Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Cum se desfăşoară carantina pentru COVID-19 în cel mai mare şantier naval din România. „Oamenii trec unii pe lângă alţii la distanţă, ca fantomele“

0
26 Mar 2020 12:44:06
Autor: Costel Crangan
Şantierul naval de la Galaţi vedere de ansamblu FOTO Damen Group
Şantierul naval de la Galaţi vedere de ansamblu FOTO Damen Group

Damen Galaţi a precizat că cei 2.500 de angajaţi proprii au primit echipament de protecţie adecvat, iar activităţile se desfăşoară în condiţii de carantină. Pe platforma industrială aferentă lucrează, cu tot cu angajaţii firmelor conexe, circa 5.000 de oameni.

Cel mai mare şantier naval din România, Damen Galaţi, îşi continuă, cel puţin deocamdată, producţia conform graficului determinat de contractele încheiate, însă au fost luate o serie de măsuri excepţionale legate de combaterea răspândirea COVID-19, iar acestea au dus, cumva firesc, la creşterea costurilor de producţie şi la o uşoară scădere a productivităţii.

În cazul angajaţilor a căror activitate se pretează la aşa ceva a fost implementat lucrul de acasă, iar pentru cei care continuă să muncească pe platforma industrială s-a introdus obligaţia respectării unei distanţe de cel puţin 1,5 metri între posturile de lucru.

„Toate zonele şi suprafeţele de acces din şantier sunt dezinfectate zilnic conform unor grafice protocoale stricte. Toate departamentele interne dispun de materiale igienico-sanitare, dezinfectanţi, săpun, măşti şi mănuşi de protecţie. Pentru detectarea oricărei suspiciuni de infecţie cu virusul COVID-19, a fost implementat un protocol de anunţare a cazurilor potenţiale. Au fost interzise deplasările în interes de serviciu în străinătate pentru toţi angajaţii”, a precizat Corina Tuchilă, comunicatorul companiei.

De asemenea, a fost suplimentat numărul de autobuze convenţie (cu care circulă cea mai mare parte a angajaţilor Damen) pentru a evita aglomeraţia. În plus, s-a trecut la munca în ture, astfel încât contactul dintre angajaţi la locurile de muncă să fie cât mai mult redus. Nici obişnuitele şedinţe de producţie zilnice nu se mai ţin tradiţional, ci au fost înlocuite de comunicări prin Skype.

Până şi servirea prânzului la cantinele din interiorul şantierului se face diferit. Astfel, fiecare cantină de secţie de producţie funcţionează după o schemă prestabilită, care presupune că la o masă poate fi o singură persoană, iar după fiecare serie se ia o pauză de 10 minute pentru dezinfecţie. „Este ca la armată deja, dar paza bună trece primejdia rea”, ne-a mărturisit unul dintre angajaţi.

Acesta ne-a mai spus că atmosfera de pe platforma industrială este ciudată, dat fiind că obişnuita vânzoleală de muncitori s-a redus foarte mult. „Oamenii trec unii pe lângă alţii la distanţă, ca fantomele. Este un pic ciudat, dar nu avem ce face. Fiecare dintre noi se teme să nu ia boala. Sperăm să trecem cu bine peste molimă şi să nu se oprească activitatea şantierului. Ar fi un dezastru să se închidă producţia”, a mai spus navalistul.

Nici partenerii de afaceri ai Damen Galaţi nu au fost scutiţi de respectarea normelor de prevenţie. „Toţi vizitatorii, inclusiv furnizorii, sunt verificaţi la intrarea în incinta companiei prin intermediul completării unui formular de evaluare pe propria răspundere, solicitându-se, de asemenea purtarea de măşti şi mănuşi de protecţie. Cine nu se supune regulilor nu are acces în incintă”, a precizat Damen.

Pe platforma navală de la Galaţi (care ocupă 55 de hectare de teren) lucrează circa 5.000 de oameni, dintre care 2.500 sunt angajaţii Damen, iar ceilalţi ai firmelor partenere (cele mai multe dintre ele olandeze) care asigură producţia unor subansambluri şi componente pentru nave. În prezent, şantierul naval gălăţean are în derulare, în diferite faze, mai multe contracte de construire a unor vase comerciale sau militare. Toate contractele au beneficiari externi.

În urmă cu două zile, Damen Galaţi a donat 65.000 de euro pentru procurarea de echipamente medicale şi materiale sanitare în spitalele din Galaţi. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii