Cu pomul la mormânt de Sf. Ilie. Obicei unic în România care se practică în satele de la marginea Brateşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De sf. Ilie se dă de pomană colaci, sursa: Paul Buţa, meşter popular
De sf. Ilie se dă de pomană colaci, sursa: Paul Buţa, meşter popular

Obicei unic în România de Sf. Ilie în zona de sud a judeţului Galaţi. În această zi de sărbătoare, sătenii care au pierdut pe cineva drag merg cu pomul în cimitire şi dau de pomană. Artistul şi meşterul popular Paul Buţa a studiat obiceiul timp de 12 ani şi şi-ar dori ca acesta să fie inclus în patrimoniul naţional şi UNESCO.

Obiceiul este unic şi se păstrează cu sfinţenie în localităţile Tuluceşti, Tătarca, Şiviţa şi Ijdileni, din zona de sud a judeţului Galaţi. Unul dintre păstrătorii tradiţiei este artistul Paul Buţa, meşter popular şi actorul îndrăgostit de tot ceea ce înseamnă port şi tradiţie românească autentică. 

„În satele pe malul Brateşului, se scoate pomul la mormânt. Este vorba de acel pom al mortului care se dă la 40 de zile. Dar, toţi cei care de la Sf. Ilie trecut şi până la Sf. Ilie actual au pierdut pe cineva din familie, ies la mormânt cu pomul la mormânt chiar dacă au făcut pom la 40 de zile. Acest pom se aşeză pe mormânt şi este ornat cu tot felul de forme din pâine, începând de la colaci, prescuri, până la pasărea sufletului, porumbei cum le spunem noi. De asemenea, se agaţă de pom haine, o oglindă, diverse obiecte de menaj, scaune, găleata cu apă, lighean, mătură, o lanternă care a înlocuit lampa”, povesteşte artistul Paul Buţa/

Pomul rămâne la mormânt pentru a face umbră

Toate aceste obiectele se dau de pomană după ce preotul trece pe la fiecare mormânt, pomeneşte defunctul şi  binecuvântează obiectele. 

„La final, pomul rămâne legat de cruce pentru a face umbră. Este exprimarea preoţilor, dar de fapt sunt nişte crengi uscate. Poate asta să ne ducă cu gândul că în timp, pomul respectiv a fost roditor, a fost viu. Obiceiul este interesant şi spectaculos. L-am studiat vreme de 12 ani şi chiar este unic. Îmi doresc ca cercetători de la noi din ţară, care sunt specialişti în domeniu, să vină să vadă şi să studieze acest obicei. Merită să fie inclus în patromoniul naţional, ba chiar şi în patrimoniul UNESCO”, spune Paul Buţa.  

Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe 20 iulie pe Sfântul Ilie, considerat cel care provoacă ploi torenţiale însoţite de tunete, fulgere şi grindină. Peste 142.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Ilie. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Îngrijitoarea care i-a premiat pe elevi cu ciocolată pentru că au lăsat clasa curată: „Mă fac fericită lucrurile mărunte”

Copilul-minune de la „Românii au talent” care l-a făcut pe Florin Călinescu să plângă INTERVIU VIDEO

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite