Crucea aruncată în apele reci ale Dunării a fost adusă la mal de un profesor de sport din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
11 gălăţeni au încercat să pună mâna pe cruce. Foto: Diana Deleanu
11 gălăţeni au încercat să pună mâna pe cruce. Foto: Diana Deleanu

Boboteaza a fost sărbătorită şi la Galaţi. Apele Dunării au fost sfinţite în prezenta a aproape 3.000 de gălăţeni veniţi la slujba oficiată de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun. Momentul cel mai aşteptat a fost cel al recuperării crucii aruncate în Dunăre. 11 bărbaţi au păstrat tradiţia şi în acest an iar câştigător a fost un profesor de sport, care a sărit pentru prima dată.

Manifestările de la Galaţi au început la ora 13:00. După ce a oficiat slujba la Brăila, Înalt Prea Sfinţitul Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat slujba de Bobotează împreună cu un sobor de preoţi. Totul s-a realizat la cea mai veche biserică din oraş, Biserica Precista, acolo unde s-au aflat şi autorităţile locale. Gălăţenii au ascultat în linişte slujba de Bobotează.

 „În această zi se desparte Iordanul şi-şi opreşte curgerea apelor sale văzând pe Stăpânul botezându-se. Ca un om ai venit la râu Hristoase Împărate şi te sârguieşti a lua botez de rob”, a spus Înalt Prea Sfinţitul Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

În faţa bisericii au fost amplasate 13 butoaie cu 2.600 de litri de apă sfinţită. Toţi cei prezenţi la manifestări nu au plecat acasă fără să-şi umple măcar un bidon cu aghiasmă.

image

„O ducem, dăm acasă, dăm în casă, dăm la curte, dăm la animăluţe să fie sănătoase. Şi dau şi la copiii mei în străinătate”, a spus o credincioasă.

Boboteaza Galati 2016

„Luăm opt zile, de azi înainte, dimineaţa pe nemâncate şi apoi o folosim pentru diverse ocazii, de dat prin casă, pentru sănătate, pentru ajutor. O să fim mult mai buni”, ne-a spus o altă credincioasă venită la Biserica Precista.

Cel mai aşteptat moment a fost cel al recuperării crucii din Dunăre. 11 gălăţeni au sărit de pe marginea unui bac din dorinţa de pune primul mâna pe crucea aruncată în ape reci ale fluviului. Paul Gheorghe în vârstă de 28 de ani, profesor de sport, este cel a reuşit această performanţă.

„Crucea aceasta reprezintă un simbol de evoluţie, un simbol al exprimării divinităţii şi nu neaparat crucea asta, cât crucea din interior este important să o avem”, a declarat Paul Gheorghe.



A fost pentru prima dată când tânărul a participat la această tradiţie străveche.

„Ridicarea crucii înseamnă ridicarea prin bărbăţie, prin tinereţe, prin credinţă şi curaj a tuturor dificultăţilor, necazurilor şi relelor, căci iată a venit prin cruce bucurie la toată lumea”, a spus Înalt Prea Sfinţitul Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Boboteaza Galati 2016
Boboteaza Galati 2016

Printre cei care au sărit după cruce, veteran rămâne gălăţeanul de 65 de ani, Ion Netcu. Este cel de-al 25-lea an în care bărbatul îşi încearcă norocul chiar dacă medicii i-au interzis acest lucru din cauza vârstei.

„Tot pe propria răspundere am intrat în apă. Poţi să fii perfect sănătos şi Doamne, Doamne, poţi să rămâi acolo. Deci Dumnezeu îţi dă zilele, doctorul spune da sau nu. Foarte bine mă simt, anul ăsta sunt sigur că nu răcesc”, ne-a spus Ion Netcu.

Bobotează marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite