Cum devii optimist dintr-un pesimist convins. Ce este egregorul şi cum ne influenţează viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pesimiştii domină lumea de astăzi, dar studiile psihologice arată că există o tendinţă accentuată de schimbare. Oamenii care până recent se lăsau pradă furiei şi disperării preferă acum să se orienteze mai mult spre propriul interior, punând accent pe un mod de viaţă sănătos şi o comunicare armonioasă cu natura.

Conform unui studiu efectuat de către Learning Newtwork în 2017, cei mai mulţi dintre noi, respectiv 75-80%, sunt pesimişti. Organizaţia a analizat nivelul de stres la care suntem supuşi, nivelul de trai şi tendinţele mentale ale celor în cauză.

”Cei pesimişti au dreptate din punctul lor de vedere pentru că se raportează la nivelul sănătăţii fizice, emoţionale şi mentale pe care o au. Potrivit studiilor care s-au făcut în domeniu, între 80-85% dintre noi sunt stresaţi, Stresul este echivalentul celui mai temut virus din prezent. Dacă analizăm pesimiştii, constatăm că au un mod de a gândi şi de a simţi care îi aduce în postura de a li se întâmpla, de regulă, ce este mai rău. Asta gândesc, asta atrag, conform legii rezonanţei”, explică psihologul Stelian Chivu.

Pesimiştii vor avea întotdeauna argumente ca să simtă şi să gândească aşa cum o fac, pornind de la nivelul de trai, chimizarea alimentelor şi până la violenţa din societate şi poluare. Este forma lor de realitate, specialiştii numind-o realitatea beta.

”Creierul operează pe patru frecvenţe: beta, alfa, gama şi delta. Persoanele care gândesc pe frecvenţa beta vor vedea mereu partea negativă a lucrurilor. Acestea merg mereu pe principiul că nu ne mai facem bine, chiar dacă lucrurile nu stau întotdeauna rău. Sunt însă şi persoane care accesează realitatea alfa, ce are între 7 şi 14 de cicluri pe secundă, în timp ce realitatea beta are o frecvenţă între 14 şi 28 de cicluri pe secundă”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Inteligenţa cognitivă, depăşită de inteligenţa emoţională şi cea spirituală

Aceia dintre noi care reuşesc să se menţină mereu pozitivi şi văd un pic de frumos acolo unde este numai urât încep să fie din ce în ce mai mulţi. Psihologii au constatat că şi pesimiştii încep să dăruiască din ce în ce mai mult şi ne referim aici la atenţie, bunătate, ocrotire, ca să dăm câteva exemple.

”Progresul la nivel de gândire este evident. În urmă cu 30 de ani, lumea nici nu voia să audă de psiholog. Mulţi îl confundau cu psihiatrul şi considerau că au reale probleme psihice dacă ajung la el, ceea ce nu era nici pe departe aşa. Acum începe să se vorbească din ce în ce mai mult despre inteligenţa emoţională şi inteligenţa spirituală, pe lângă inteligenţa cognitivă, care este cunoscută ca IQ”, ţine să precizeze psihologul Stelian Chivu.

Oamenii nu mai cuplează pe furie şi răzbunare, preferând comunicarea cu natura

Conştiinţa colectivă începe să se dinamizeze, iar exemplele sunt la tot pasul. Oamenii încep să devină mai conştienţi de ce se întâmplă în jurul lor, se implică în acţiuni de protejare a mediului şi aleg să trăiască în natură, consumând alimente cât mai sănătoase. Nu în ultimul rând, spiritualitatea începe să devină un subiect de interes pentru din ce în ce mai multe persoane, rivalizând cu subiectele violente, gen crime, violuri sau tâlhării sau cu materialele de cancan.

”Din punct de vedere psihologic, s-a stabilit că, dacă 50+1% dintre noi se schimbă în sens pozitiv, vor fi extrem de puternice şi rapide schimbările la ceilalţi 49%. Lumea este influenţată de ceea ce se numeşte fenomenul de egregor, care înseamnă că atunci când există o anumită atitudine, o tendinţă de schimbare într-un grup, ea va afecta şi alte persoane din afara acestuia”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Chiar dacă numărul pesimiştilor îl depăşeşte vizibil pe cel al optimiştilor, tendinţa de schimbare este evidentă şi aceasta se va accentua în perioada următoare. Oamenii nu se mai lasă atât de uşor influenţaţi de tendinţele ce ţin de furie, răzbunare şi chiar război, fiind orientaţi mai multe pe linişte, în special cea interioară, pe sănătate şi comunicarea cu natura.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite