Criză de studenţi la Galaţi. Ingineria de la Dunărea de Jos a acoperit doar 17,9% dintre locurile scoase la concurs

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru anul universitar 2016-2017, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi a scos la concurs, la ciclul de studii de licenţă, un număr de 1.900 de locuri la buget, cărora li s-au adăugat tot atâtea locuri cu taxă. După prima sesiune de admitere, au rămas neocupate 465 de locuri la buget şi 1150 de locuri la taxă, ceea ce înseamnă că, per total, s-au ocupat 42,5% din locurile scoase la concurs.

Specializările unde numărul de candidaţi a fost mai mic decât cel scos la concurs sunt cele care au şi tradiţia cea mai îndelungată în universitatea gălăţeană.

Astfel, la Facultatea de Inginerie, specializarea Ingineria Materialelor, s-au înscris doar trei candidaţi la 120 de locuri. De altfel, la Facultatea de Inginerie (care are şapte specializări) sunt cele mai mari probleme cu atragerea candidaţilor, pentru cele 485 de locuri (dintre care 281 finanţate de la bugetul de stat) fiind înscrişi doar 87 de candidaţi, gradul de ocupare fiind aşadar de numai 17,9%.

Cifrele nu sunt deloc surprinzătoare dacă ţinem cont că, în ultimii zece ani, principalul angajator gălăţean de ingineri, ArcelorMittal, şi-a redus numărul de angajaţi cu mai bine de 70%.

Nici Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor nu mai este ceea ce era în urmă cu câţiva ani, când concurenţa ajungea la 12-15 candidaţi pe un loc. Anul acesta, doar 59 de persoane s-au înscris pentru cele 305 de locuri scoase la concurs, acoperirea fiind, aşadar, de numai 19%.

Potrivit secretarului general al Comisiei centrale de admitere, conf. univ. dr. Ciprian Vlad, rezultatele după prima sesiune sunt „în trendul aşteptat, dat fiind numărul absolvenţilor de bacalaureat din acest an, cu 500 mai mic faţă de anul trecut, ceea ce se regăseşte în cele 465 de locuri rămase neocupate la buget”.

Concurenţa cea mai mare, în acest an, s-a înregistrat la Kinetoterapie (Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport), Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei (Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică), Medicină (Facultatea de Medicină şi Farmacie), Drept (Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice), Agronomie (Facultatea de Inginerie şi Agronomie din Brăila), Arhitectură Navală (Facultatea de Arhitectură Navală).  

În privinţa unor posibile noi specializări ce vor fi organizate în anul universitar următor, Universitatea „Dunărea de Jos”  va analiza şi va lua deciziile optime pentru viitorii studenţi.

Rezultatele finale cu locurile disponibile pentru sesiunea septembrie vor fi afişate după data de 3 august, când va avea loc ultima rulare a sesiunii de vară. Până atunci, absolvenţii sunt aşteptaţi să depună la dosar diploma de bacalaureat în original, pentru a-şi putea păstra locul.

Situaţia de la nivelul universităţii de stat gălăţene este influenţată în mod fundamental de evoluţia pieţei forţei de muncă din judeţ. Potrivit datelor centralizate de Direcţia Judeţeană de Statistică, judeţul trece printr-o îndelungată perioadă de dezindustrializare.

În ultimii 20 de ani, numărul de locuri de muncă din industrie a scăzut cu 73,8%, Galaţiul fiind, din acest punct de vedere, pe locul 2 pe ţară, după judeţul Hunedoara.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite