Cum au dispărut serele Seromgal, una dintre cele mai înfloritoare afaceri ale Galaţiului în epoca comunistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serele Seromgal FOTO Vechiul Galaţi în imagini
Serele Seromgal FOTO Vechiul Galaţi în imagini

În perioada comunismului, serele Seromgal erau o mândrie a Galaţiului. Flori, trandafiri pentru dulceaţă, fructe şi legume care ajungeau şi la export - toate aceste roade erau pepiniere de bani. Afacerea a fost însă compromisă după ce în anul 2006, D.G.F.P. Galaţi a cerut falimentul societăţii pentru o datorie de 1,35 milioane de lei.

Înfiinţată în anul 1972, Seromgal S.A. era una dintre cele mai înfloritoare afaceri din Galaţi. Aici se produceau peste 3.000 de tone de legume şi aproape 3 milioane de fire de flori, iar producţia de conserve era şi ea de aproximativ 200 de tone pe an. Sera asigura locurile de muncă a peste 750 de persoane. Pentru că veniturile realizate de firmă erau mari, în perioada 1999 - 2001, acestea s-au dublat şi au depăşit suma de 11 milioane de lei noi.

„Băieţii deştepţi” şi privatizarea

În acea perioadă, Ministerul Agriculturii a decis scoaterea la vânzare, prin negociere directă, a pachetului de acţiuni deţinut la Seromgal S.A. ce reprezenta 65 la sută din capitalul social al unităţii. Acesta era evaluat la peste două milioane de lei noi. Pachetul a fost adjudecat de PAS-ul societăţii, fiind de altfel şi unicul ofertant. Afacerea înfloritoare a fost atunci cumpărată de „băieţii deştepţi”, care au simţit că e rost de bani mulţi. Privatizarea însă nu a fost de bun augur, astfel că în anul 2003 mai bine de 50 la sută din salariaţi au părăsit firma care înregistra datorii uriaşe, de peste 5,7 milioane de lei.


FOTO Vechiul Galaţi în imagini

Serele Seromgal Galati

Această sumă a continuat să crească, iar în anul 2006 ajunsese la peste 1,35 de milioane de lei, moment în care Direcţia Generală a Finanţelor Publice a cerut falimentul societăţii Seromgal, deşi doar patrimoniul acesteia valora mai bine de 30 de milioane de euro. Din acest moment, la sere situaţia nu s-a mai redresat, astfel că în 2009 mai erau doar 38 de angajaţi, iar întregul sistem de irigaţii a fost tăiat şi vândut la fier vechi bucată cu bucată.


FOTO Vechiul Galaţi în imagini

image

Serele s-au aflat pe un teren intravilan, cu o suprafaţă de peste 251 de hectare, valoarea acestuia fiind de peste 200 de milioane de euro. În bătălia pentru pământ, Agrinova, o firmă din Brăila a intrat însă în posesia activelor, preţul oferit fiind de doar 20 miliarde de lei vechi. Acestă firmă era de fapt un paravan pentru Arcada Company.



La scurt timp au fost pierdute toate locurile de muncă de la Seromgal, fabrica de conserve a fost demolată, serele au fost abandonate şi s-au distrus, iar plantaţiile de pomi şi de vie, lăsate în semi-paragină, s-au depreciat.
 

Serele Seromgal Galati
Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite