Cum au ajuns femeile de serviciu din primării să încaseze salarii cât profesorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Pucheanu, primarul de la Galaţi, şi-a dublat salariul FOTO Costel Crângan
Ionuţ Pucheanu, primarul de la Galaţi, şi-a dublat salariul FOTO Costel Crângan

Consiliile locale ale 50 dintre cele 65 de unităţii administrative ale judeţului (incluzând şi municipiilor Galaţi şi Tecuci) au aprobat de deja creşterea lefurilor funcţionarilor şi ale angajaţilor din instituţiile subordonate. Restul vor vota în următoarele zile. Creşterea medie este cu circa 25%, însă pe ultimele 12 luni asistăm deja la o dublare a bugetului de salarii al administraţiei locale.

Aplicarea noii legi a salarizării nu i-a lăsat pe indiferenţi pe aleşii locali din judeţul Galaţi, cărora legiuitorului le-a lăsat opţiunea de a majora sau nu salariile, în funcţie de sursele bugetare existente. Deja în 50 din 65 din unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului au fost adoptate hotărâri de Consiliu Local prin care lefurile sunt mărite în medie cu circa 25%, chiar dacă nu este deloc clar din ce bani se vor achita majorările.

Ca model de analiză am avut la dispoziţie HCL-urile aprobate săptămâna trecută în municipiile Galaţi şi Tecuci, încă în niciunul dintre acestea cazuri, la stufoasa documentaţie nu este ataşată şi o analiză bugetară legată de resurse. În aceste condiţii, nu putem decât să tragem concluzia că banii necesari vor fi luaţi de la alte capitole bugetare (investiţii, şcoli, spitale etc) şi băgaţi în lefurile funcţionarilor.

În 12 luni, lefurile din Primăria Galaţi s-au dublat

Înainte de a discuta puctual despre cuantumul salariului pentru fiecare funcţie din Primăria Galaţi este necesar să analizăm bugetul de salarii în ansamblul lui.

Potrivit bugetului aprobat de Consiliul Local Galaţi, pe anul 2016 cheltuielile salariale ale Primăriei Galaţi s-au ridicat la 20,3 milioane de lei (circa 4,5 milioane de euro). În anul 2017, pe fondul ridicării interdicţiilor legate de cuantumul sporurilor şi a majorărilor, fondul de salarii a fost aprobat la 33,7 milioane de lei (7,5 milioane de euro), creşterea fiind, aşadar, de peste 66%.

Prin aplicare noii scheme de salarizare, bugetul de salarii al instituţiei va creşte, din nou, până la 42 de milioane de lei (9,3 milioane de euro), ceea ce înseamnă o creştere de 106% în numai un an.

Îngrijorător este faptul că, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, bugetul de salarii din Primăria Galaţi a ajuns să fie mai mare (mult mai mare) decât bugetul pentru investiţii, care este de doar 27,5 milioane de lei. De altfel, ponderea investiţiilor a scăzut de la 12% din buget în 2016 la doar 5,1% din buget în 2017.

În acelaşi timp, salariile au ajuns să reprezinte 8,07% în 2017 (raportat la un buget total de 520 milioane de lei), faţă de 4,3% în 2016 (raportat la un buget total de 475 milioane de lei).

Galaţi: niciun funcţionar nu va încasa sub 3.300 de lei pe lună

Prima veste legată de „reglarea” salariilor din Primăria Galaţi este aceea că leafa primarului Ionuţ Pucheanu se va dubla. Adică va creşte de la 6.256 de lei (cât a primit pentru luna iunie) la 13.050 de lei (cât va primi pentru luna iulie). Salariul este impozabil, însă nu este deloc clar dacă acesta este venitul final. Nu de alta, dar nicăieri nu se stipulează dacă la el se pot adăuga diferite sporuri (în special cele de dispozitiv şi cel de gestiune fonduri cu finanţare europeană).

În unele localităţi, la noua schemă salarială s-a ataşat, la deciziile CL, şi prevederea expresă că primarii pot lua sporuri sau, dimpotrivă, că leafa stabilită este fixă, fără posibilitatea de a se adăuga alte sporuri. La Galaţi, însă, lucrurile au rămas în coadă de peşte. 

Una peste alta, în ceea ce priveşte lefurile angajaţilor din administraţia publică există o nuanţă foarte importantă. Chiar dacă suma stabilită prin noii indici pare brută şi pare impozabilă (deci trebuie scăzute impozitele şi taxele aferente, plătite de fiecare angajat), în realitate în majoritatea cazurilor brutul este de fapt egal cu salariul net, căci la el se aplică sporuri de vreo 30% (dispozitiv, condiţii vătămătoare, vechime etc) care acoperă şi chiar depăşesc cuantumul impozitelor calculate şi reţinute. 

Principiul este valabil la toate lefurile din sectorul bugetar, făcând parte dintr-un scenariu de ascundere a adevăratelor venituri obţinute de cei plătiţi din bani publici. De altfel, la toate solicitările de informaţii făcute de presă către instituţiile publice, sumele comunicate au fost, invariabil, cele nete, fără sporurile ce au depăşit, la unii, şi 100% din salariu în ultimii ani. Aceeaşi situaţie se practică şi în cazul declaraţiilor de avere.

Revenind la noile lefuri de la Primăria Galaţi, să spunem că în cazul viceprimarilor Sorin Enache şi Picu Apostol Roman, lucrurile par să arate foarte bine, căci vor sări de la 5.494 de lei net în iunie la 11.600 de lei în iulie, adică mai mult decât dublu. Acelaşi salt salarial face şi administratorul public (city-managerul) oraşului.

Cel mai supărat pare să fie secretarul Consiliului Local, Radu Kovacs, care lua până acum cel mai mare salariu din Primărie, respectiv 9.829 de lei net, pentru ca prin noua schemă salarială să iasă pe minus, fiind, de altfel, singur şef important din administraţia publică locală gălăţeană pe care-l ard la portofel legea şi decizia aleşilor.

Sume între 10.000 şi 11.000 de lei pe lună vor încasa arhitectul şef, dar şi şefii de direcţii şi de servicii. Până şi un şef de birou va lua o leafă între 7.000 şi 8.500 de lei lunar.

În ceea ce priveşte partea de jos a noii grile salariale, merită menţionat că niciun funcţionar public din Primăria Galaţi nu va mai avea, începând cu luna iulie, leafa netă (adică ce intră în buzunar) sub 3.300 de lei, cu sporurile aferente incluse. Suma este corespunzătoare salarizării unui funcţionar debutant, cu studii superioare, angajat pe un post cu responsabilităţi minime.

La categoria auxiliarilor salariile cresc şi ele considerabil. Un şofer va încasa între 2.700 şi 2.900 de lei net (incluzând sporurile, dar nu şi orele suplimentare, care se calculează separat), un muncitor calificat ia în mână 2.500-2.800 de lei (cam cât un profesor gradul 1 cu 10 ani de experienţă), iar un muncitor necalificat va fi renumerat cu 1.900-2.000 de lei.

La Tecuci, lefuri bune pentru toată lumea

Primarul municipiului Tecuci, social-democratul Cătălin Hurdubae, va primi o leafă de 11.000 de lei lunar, în vreme ce viceprimarul şi secretarul Consiliului Local vor primi câte 8.000 de lei.

Cel mai prost plătite vor fi femeile de serviciu, care vor încasa lefuri lunare  între 1.726 de lei (fără experienţă, fără studii, 40 de ore de lucru pe săptămână) şi 2.148 de lei, adică la fel ca un profesor debutant.

Având în vedere că, potrivit datelor centralizate pe INS, în anul 2016 salariul mediu net lunar în România a fost de 2.086 lei, înseamnă că femeile de serviciu de la Primăria din Tecuci intră deja în rândul clasei de mijloc a urbei. Spere comparaţie, un post similar într-o firmă privată este plătit cu 1.100-1.300 de lei net.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite