reînvie tehnologiile clasice şi să pună la punct o cooperativă de producţie – Agrolact Moldova – care să readucă pe mesele românilor lactate ca odinioară.

Unul dintre membrii aceste cooperative este inginerul agronom Gavrilă Tuchiluş, directorul general al Agrimat Matca (una dintre cele mai vechi şi mai moderne exploataţii agricole din judeţul Galaţi, care lucrează circa 4.500 de hectare de pământ). Aceasta ne-a povestit că asocierea a pornit după o perioadă destul de lungă de tatonări, pe fondul dorinţei proprietarilor de ferme moderne de vaci de lapte (în special Holstein) de a avea un cuvânt de spus în piaţa laptelui.

De altfel, la un moment dat, fermierul gălăţean a fost foarte aproape să renunţe la ferma zootehnică, fiind nemulţumit de preţurile practicate la achiziţie de către procesatorii de la lapte, însă nu s-a îndurat să-şi abandoneze şeptelul selectat cu foarte multă trudă şi cu costuri substanţiale, aşa că a decis să investească în lanţul de producţie.

Noua fabrică de lapte a cooperativei Agrolact este în curs de construire la Sascu (Bacău), iar în cursul lui 2020 va începe producţia. Va avea o capacitate de procesare de 70.000 de litri de lapte pe zi, iar produsul va purta eticheta unui nou brand: Huzur. Va surprinde cu ambalajul din sticlă, nu din carton sau plastic, iar în viitorul apropiat se va trece şi la producţia de brânzeturi, după reţete tradiţionale.

„Din laptele pe care îl producem tot noi, în fermele noastre, vrem să obţinem produse foarte bune, pentru că populaţia din România are nevoie şi de calitate, nu doar de cantitate. O să venim către consumator cu laptele cel mai bun, la un preţ accesibil. Vrem să readucem românilor laptele copilăriei. Se va găsi pe rafturile multor supermarketuri şi vom ajunge cu distribuţia până în cel din urmă sat al ţării”, spune Gavrilă Tuchiluş.

Inginerul Gavrilă Tuchiluş FOTO Arhivă Adevărul

Ferma de vaci Matca. Inginerul Gavrilă Tuchiluş. Foto

Valoarea proiectului este de 4 milioane de euro (cu TVA), 39% fiind o finanţare europeană nerambursabilă obţinută în 2017, iar diferenţa fiind acoperită de membrii cooperativei din fonduri proprii. „Modelul este după o exploataţie daneză din anul 1887. Sperăm să putem face primele probe tehnologice în luna mai a acestui an”, afirmă fermierul.

Interesant este şi că tehnologia folosită presupune ca laptele să fie într-un circuit închis pe toată perioada de procesare, adică din clipa din care este muls şi până când clientul desface sticla. Practic, nu este nicio secundă expus aerului sau contactului cu omul, ci este permanent într-o instalaţie etanşă, care respectă cele mai înalte standarde de igienă şi de carantină sanitară.

Ferma de vaci de la Matca a inginerului Gavrilă Tuchiluş a fost una dintre primele din România care, acum câţiva ani, a pus problema bunăstării animalelor la un nivel de avangardă. Fermierul a investit, în 2014, pentru grajduri, în instalaţii de climatizare moderne şi într-o instalaţie de sonorizare. Vacile de la Matca au fost primele din Moldova care au început să treacă peste arşiţa verii în adăposturi cu aer condiţionat, pe fond sonor ca la filarmonică.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite