Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Cum a ajuns celebrul doctor Jeff Young de la „Animal Planet“ să opereze câini fără stăpân la Galaţi: „Sunt atât de multe animale lăsate să se chinuie pe străzi“

1
6 Jun 2017 17:21:45
Autor: Costel Crangan
Jeff Young în timp ce face o intervenţie chirurgicală FOTO Facebook/Jeff Young
Jeff Young în timp ce face o intervenţie chirurgicală FOTO Facebook/Jeff Young

Celebrul veterinar, cunoscut pe tot mapamondul pentru emisiunea „Rocky Mountain Vet”, a ajuns în România la invitaţia unor asociaţii pntru protecţia animalelor. El va realiza, în cele câteva zile în care va opera animale fără stăpân, un documentar despre chestiunea maidanezilor în ţara noastră.

Dr. Jeff Young, celebrul realizator de la postul de televiziune „Animal Planet” (unde realizează emisiunea „Rocky Mountain Vet”), se află de câteva zile la Galaţi şi, împreună cu echipa sa, oferă consultaţii şi tratamente gratuite pentru căţeluşii şi pisicile cu sau fără stăpân din urbe.

Timp de trei zile, americanul Jeff Young şi-a desfăşurat activitatea la adăpostul pentru animale fără stăpân al Fundaţiei „Help Lăbuş”, aflat într-o zonă periferică a Galaţiului, în Bădălan. Au beneficiat de tratamente şi diverse intervenţii chirurgicale atât câinii din adăpostul fundaţiei, cât şi animalele aduse de gălăţeni. Aproape 100 de animale au fost văzute de faimosul medic, care nu s-a dat în lături nici de la intervenţii complicate.

Din 7 iunie, Jeff Young se va afla la padocul deţinut de primăria din Galaţi, unde va steriliza, timp de două zile, câinii fără stăpân adunaţi de pe străzile oraşului de către angajaţii serviciului de ecarisaj. Interesant este că Young are o opinie fermă legată de rezolvarea problemei animalelor fără stăpân din aglomerările urbane din toată lumea (confirmând astfel că nu doar în România sunt probleme cu maidaneziii, ci şi în oraşe renumite din America sau Europa).

„Sterilizarea este singura metodă eficientă prin care să fie ţinute sub control populaţiile de câini şi pisici de pe străzile oraşelor, pentru că doar prin sterilizare în masă aceste populaţii pot fi ţinute sub control. Exterminarea în masă a câinilor şi pisicilor are ca urmare ocuparea nişelor ecologice în care se aflau acestea de şobolani, care sunt cu mult mai greu de ţinut sub control. În plus faţă de asta, e mai ieftin să sterilizezi decât să ucizi”, a declarat Jeff Young.

Vedeta TV ne-a mărturisit că a ajuns la Galaţi la invitaţia fundaţiei elveţiene „Susy Utzinger”. Aceasta a organizat în oraşul românesc un seminar pentru bunăstarea animalelor, iar invitatul de onoare a fost veterinarul american binecunoscut publicului pentru emisiunea „Rocky Mountain Vet”. De altfel, Young este însoţit în România de o echipă de filmare a postului „Animal Planet”, împteună cu care va realiza un documentar ce va fi difuzat în celebrul show TV.

„Încă nu avem o viziune precisă asupra documentarului. Am adunat material filmat foarte mult, vom vedea apoi cum îl vom folosi. Experienţa din România a fost, oricum, foarte interesantă, deci este posibil să o repet cândva. Îmi place că românii iubesc animalele, dar nu-mi place că sunt atât de multe animale lăsate să se chinuie, în condiţii cumplite, pe străzi”, a spus Young.

Despre Jeff Young

Medicul veterinar ajuns celebru în America după ce a înfiinţat o clinică veterinară ambulantă şi a început să circule prin toată ţara pentru a oferi asistenţă medicală de tip low-cost câinilor şi pisicilor. Până în prezent a avut peste 160.000 de clienţi, o medie de 100 de ore de lucru săptămânal şi circa 30 de intervenţii chirurgicale pe zi.

În urmă cu 10 ani, medicul a început să călătorească şi în afara graniţelor SUA, în special în Mexic şi în ţări din Europa. În Slovacia, de exemplu, a înfiinţat un spital veterinar. În timpul călătoriilor sale, el îngrijeşte animale, filmează episoade pentru emisiunea de la „Animal Planet”, ţine discursuri şi instruieşte medici veterinari.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Asociatia IREC
6.06.2017, 21:17:03

Atat OIE cat si OMS recomanda ridicarea cainilor de pe domeniul public si niciodata nu au recomandat lasarea lor in teritoriu (reteritorializare) asa cum incearca sa dezinformeze anumite organizatii extremiste. Sterilizarea ca unica masura nu rezolva problema, nici eutanasierea ca unica masura nu o rezolva in schimb ridicarea cainilor de pe domeniul public de catre autoritati, implicarea societatii civile in semnalarea acestor cazuri, adoptia, sterilizarea si microciparea cainilor cu stapan si mai ales sanctionarea drastica a abandonului sunt solutii verificate care au dat rezultat astfel incat in alte tari procentul cainilor nerevendicati si eutanasiati este foarte mic. Singura solutie este aplicarea integrala a prevederilor OUG 155/2001. In aceasta lege exista un ansamblu de masuri care daca se aplica si se controleaza rezolva problema. Acest ansamblu de masuri a rezolvat problema in majoritatea tarilor din UE. Bineinteles ca intotdeauna din pacate va exista abandonul cainilor pe spatiul public, dar sanctionarea lui drastica si sesizarea imediata a autoritatilor cand se constata prezenta unui caine pe domeniul public duc la rezolvarea problemei.

+1 (1 vot)
Modifică Setările