Croşetatul ca terapie. Povestea româncei care ajută un grup de vârstnici să creeze lucruri spectaculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudosia Isofache FOTO Valentin Trufaşu
Tudosia Isofache FOTO Valentin Trufaşu

Tudosia Isofache debordează de energie şi reuşeşte de ani buni să le transmită această stare şi colegilor său din Fashion Crochet, un club destinat vârstnicilor care croşetează. Creaţiile lor atrag imediat atenţia şi sunt prezentate în expoziţii în locaţii importante, cum este Parlamentul European.

Tudosia Isofache, prietenii îi spun ”Tosi”, s-a reinventat după ce a ieşit la pensie. A condus fundaţia pentru vârstnici ”Împreună” până în 2016, când s-a desfiinţat, iar din 2009, de când a ieşit la pensie, coordonează un grup de 30 de pensionari din Galaţi, cu vârste între 66 şi 80 de ani, cu care face lucruri extraordinare.

GALERIE FOTO TUDOSIA  ISOFACHE

A înfiinţat un club intitulat Fashion Crochet,  care activează în Centrul Multifuncţional pentru Persoane de Vârsta a Treia din Galaţi, iar ceea ce părea la început o joacă, a devenit acum o adevărată terapie pentru vârstnici. Aceştia croşetează absolut orice, pornind de la articole de îmbrăcăminte, precum ii-le, până la huse pentru telefoanele mobile.

„Croşetatul a luat o amploare extraordinară la nivel mondial. Am descoperit că nu este doar o pasiune,  ci o terapie. Este cea mai simplă metodă de relaxare şi eliminare a stresului, dar îţi menţine şi mintea întreagă pentru că mâinile lucrează şi mintea crează”, ne mărturiseşte Tosi.

La croşetat, ca la şezătoare

Croşetatul a devenit un fel de şezătoare pentru grupul de vârstnici din care face parte. Lucrează, dar şi cântă şi recită poezii. Fashion Crochet are şi trupă de teatru, iar seniorii fac şi voluntariat la fundaţii care ajută copii proveniţi din familii defavorizate.

„I-am învăţat să croşeteze şi îi ajutăm la teme. Facem şi vizite la cămine de bătrâni şi strângem haine pentru ei, dar le oferim şi spectacole”, trece în revistă Tudosia câteva dintre lucrurile minunate pe care le face alături de colegii săi de club.

Trupa de teatru  a pus în scenă diverse piese de teatru la cluburile de vârstnici din Brăila, la Casa de Cultură a Sindicatelor şi chiar la lansări de carte. ”Am creat trupa pentru că am constatat că putem face foarte multe lucruri. Viaţa este atât de frumoasă, vârsta este doar o cifră şi ne-am spus că trebuie să încercăm”, este constatarea motivaţională a Tudosiei.

Expoziţii şi parade de modă

Pentru ei nu a fost suficient doar să croşeteze, ci au vrut să o facă la modul „fashion”, adică să creeze rochii moderne, pe care să le poată prezenta oriunde în lume. Creaţiile seniorilor au fost admirate ân cadrul unei expoziţii la Parlamentul European în 2016, iar de atunci, în fiecare an, sărbătoresc Ziua Mondială a Croşetatului în Public prin expoziţii şi parade de modă.

În acest an, pe 1 martie, Tosi şi grupul ei au creat 350 de mărţişoare, pe care le-au dăruit persoanelor cu o situaţie materială precară. Bucuria lor a fost imensă, mai ales că au întâlnit persoane care cu lacrimi în ochi le-au mărturisit că nu au primit niciodată un mărţişor.

Tudosia Isofache FOTO arhiva personala 7

FOTO Valentin Trufaşu

Pe 24 iunie, de Ziua Iei, au prezentat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Galaţi şi ii croşetate, o inovaţie în domeniu. În fiecare an, pe 8 septembrie, Tudosia şi seniorii pe care îi coordonează organizează o paradă a pălăriilor.

„Pornim de la Grădina Publică, mergem prin oraş, pe Faleză, iar toată lumea care iese în acea zi pe stradă poartă cele mai frumoase pălării pe care le au”, povesteşte Tosi. Pe 12 septembrie urmează Ziua Mondială a Croşetatului, ocazie cu care vizitează în grup diverse oraşe mari din ţară, precum Clujul, dar şi din străinătate. De pildă, în acest an au primit o invitaţie să meargă la Napoli (Italia).

Drumeţii pentru tonusul fizic

La Cluj au venit seniori din Italia, Portugalia, Noua Zeelandă şi Bulgaria. Intrarea în scenă a vârstnicilor pasionaţi de croşetat de la Galaţi este mereu ceva ieşit din tipare. Sunt îmbrăcaţi toţi în costume populare şi cântă cunoscutul „Trandafir de la Moldova”.

”Fugim de singurătate în acest fel. Noi avem o vorbă. Când intrăm în atelierul de croşatat, ne ştergem pe picioare şi lăsăm tristeţile şi supărările. Venim doar ca să ne încărcăm pozitiv şi să ne bucurăm de zilele care ni le-a mai lăsat Dumnezeu”, spune Tudosia.

Tudosia Isofache FOTO arhiva personala 5

FOTO arhiva personală

În fiecare weekend, membrii grupului fac drumeţii ca să alunge monotonia şi să îşi menţină tonusul fizic. Tosi ne mărturiseşte că îşi menţine condiţia fizică făcând în fiecare dimineaţă plimbări de 10-12 kilometri pe Faleza Dunării.

Studenţi la Universitatea Vârstei a Treia

Fiecare nou membru îşi povesteşte viaţa la intrarea în club, astfel încât ceilalţi seniori să ştie cum îl pot ajuta mai bine. În tot ceea ce fac au la bază principiul muşchetarilor: ”toţi pentru unul, unul pentru toţi”. Tosi şi seniorii pe care îi coordonează sunt înscrişi din 2016 şi la cursurile Universităţii Vârstei a Treia din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi şi fac parte şi din Clubul Drumeţilor de Vârsta a Treia.

Şi-au trecut astfel în cont şi parcurgerea pe jos în 2021 a celebrei Via Transilvanica, un traseu de drumeţii tematice din România de aproximativ 1.400 de kilometri, care este cuprins între Putna şi Drobeta Turnu-Severin. Momentul a fost marcat prin cumpărarea uneia dintre bornele kilometrice care marchează traseul.

Membrii Fashion Crochet au scris şi două cărţi, în care au consemnat diverse lucruri utile din experienţa lor de viaţă care să ajute tinerii să se descurce în diverse situaţii. Pentru viitor au planuri mari. Vor să ridice ştacheta, iar viitoarele expoziţii de articole croşetate să aibă loc în sedii de ambasade şi foaiere de teatru.

Tudosia Isofache FOTO arhiva personala 1

FOTO arhiva personală

”Nu îmi vine să cred la ce nivel am ajuns. Mulţi dintre cei din club nici nu ştiau să ţină croşeta în mână când au venit, iar acum sunt profesionişti la un nivel foarte ridicat. Croşetarea este o artă. Creaţiile noastre sunt expuse şi apoi dăruite”, ne spune cu emoţie Tudosia. Bucuria ei şi a colegilor săi va fi deplină atunci când creaţiile lor vor fi prezentate de tineri la viitoarele expoziţii.

La ultima expoziţie de la Centrul Multifuncţional din Galaţi au asistat şi vârstnici din Ungaria, dar şi studenţi. Echipa Fashion Crochet este practic o familie, iar bucuria lor cea mai mare este ca generaţiile care vin să înveţe să croşeteze, astfel încât să îşi creeze cu propriile mâini lucrurile de care au nevoie: mănuşi pentru iarnă, un fes, o vestă, jambiere pentru munte, toate la fel de moderne ca şi cele care se găsesc pe piaţă.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Încep înscrierile pentru admiterea la Universitatea din Galaţi. Câte locuri sunt disponibile la facultatea unică în ţară

De la industria farmaceutică la agricultură bio. Cum se cultivă cireşele şi căpşunile fără urme de pesticide

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite