Criză de personal la Ambulanţa din Galaţi: o parte dintre angajaţi sunt bolnavi de Covid-19, alţii sunt izolaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă a obţinut o derogare din partea Ministerului Sănătăţii pentru a angaja cu contract pe perioadă determinată un număr de 19 oameni, pentru a acoperi cât de cât „găurile” din sistem.

Situaţia de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Galaţi a devenit foarte complicată în ultimele zile, iar lipsa de personal este din ce în ce mai evidentă, după ce 11 dintre angajaţi au ajuns la spital din cauza infectării cu noul coronavirus SARS CoV-2, iar alţi 17 sunt încă în izolare la domiciliu după ce au fost declaraţi suspecţi de Covid-19 în urma contactului direct şi neprotejat cu persoane infectate.

Calvarul de la SAJ Galaţi a început în data de 27 martie, când în judeţ a fost confirmat al patrulea caz de Covid-19 în rândul cazul cadrelor medicale. Era vorba de o asistentă medicală despre care s-a aflat, la ancheta epidemiologică, că fusese în excursie în Turcia. Cum de la întoarcerea acesteia în ţară trecuseră mai multe zile, iar femeia intrase în contact cu o serie de colegi, un prim lot de 11 angajaţi ai Ambulanţei au fost trimişi atunci în izolare la domiciliu.

Măsurile, însă, nu au oprit răspândirea virusului. Unul câte unul, alţi 10 angajaţi ai serviciului au fost confirmaţi cu Covid-19 şi au ajuns la spital, iar alte opt persoane au intrat în izolare. Iar problemele nu s-au sfârşit, căci încă se aşteaptă rezultatele unor teste (în cazul unor persoane din izolare) ce ar putea să agraveze situaţia.

Trmiterea pe „linie moartă” a celor 28 de angajaţi ai SAJ Galaţi a făcut ca turele să devină un coşmar pentru cei rămaşi. După cum a confirmat directorul instituţiei, medicul Mihai Polinschi, personalul a ajuns într-o stare accentuată de oboseală, la care se adaugă şi stresul provocat de epidemie, având în vedere că Ambulanţa este în prima linie a intervenţiilor în cazul persoanelor suspecte de infectare.

„Se lucrează şi peste program, avem  personal care face ore suplimentare, de la 24 la 48 de ore, chiar până la 72 de ore pe lună. Ne trebuie mai mulţi oameni. Din fericire, stăm bine la materiale. Avem un stoc care ne ajunge pentru o lună, cu excepţia combinezoanelor, care ne mai ajung doar pentru opt zile. Avem deja comenzi confirmate şi aşteptăm aprovizionarea, care ne va ajunge pentru două luni. Tot în această perioadă, am mai primit, prin sponsorizare, mai multe aparate. Unul dintre ele este un aparat de sterilizare a ambulanţelor, cu abur uscat, extrem de necesar pentru serviciul nostru după fiecare intervenţie”, a declarat dr Mihai Polinschi.

În ceea ce priveşte asigurarea de personal suplimentar, deşi persoane interesate sunt destule lucrurile nu sunt deloc atât de simple pe cât ar părea. După câte a mărturisit doctorul Polinschi, legislaţia şi regulamentele interne nu-i permit să ia nicio măsură fără să aibă aprobare specială de la Ministerul Sănătăţii. Altfel, cheltuielile sunt imputabile pe motiv că exced organigrama.

„Am făcut o solicitare la Ministerul Sănătăţii şi am primit aprobarea de a face angajări, pe o perioadă de maximum şase luni, pentru 19 posturi. Lipsa de personal rămâne o problemă, am primit acum o gură de oxigen, sperăm să mai primim şi alte suplimentări, este o problemă la nivel naţional şi sper ca, în perioada imediat următoare, ministerul şi organele centrale să o rezolve”, a mai spus medicul.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite