Coriolan Păunescu: profesor, scriitor şi jurnalist de mai bine de 45 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coriolan Păunescu
Coriolan Păunescu

Are 45 de ani de activitate. A publicat 17 cărţi şi mii de articole în presă. Astăzi împlineşte 65 de ani.

Dacă vrei să citeşti CV-ul scriitorului, jurnalistului şi pedagogului Coriolan Păunescu trebuie să te înarmezi cu multă răbdare. Îţi trebuie un scaun şi câteva pungi de floricele pentru a parcurge toate cele 22 de pagini ale CV-ului.

De la volume de versuri şi manuale pentru facultate, până la articole de specialitate şi documentare, toate pot fi regăsite în realizările lui Coriolan Păunescu din cei peste 45 de ani de activitate.

S-a apucat de scris versuri în liceu, din admiraţie pentru clasicii literaturii, prima carte apărându-i în 1982. De atunci, „colecţia" lui numără 17 volume şi nu se va opri aici.

A scris pentru publicaţii prestigioase precum „Cronica", „Convorbiri Literare" - revistă editată la Iaşi, „Flacăra", condusă pe vremea aceea de Adrian Păunescu şi „Contemporanul".

Ca şi jurnalist, Coriolan Păunescu a avut colaborări cu „Viaţa Nouă" şi Radio Iaşi. Spune că a ales cariera de jurnalist pentru că îi place foarte mult să lupte pentru drepturile oamenilor.

„Ori de câte ori am avut posibilitatea, am făcut-o ca ziarist şi nu m-aş da în lături nici azi. Îmi place presa făcută bine, în apărarea oamenilor", spune Coriolan Păunescu, a cărui ultimă colaborare jurnalistică a fost cu Agenţia Naţională „Rompres".

Nu-i plac în schimb oamenii răi care ajung ziarişti, pentru că îi consideră versatili şi gata oricând pentru compromisuri politice.

În ultimii ani a ales cariera de pedagog. Printr-un concurs susţinut în 2009, Coriolan Păunescu avea să ajungă conferenţiar universitar doctor pentru mai multe discipline la Universitatea „Danubius" din Galaţi, printre care Strategii de comunicare în afaceri, Marketing şi Management public sau Introducere în Relaţii Publice.

Întrebări şi răspunsuri:

Dacă ar fi să vă mai naşteţi odată, ce meserie aţi alege: scriitor, jurnalist sau profesor?

Cu siguranţă ziarist! Îmi place să fiu mereu în mijlocul problemelor. Eu am privit jurnalismul ca pe o sursă de existenţă, ca pe un destin. Nu întâmplător sunt membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti şi în buzunarul meu se găseşte oricând legitimaţia de ziarist independent.

Cum aţi ales şi cariera de pedagog?

Prima mea dragoste a fost învăţământul, iar Universitatea „Danubius" mi-a oferit posibilitatea să mă dedic jurnalismului ca şi profesor. În ideea asta, am scris cărţi şi cursuri legate de comunicare.

Profil:

Născut. 1 noiembrie 1945, comuna Banca, judeţul Vaslui
Studii. Universitatea „Ion Ionescu de la Brad" Iaşi
Familie. căsătorit

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite