Cum să ameliorezi efectele neplăcute ale arsurilor solare doar cu ce găseşti într-o gospodărie. „Crema“ din varză sau miere de albine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă tradiţionalul şi arhicunoscutul iaurt, specialiştii recomandă şi metode mai puţin obişnuite de alinare a usturimii şi de vindecare mai rapidă a arsurilor, bazate pe oţet de mere, „cremă” din varză sau miere.

Arsurile produse de razele solare (cu care vă puteţi pricopsi lejer după o zi de plajă în care aţi uitat acasă crema de protecţie), ne pot da bătăi de cap pe parcursul a mai multe zile: usturimi, roşeaţă, disconfort, ba chiar şi vezicule (băşici) cât se poate de inestetice.

Evident, cea mai bună soluţie în cazul arsurilor solare este prevenirea. Asta înseamnă folosirea de cremă cu factor de protecţie mare (dacă sunteţi la începutul perioadei de bronzare) şi, neîndoielnic, să evitaţi să mergeţi la plajă în  intervalul 11,00-17,00, atunci când radiaţiile solare ating de regulă niveluri periculoase.

Însă dacă, din varii motive, n-aţi fost suficient de precauţi, iar arsurile solare vă fac viaţa un chin, trebuie să ştiţi că există numeroase soluţii pentru ca lucrurile să devină suportabile. Unele sunt la farmacie (sub forma a au mulţime de creme), altele se găsesc în orice gospodărie, fiind conţinute de produse banale ce se află în cămara sau în frigiderul fiecăruia. Tocmai despre acestea din urmă vă vom povesti în articolul de faţă.

Prima regulă în caz de arsuri solare

Înainte de a pune ceva pe pielea matratată de soarele puternic este bine să ştiţi că soluţia cea mai simplă pentru a scăpa temporar de senzaţia nedorită de arsură este aplicarea unor comprese reci. Înmuiaţi un prosop în apă rece, stoarceţi-l uşor şi aplicaţi-l apoi pe pielea arsă de soare pentru a atenua durerea şi senzaţia de fierbinţeală.

O baie răcoroasă, îmbogăţită cu bicarbonat de sodiu, poate relaxa pielea şi poate grăbi vindecarea pielii arse de soare. Umpleţi cada cu apă rece şi adaugaţi câteva linguri de bicarbonat de sodiu, apoi amestecaţi bine.

Baia răcoroasă nu este recomandată pentru mai mult de 15 minute. Dacă petreceţi mai mult timp în apă, riscaţi să vă deshidrataţi pielea şi mai rău. Când ieşiţi din cadă, nu vă ştergeţi cu prosopul: lăsaţi pielea să se usuce la aer şi nu înlăturaţi pe loc urmele de bicarbonat de sodiu.

Iaurtul, leacul străbunicii

Iaurtul a fost, este şi va rămâne mult timp cel mai folosit leac împotriva arsurilor solare. Produsul lactat e binecunoscut pentru calităţile sale de a calma usturimea produsă de pielea iritată. Se aplică direct, în strat subţire şi se masează uşor. Se lasă să acţioneze timp de 10 minute, după care se clăteşte cu apă cât mai rece sau cu ceai de muşeţel. În plus, vă regenerează pielea.

Mierea este un antibacterian eficient

Dacă aplici miere pe zonele cele mai afectate de radiaţiile solare, pielea se va regenera mai repede. Mierea are un efect antibacterian puternic şi este folosită de mii de ani pentru tratarea problemelor pielii sau chiar a rănilor superficiale. În schimb, există un inconvenient: reducerea usturimii este destul de redusă în acest caz, de aceea, mierea se poate folosi într-un tratament alternativ la „cura” de iart.

Oţetul de mere

O baie în care adaugi 50 ml de oţet de mere poate fi la fel de eficientă. Oţetul este un antiseptic natural şi răcoreşte pielea atunci când se evaporă. Poţi folosi şi comprese cu oţet diluat cu apă 50%, care îţi ajută pielea să-şi echilibreze mai repede pH-ul natural şi diminuează senzaţia de fierbinţeală asociată arsurilor solare cauzate de lipsa protecţiei adecvate.

Incredibila varză

Deşi poate părea ciudat, varza este foarte eficientă în cazul arsurilor solare. Specialiştii spun că acţionează ca anestezic local. Zdrobiţi câteva frunze proaspete de varză şi aplicaţi „crema” pe zona afectată. În câteva minute, durerea se va diminua şi arsura se va vindeca mai repede.

Seva de aloe

Una dintre cele mai bune soluţii pentru arsurile provocate de expunerea prelungită la radiaţiile ultraviolete este seva de aloe, o plantă des întâlnită în casele românilor. De altfel, cele mai multe produse cosmetice pentru arsuri solare conţin extracte din această plantă, iar dacă ai la îndemână o plantă, poţi folosi direct soluţia naturală.

Aloe vera are efect antiinflamator şi antioxidant şi reduce în mod semnificativ senzaţiile neplăcute la nivelul pielii. Seva stoarsă direct din frunze poate fi aplicată pe piele de până la şase ori pe zi (mai mult riscă să dăuneze pielii).

Vă mai recomandăm şi:

Cele mai toxice plante care cresc în România. În cazul unora, sunt suficiente doar câteva grame pentru a ucide un om

Plante care alungă muştele şi ţânţarii. Ce soluţii naturale sunt extrem de eficiente în distrugerea insectele sâcâitoare

Enigmaticul plotun, animalulul legendar care a trăit pe teritoriul României. Ultimul exemplar a fost ucis în 1978 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite