Cum a ajuns o veche superstiţie să fie considerată afecţiune psihică. Este prezentă la sute de milioane de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vineri 13 răscoleşte minţile a sute de milioane de oameni FOTO C Crângan
Vineri 13 răscoleşte minţile a sute de milioane de oameni FOTO C Crângan

Vreme de secole, paraskavedekatriafobia a fost cunoscută ca o superstiţie la scară largă, identificată la foarte multe popoare, de pe mai toate continentele. În ultimele decenii, însă, s-a ajuns la concluzia că unele dintre manifestări sunt din zona patologică şi necesită tratament specializat.

Oricât ar părea de ciudat, există oameni pentru care superstiţia legată de numărul 13 ajunge în zona patologică. Devină frică împinsă la extrem, iar oamenii îşi închipuie tot fel de presupuse consecinţe catastrofale rezultate din interacţiunea de orice fel cu numărul amintit. 

Fobia se numeşte „triskaidekafobie” şi este la loc de cinste în tratatele de psihologie, având în vedere că, deşi pare greu crezut, există sute de milioane de cazuri confirmate, însă doar în câteva milioane de oameni a fost nevoie de tratament pentru ca lucrurile să nu o ia razna.

Ce-i drept, ziua de 13 este considerată în credinţa populară din foarte multe ţări (peste o sută), o zi fatală. în care se petrec numai nenorociri. Persoanele superstiţioase nu au curaj, în această zi ghinionistă, să facă niciun lucru cu consecinţe serioase, ca de exemplu încheierea unor contracte sau începerea unei călătorii. Unii sunt şi mai radicali şi refuză să iasă din casă pe 13. Deja, cam pe aici începe fobia.

O formă şi mai bizară a fobiei este asocierea dintre data de 13 şi ziua de vineri (se numeşte „paraskavedekatriafobie”), caz în care, spun psihologii, se ajunge la o situaţie ce rivalizează în mintea unor semeni de-ai noştri cu sfârşitul lumii.

Se pare că superstiţia zilei de vineri 13 îşi are originea în arestarea majorităţii cavalerilor templieri (inclusiv a Marelui Maestru) la ordinul regelui Filip al IV-lea al Franţei, pe data de vineri, 13 octombrie 1307.

Oamenii se tem că vineri 13 este o zi predispusă să se întâmple nenorociri, deşi statisticile cam contrazic teoria. Spre exemplu, după o investigaţie a clubului auto german ADAC, pe o statistică a accidentelor rutiere din perioada 2000-2010,  în zilele de vineri 13 au avut loc 894 de accidente, în timp ce media accidentelor în celelalte zile era de 975.

Psihologii sunt de părere, însă, că statistica arată altceva: oamenii, fiind chinuiţi de superstiţie, şofează mai atent, sau chiar nu mai ies deloc cu maşina, iar de aici rezultă un număr de accidente sub medie.

Potrivit Stress Management Center din Carolina de Nord, americanii sunt de departe cel mai chinuit popor de obsesia pentru numărul 13 şi ghinionul adus de acesta. Doar în privinţa paraskavedekatriafobiei se apreciază că ar exista între 17 şi 21 milioane americani la care a fost identificată afecţiunea.

Interesant este că în SUA şi Japonia lucrurile merg deseori mult mai departe în privinţa fricii de numărul 13. Foarte multe clădiri înalte nu au etajul 13, acesta fiind înlocui cu 12 bis sau sărindu-se cu numerotarea de la 12 la 14. De asemenea, apartamentul cu numărul 13 există foarte rar în clădiri, în unele oraşe fiind evitat şi la numerotarea clădirilor de pe străzi.

În tradiţiile musulmanilor nu este acceptat ca 13 oameni să stea la masă, existând superstiţia că toţi vor muri în următorul an. În schimb, calendarul mayaş este divizat după numărul 13, pentru mayaşi anul avea 13 luni, dar şi 13 zodii, iar acest lucru n-a reprezentat vreo problemă pentru ei, desigur, cu excepţia faptului că imperiul lor s-a năruit brusc, acum circa 1.100 de ani.

Potrivit psihologilor, afecţiunea se poate ameliora foarte mult, însă superstiţia este atât de înrădăcinată încât în foarte puţine cazuri oamenii renunţă la ea. Psihoterapia se bazează, în majoritatea cazurilor, pe scoaterea în evidenţă a lucrurilor pozitive legate de numărul 13.

De altfel, în zilele de 13 sunt o mulţime de zile internaţionale legate de lucruri optimiste din viaţa omenirii. Spre exemplu, pe 13 februarie este Ziua Mondială a Radioului, pe 13 aprilie este Ziua Internaţională a Rockn Roll-ului, pe 13 octombrie este Ziua Mondială pentru Reducerea Dezastrelor Naturale, iar pe 13 noiembrie este Ziua Mondială a Bunăvoinţei şi Amabilităţii.

În 2018, în ziua vineri 13 a căzut Izvorul Tămăduirii, una dintre sărbătorile creştine foarte importante. Să nu uităm de asemenea, că pe 13 aprilie 2005 Parlamentul European a aprobat aderarea României la UE, lucru care nu pare să fie deloc ghinionist pentru români. Nu ştim cum se raportează la asta ceilalţi europeni.

Vă mai recomandăm şi:

Cum a ajuns frica de soacră în tratatele de psihologie. Detaliile unei fobii care până de curând părea doar o glumă

Noile angoase ale omului modern. Ce este nomofobia şi cum estimează psihologii că va afecta omenirea în viitor

„Ai mei au văzut că fac foarte urât, însă nu au înţeles ce am”. Ce este pediofobia, cum se manifestă şi cum se tratează

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite