Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Cum a ajuns în paragină o tabără de copii celebră în perioada comunismului. Obiectivul zace în conservare

1
19 Sep 2021 06:00:08
Autor: Cornelia Mazilu
Tabăra de copii din pădurea Buciumeni, o ruină, sursa: C.M
Tabăra de copii din pădurea Buciumeni, o ruină, sursa: C.M

Dacă în perioada comunismului a fost vizitată de mii de elevi din toată ţara, de peste 20 de ani tabăra din pădurea Buciumeni, din judeţul Galaţi, este abandonată, având lacăt pe poartă. Direcţia de Tineret şi Sport, în administrarea căreia se află, asigură doar de paza ei.

 Construită în anul 1971, tabăra de la Buciumeni era, în perioada comunismului, una dintre cele mai frumoase şi căutate din ţară. Mii de elevi veneau în tabără pentru a se bucura de natură şi de drumeţiile făcute în pădurea Buciumeni, clasificată ca rezervaţie naturală. 

Complexul avea patru pavilioane de cazare pentru 400 de copii, dar şi alte trei cabane, o sală de mese, teren de sport, dispensar, bucătărie, spălătorie şi diferite anexe. 

Soarta taberei s-a schimbat definitiv după 1999. Din cauza problemelor cu apa potabilă, complexul a fost închis un an mai târziu. Un indicator ruginit pe care scrie STOP este agăţat de poarta taberei. Chiotele şi veselia sutelor de copii au rămas doar o amintire. Pavilioanele, băile, sala de mese şi cabinetul medical se degradează pe zi ce trece mai mult. Iar şansele ca obiectivul să reintre în circuitul turistic sunt aproape nule. 

Într-o stare asemnătoare se află şi tabăra din pădurea Gârboavele, aflată la 15 kilometri de oraşul Galaţi. Fostul complex are o suprafaţă de 20.000 de metri pătraţi şi este compus dintr-o vilă cu o capacitate de 50 de locuri, căsuţe din lemn, cantină cu 100 de locuri şi spaţii de joacă. 

sursa: C.M

Locul este astăzi o ruină. Căsuţele sunt degradate, la fel pavilioanele şi locurile de joacă, terenul de sport şi piscina aproape că nu se mai văd din cauza bălăriilor. Din păcate, complexul a fost închis în anul 2010. Administratorii lui au încercat o redeschidere în anul 2014, însă după numai o vară a fost închis. De atunci, locul este abandonat, Nimic nu mai aminteşte de bucuria copiilor care ajungeau vara în tabăra din pădurea Gârboavele. 

Viitorul celor două tabere din judeţul Galaţi este incert. Pentru a reintra în circuitul turistic, sunt necesare investiţii majore, dar şi de implicarea Ministerul Tineretului şi Sportului. În caz contrar, ele vor rămîne doar o palidă amintire a ceea ce au fost odată. 

Vă recomandăm şi: 

Parc de aventură spectaculos, în mijlocul unei păduri din Galaţi. Va fi după modelul celui din Braşov

Premieră naţională: Un proiect de aproximativ 80 de milioane de euro a fost aprobat de CE în doar trei luni

 

   

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Ludwig
20.09.2021, 08:28:28

Cine naiba mai isi lasa copilul in casutele alea de bate vantul prin ele. In comunism eram atat de saraci ca era bun orice, plus ca nu puteai iesi afara. Azi de cand suntem in UE nivelul de trai a crescut, multe familii au cate 2 masini, casa, pregatesc copilul extrascolar: balet, sport, engleza. Au pretentiii ridicate pentru educatia copilului. Cocina aiai comunista cine naiba sa isi lase copilul acolo in ziua de azi? Toti vor after school, excursii cu scoala in conditii de top, nu sa-ti vina copilul cu paduchi acasa.

+12 (12 voturi)
Modifică Setările