Cum ar îmbunătăţi metodele de predare o olimpică la fizică. Excelează şi la lingvistică şi vrea să devină astronom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sabina Mititelu (13 ani), elevă în clasa a VII-a la şcoala nr. 29 din Galaţi, este medaliată cu aur la Olimpiada Naţională de Fizică, la categoria ei de vârstă, anul trecut trecându-şi în cont şi medalia de argint la Olimpiada Naţională de Lingvistică. Începând din clasa a II-a şi până acum, Sabina a câştigat zeci de concursuri interjudeţene şi naţionale de Matematică, o altă pasiune a ei.

Sabina Mititelu, elevă în clasa a VII-a la şcoala nr. 29 din Galaţi, este pasionată de matematică de când se ştie. A obţinut premii şi a câştigat numeroase concursuri interjudeţene şi naţionale la matematică. Şi-a început parcursul meritoriu încă din clasa a II-a, când a fost la un concurs interjudeţean de matematică la Râmnicu-Vâlcea, unde a obţinut premiul al doilea, iar în clasa a III-a a participat la concursul „Dimitrie Pompeiu“ de la Botoşani, de unde s-a întors cu premiul al treilea.

În clasa a IV-a, a câştigat concursul interjudeţean „Sfera“ şi tot în acelaşi an  şi-a adjudecat premiul de excelenţă la concursul „Dimitrie Pompeiu“, cu menţiunea că în clasele a III-a şi a IV-a a participat şi la Olimpida Judeţeană de Civică, pe care a câştigat-o alături de o colegă, calificându-se la competiţia naţională.

Adolescentele au excelat la cunoaşterea drepturilor copilului, realizând un eseu şi un desen legat de acest subiect. Sabina este pasionată şi de desen, însă ne mărturiseşte că matematica şi fizica sunt mai importante pentru ea acum, astfel că talentul pentru desen rămâne deocamdată doar un hobby pentru timpul liber. În clasa a IV-a, a câştigat concursul local de matematică „Arhimede“, competiţia unde a obţinut de mai multe ori locul I, trecându-şi în cont şi premiul I la concursul „Euclid“, la aceeaşi materie.

Tot în clasa a IV-a, dar şi în acest an, a câştigat tabăra naţională LuminaMath, care premiază elevii cu rezultate deosebite la matematică. Tot în 2018, a câştigat şi concursul interjudeţean „Trident“, la Brăila, iar exemplele pot continua. Adolescenta ne mărturiseşte că a câştigat premii la atât de multe concursuri de matematică, încât le-a pierdut şirul.

Drumul către excelenţă

Anul trecut, o învăţătoare de la şcoala unde învaţă i-a propus să se pregătească pentru Olimpiada de Fizică, iar adolescenta a acceptat imediat provocarea, iar rezultatele au fost spectaculoase. „Încet, încet, am devenit pasionată de fizică. O înţeleg foarte bine şi îmi plac teoriile din fizică, mai ales forţele şi vitezele“, ne explică Sabina ce a atras-o la această materie.

Matematica şi fizica nu sunt singurele pasiuni ale elevei din Galaţi, aceasta fiind îndrăgostită şi de lingvistică, unde anul trecut  a avut, de asemenea, rezultate notabile. A câştigat Olimpiada Judeţeană de Lingvistică, iar la olimpiada naţională a obţinut medalia de argint. Şi în acest an a obţinut locul al doilea la competiţia judeţeană de lingvistică.

Anul trecut, nu a fost deloc un concurs uşor, subiectele de concurs fiind axate pe limba tamilă Aceasta este o limbă dravidiană vorbită în Sudul Asiei, de către poporul tamil. Este limba oficială în statul Tamil-Nadu, component al Indiei, în Sri Lanka (alături de singaleză) şi în Singapore (alături de engleză, chineză şi malaeză). Numărul total de vorbitori este în prezent de 68 de milioane de persoane. „Lingvistica se bazează foarte mult pe logică, iar acest lucru îmi place foarte mult.

Imagine indisponibilă

Prin intermediul lingvisticii, descopăr tot felul de limbi“, ne destăinuie olimpica. După absolvirea gimnaziului, vrea să se înscrie la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Galaţi, unul dintre cele mai prestigioase din România, pe profilul Matematică-Informatică intensiv, pentru a aprofunda fizica, de care a ajuns fascinată. Adolescenta face experimente la fizică pentru a înţelege mai bine fenomenele care se produc, dar foloseşte şi internetul şi alte cărţi decât cele de la şcoală pentru a înţelege mai bine materia, fiind deci şi autodidact.

Unii profesori predau mecanic

Olimpica are şi câteva idei despre ce fel ar trebui să se desfăşoare cursurile într-o şcoală, astfel încât elevii să poată deveni pasionaţi de materiile care le plac şi să înţeleagă lecţiile mai bine şi mai uşor.

„Unii profesori ar trebui să fie la început mai indulgenţi, ca să apropie copiii de acea materie, astfel încât aceştia să devină încet, încet pasionaţi de ea. Aşa au făcut profesorii cu fizica în cazul meu. Acum, sunt unii profesori care predau materia mecanic, iar la alte ore este efectiv linişte în clasă, nu este nicio interacţiune cu profesorul. El doar predă materia, fără să implice şi elevii. Nu mi se pare deloc în regulă, pentru că acei copii nu se vor apropia deloc de materia care li se predă“, ne mărturiseşte Sabina.

Adolescenta este fascinată şi de astronomie şi crede că pe viitor se va dedica profesiei de astronom, fiind o îmbinare perfectă între pasiunile ei actuale: matematică, fizică şi studiul corpurilor cereşti. „Mi se pare extraordinar să înveţi legile şi principiile pe baza cărora funcţionează constelaţiile. Am fost de câteva ori la Observatorul Astronomic de la Galaţi, însă atunci nu ştiam mai nimic despre stele”, ne spune cu emoţie Sabina.

S-a înscris deja în clubul de astronomie al şcolii şi vrea să îşi ducă acum la alt nivel pasiunea, urmând ca anul viitor să participe şi la Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică. Şansa ei este Observatorul Astronomic de la Galaţi, care este în prezent pe locul opt în Europa şi pe locul 40 în lume în ceea ce priveşte observaţiile asupra asteroizilor şi cometelor, în urma raportării a peste 1.100 de asemenea corpuri cereşti şi a peste 11.000 de poziţii ale acestora. Deşi este încă mică, şi-a schiţat deja un drum în viaţă.

„Sunt copii foarte buni care au făcut fizică şi astronomie şi care apoi au plecat din ţară. Eu aş pleca la facultate să studiez în afară, dar apoi, cu experienţa dobândită, m-aş întoarce în ţară“, ne destăinuie olimpica, care nu se vede prea mult departe de familie şi de ţară. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite