Culisele condamnării lui Mahomed, în România. Dezvăluiri despre cea mai mare ţeapă arăbească a mafiei din pieţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Controalele făcute în pieţe scot mai mereu la iveală că marfa se vinde fără acte
Controalele făcute în pieţe scot mai mereu la iveală că marfa se vinde fără acte

Tribunalul Galaţi a dat verdictul în unul dintre dosarele privind mafia importurilor de legume şi fructe. Arabul care conducea operaţiunile ilegale, Fawzy Rashwan Helal Mahomed, a fost condamnat în lipsă. Se bănuieşte că el a fugit din România acum trei ani.

Egipteanul Fawzy Rashwan Helal Mahomed (48 ani) a reuşit să pună la punct o adevărată mafie a legumelor şi fructelor în oraşul Galaţi. Căsătorit cu o româncă, arabul a fondat, în 2008 şi 2009, două firme  - Agrofructa 2009 SRL şi Nuraexim SRL – prin intermediul cărora a derulat numeroase afaceri, însă doar o parte dintre acestea au fost legale, după câte afirmă procurorii.

Mai mult decât atât, Mahomed nu s-a sinchisit să plătească nici măcar impozitele pentru facturile înregistrate (puţine, faţă de volumul real al tranzacţiilor) în contabilitate. El a fost dibuit, în 2009, de către Garda Financiară, în urma unui control încrucişat care a vizat importurile de legume şi fructe din perioada septembrie 2008-iulie 2009.

Arabul avea o adevărată reţea de evaziune

Iniţial, în vederile anchetatorilor a intrat firma Nuraexim SRL Galaţi, care în perioada amintită nu înregistrase în contabilitate facturi în valoare de aproape 250.000 de lei. Însă acesta s-a dovedit a fi doar vârful aisbergului. Ulterior, s-a descoperit că în combinaţia evazionistă intrase şi Agrofructa 2009 SRL (firmă deţinută de tot de Fawzy Rashwan Helal Mahomed), dar şi o adevărată încrengătură de intermediari, mulţi dintre ei imposibil de identificat.

Controalele făcute în pieţe scot mai mereu la iveală că marfa se vinde fără acte

În final, s-a putut demonstra în seama egipteanului un prejudiciu de peste un milion de lei, însă cifra este departe de a fi cea reală, dat fiind că în afacere sunt implicate o mulţime de firme fantomă. Practic, o mare pare din livrări sunt către firme care nu există. S-ar părea că reţeaua învârtea, de fapt, facturi false de zeci de milioane de euro, fiind legate de importuri de legume şi fructe din Egipt, Turcia şi Grecia.

Operaţiunea de verificare a fost foarte mult complicată de faptul că arhivele celor două firme au fost distruse în proporţie de 90%. Anchetatorii presupun că distrugerea s-a făcut cu bună ştiinţă, pentru a ascunde evaziunea fiscală, însă acest lucru nu a fost dovedit, aşa că în sarcina egipteanului nu s-a putut reţine decât prejudiciul demonstrat cu acte.

A „pasat” firma unui român

Interesant este şi faptul că Fawzy Rashwan Helal Mahomed a „pasat” firma Nuraexim SRL, în august 2009, unui  român, tocmai pentru vroia să i se piardă urma, continuând activitatea ilicită pe societatea Agrofructa 2009 SRL, pe care tocmai o înfiinţase împreună cu soţia lui româncă.

De remarcat că românul care a „cumpărat” firma, pe nume Radu Budescu, nu deţine niciun fel de proprietăţi (este ceea ce numim generic „boschetar”), ceea ce induce ideea că transferul firmei a avut ca scop tocmai înşelarea statului.

De altfel, în 2010 firma a fost lichidată şi dizolvată la cererea Fiscului, în decizia judecătorească aferentă specificându-se foarte clar că sediul firmei nu este cunoscut, nu există bunuri, iar administratorul nu poate fi identificat. Evident, nici arhiva firmei nu a mai fost de găsit.

Controalele făcute în pieţe scot mai mereu la iveală că marfa se vinde fără acte

Mahomed s-a „topit”

Pentru operaţiunile ilicite desfăşurate prin cele două firme amintite Fawzy Rashwan Helal Mahomed a fost condamnat la două pedepse a câte doi ani de închisoare, însă decizia judecătorilor e frecţie la piciorul de lemn, căci egipteanul a dispărut de mult din România.

El nu s-a prezentat niciodată la procese, nefiind de găsit la domiciliul declarat şi nici la domiciliul soţiei lui. De altfel, aceasta a şi cerut divorţul de egiptean, însă dosarul a fost suspendat deoarece niciuna dintre părţi nu s-a prezentat.

În afară de sumele pretinse de stat ca fiind impozite şi taxe datorate ca urmare a afacerilor ilegale (circa un milion de lei, cum arătam), Mahomed mai are de achitat încă aproape un milion de lei de pe urma falimentului firmei Agrofructa 2009 SRL, care a fost radiată în 2014.

În acest dosar, judecătorii au decis că arabul a produs cu bună ştiinţă falimentul, aşa că au dispus ca paguba să fie acoperită din averea personală. Care avere personală, este greu de spus, dat fiind că, aşa cum arătam, Mahomed a şters-o din România de cel puţin trei ani.

CITEŞTE ŞI:

Amănuntele unui asasinat cu gangsteri şi sute de martori, care a îngrozit Galaţiul. Verdictul care nu poate şterge moartea unui om torturat în mijlocul străzii

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite